Gazete Vatan Logo
Magazin Ünlü tiyatro oyuncusu Yaman Tüzcet vefat etti

Ünlü tiyatro oyuncusu Yaman Tüzcet vefat etti

TÜRK tiyatro dünyasının ünlü yönetmeni, oyun yazarı ve oyuncusu Yaman Tüzcet, uzun süredir yaşadığı Avustralya'da 76 yaşında hayatını kaybetti.

Ünlü tiyatro oyuncusu Yaman Tüzcet vefat etti

Yaman Tüzcetin ölümünü eşi Günnur Tüzcet, Ben Günnur Tüzcet, üzülerek bildirmek isterim ki Sevgili esim Yaman Tüzcet bugün aramızdan ayrıldı. Onu Istanbul'a getiriyorum. Istediği gibi evim dediği Muhsin Ertuğrul sahnesinde tören yapılmasi için diyerek duyurdu.

Oyuncular Sendikası da Twitter hesabında "Usta oyuncu Yaman Tüzceti kaybettik, çok üzgünüz. Başımız sağolsun" derken, çok sayıda sanatçı dostu da sosyal medyada ölümünden duydukları üzüntüyü paylaştı. Tiyatro oyuncusu Enis Fosforoğlu da "Dost,adam, sanatçı Yaman Tüzcet'i yitirdik... Avustralya'da yaşıyordu.Yavaş yavaş güzel insanları bitirdik!" diye yazdı.

HAYATI

1942 yılında İstanbulda doğan Yaman Tüzcet, konservatuarda Tiyatro okudu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarından başlayarak birçok tiyatroda çeşitli roller oynadı. 1971-72de TRT İstanbul Radyosunda Yılbaşı Gecesi Özel Eğlence Programlarını sundu. TRT için, 1976da Dolmuş Show (4 bölüm) ve 1978de Minik Dünyayı (15 bölüm) yazdı, sundu ve oynadı. 1979da Avustralyaya gitti. Melbournede 3 Avustralya tiyatrosunda oynadı. Ron Brownun The Jury yapımında başrol oynadı. Birçok radyo, sahne, televizyon ve film çalışması yaptı.

Haberin Devamı

1987de Türkiyeye döndü ve TRT 2ye Apti ile Fatoş (26 bölüm) dizisini yazdı, dizide Ayşen Gruda ile başrolleri paylaştılar. 1992ye kadar eğlence yerlerinde tek başına ve Yasemin Yalçın ile 2li; Müjdat Gezen, Cenk Koray, Ayşen Gruda ile toplu komedi gösterilerinde yer aldı. TRT 1 özel eğlence programlarında Ayşen Gruda ve Yasemin Yalçın ile sürekli komediler yazdı ve oynadı. Amerikalı yönetmen Leo Eatonun Türkiyede çekilen Time Line adlı dizisinde rol aldı. Yusuf Kurçenlinin ödüllü Karartma Geceleri önemli filmlerinden biridir.

Yaman Tüzcet, 1992-97 arası TRT 1 Hafta Sonu Programının kısa güldürülerini yazdı ve partneri Zeki Yurtbaşı ile 6 yıl boyunca her hafta canlı yayında oynadılar. 1998de Orhan Oğuzun yönettiği Delikanlı dizisinde Erdal Özyağcılar ve Nurseli İdiz ile önemli rolleri paylaştılar. Kartal Tibetin Sosyete Şabanı, Tunç Başaranın Abuzer Kadayıfı gibi çeşitli filmlerde rol aldı. 1999da Steve Barronun Arabian Nights adlı dizisinde ünlü İngiliz oyuncu Rufus Sewell ile karşılıklı oynadı.

Haberin Devamı

2000 yılında İstanbulda Müjdat Gezenin sahneye koyduğu 7 Kocalı Hürmüz müzikalinde Laz Koca karakterini canlandırdı. 2001de Haldun Dormenin Bir Kış Öyküsü müzikalinde rol aldı. Aynı yıl TRT 2de Satırarası programının güldürü bölümlerini sundu. Avustralyaya döndü. 2002de Ekrandaki Mürkçemiz (Bilge Karınca); 2009da Bir Aktörün Serüvenleri ve Ay Mandalina (MitosBoyut) adlı kitapları yayınlandı. 2009-10 sezonunda Yaşasın Deliler! adlı tek kişilik güldürüsünü Kadıköyde Müjdat Gezen Tiyatrosunda sergiledi. 2009 yılından itibaren 3 sezon "Geniş Aile" dizisinde, 2012 yılında Ata Demirer'in "Berlin Kaplanı"'da rol aldı.