Gazete Vatan Logo

Ünlülere ajanlık teklifi

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin, Hollywood ünlülerinden, savaş suçlularının yakalanması için yardım istediği ortaya çıktı

Ünlülere ajanlık teklifi

Savaş suçlularını yargılanmak için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), Hollywood’un tanınmış isimlerinden, savaş suçlularının yakalanması konusunda yardım istediği ortaya çıktı.

UCM’den sızdırılan ve ilk olarak Fransız araştırmacı haber sitesi Mediapart tarafından yayınlanan 4 bini aşkın belgede, Angelina Jolie, George Clooney ve Sean Penn gibi Hollywood yıldızlarının isimleri de geçiyor.

İngiliz Sunday Times gazetesinin haberine göre mahkemenin eski Başsavcısı Luis Moreno Ocampo, UCM tarafından aranan Ugandalı savaş suçlusu Joseph Kony’nin yakalanması için Jolie ve eşi Brad Pitt’den yardım istedi.

Uydu yardımı

Belgelerde Jolie’den, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren hükümet karşıtı ‘Tanrının Direniş Ordusu’ adlı örgütün kurucusu olan Kony’ye buluşma teklifi götürmesini istediğini belirten Ocampo, ABD’li aktristin teklifiyle yakından ilgilendiğini öne sürüyor. Ocampo, Jolie’nin teklifini kabul etmesi halinde Kony’yi saklandığı üsse Amerikan askerlerinin düzenleyeceği baskında yakalamayı planladıklarını ifade ediyor. Belgelere göre Ocampo, 2010’da Güney Sudan’da işlenen savaş suçlarını ortaya çıkartmak için bir uydu projesi başlatan George Clooney’den de, 2011’de Libya’da yaşanan iç savaş sırasında, dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi’nin işlediği savaş suçlarını belirlemek için uydularını kullanmasını istemiş. Clooney ise teklife, uydularının o kadar güçlü olmadığını belirterek ret cevabı vermiş. Ocampo’nun, aktör Sean Penn’den de Sudan krizi döneminde savaş suçlarının belirlenmesi konusunda yardım istediği vurgulanıyor.

Haberin Devamı