Gazete Vatan Logo

Ünlüler bu karara isyan etti!

Müjde Ar'dan Türkan Şoray'a ünlü isimler MEB'in kararına tepkili

Müjde Ar’dan Türkan Şoray’a; Melehat Gülses’ten Gülşen Bubikoğlu’na birçok ünlü ismin mezunları arasında bulunduğu Fatih Kız Lisesi’nin, İmam Hatip Lisesi’ne çevrilmesine tepki yağıyor

Milliyet'ten Burcu Önal'ın haberine göre, 1939-1940’ta Fatih Kız Ortaokulu olarak eğitime başlayıp 1957-1958 öğretim yılında Fatih Kız Lisesi olan okulun, önümüzdeki yıldan itibaren Kız İmam Hatip Anadolu Lisesi olarak eğitim vereceğinin duyurulması mezunlarını harekete geçirdi. Değişikliğin, 5 Temmuz’da İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün internet sitesinde yayınlanmasının ardından okulun mezunları, Fatih Kız Lisesi’nin normal lise olarak kalması için yetkilileri e-mail yağmuruna tuttu.

‘Hangi vicdana sığıyor?’

Lisenin mezunlarından sanatçı Müjde Ar, “Fatih Kız Lisesi, yarım yüzyılı geçen tarihiyle kendi geleneğini yaratmış bir ekoldür. Okulun öğrencileri, mezunları ve velilileriyle farklı bir kimliği vardır. Biz bu okulun daha da güçlenmesini isterken, daha çok geliştirmeyi isterken okulun tepeden bir kararla başka bir okula dönüştürülmesine karşıyım. Bu demokratik olmayan, son derece yanlış bir karardır. Karar vericileri, Fatih Kız Lisesi’ne saygılı olmaya davet ediyorum. Ben okulun 71-72 mezunlarındadım. Bizim senemizde üniversiteye giriş sınavında, kursa gitmeden bütün mezunlar en iyi üniversitelere girmeye hak kazandı. Ben kurs görmeden Hacettepe Üniversitesi’ni kazandım. Bu okulu alıp yepyeni bir kimlik yapıştırmak hangi vicdana sığıyor?” dedi. Lisenin mezunlarından sanatçı Türkan Şoray da, “Geçmiş güzelliklerin, anıların olduğu gibi muhafaza edilmesinden yanayım” diye konuştu.

‘Başka yerde açılsın’

Lisenin mezunlarından bir başka ünlü isim Melihat Gülses de, “Bu kadar köklü bir lisenin bugün isminin değiştirilip eğitime devam etmesi bana çok şık gelmedi. Çok özel isimler yetiştirmiş, çok köklü, çok eski ve önemli bir lise olduğunu düşündüğüm Fatih Kız Lisesi’nin, İmam Hatip Kız Lisesi olarak değiştirilmesini şık bulmuyorum. Eğer bir imam hatip lisesi açılması gerekiyorsa, başka yerde açılabilir. Ben o okulun mezunlarından olarak, Fatih Kız Lisesi’nin eğitime aynen devam etmesinden yanayım” dedi.

Son düz kız liselerinden

Fatih Kız Liseliler Derneği Başkanı Avukat Olcay Yezdani, “Biz bugüne kadar birçok başarılı kadın yetiştiren okulumuzun ‘Anadolu Lisesi’ olmasını beklerken okul ‘İmam Hatip Anadolu Lisesi’ oldu. Fatih Kız Lisesi kalan son birkaç düz kız lisesinden biri. Öyle aileler var ki çocuklarını karma okulda okutmak istemiyorlar ama din eğitimi veren bir okulda da okutmak istemiyorlar. Bizim lisemiz de bu açıdan çok tercih edilen bir okuldu” diye konuştu.

‘İhtiyaçları dikkate aldık’

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, okulun İmam Hatip Anadolu Lisesi’ne çevrilmesine, yapılan planlamalar çerçevesinde karar verdiklerini söyledi. Yıldız, planlamaların okula gelen öğrencilerin profilleri, bölgedeki genel ihtiyaçlar ve yoğunluk dikkate alınarak hazırlandığını, Fatih Kız Lisesi’nin de İmam Hatip Kız Lisesi olmasına da bu çalışmalar çerçevesinde karar verdiklerini anlattı. Yıldız, okulun adının “Hayrünnisa Gül” olarak değiştirileceği yönündeki iddiaların ise asılsız olduğunu belirtti.

Haberin Devamı