Gazete Vatan Logo

Ünlü Peyzaj Mimarı İstanbul'da

Şehirlerin ve kentsel peyzajın önde gelen ismi dünyaca ünlü peyzaj mimarı ve sanatçı İstanbul’da!

Grand Canal Square, Jacob Javitz Plaza, Rio Alışveriş Merkezi, Mesa Gösteri Sanatları Merkezi gibi önemli projelere imza atan ünlü peyzaj mimarı ve sanatçı Martha Schwartz, Yapı-Endsütri Merkezi’nin davetlisi olarak İstanbul’a geliyor. “Sürdürülebilirliğin Yumuşak Yüzü” başlıklı konferans, 27 Eylül 2012 Perşembe akşamı saat 19:00’da YEM Etkinlik Salonu’nda gerçekleşecek.

Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi, dünyanın önde gelen tasarımcı ve mimarlarını, tasarımın her alanındaki ilgililer ile bir araya getirerek, sektördeki mesleki iletişim ortamı kalitesinin yükseltilmesini ve dünya tasarım pratiği bileşenlerinin Türkiye’de de eş zamanlı olarak tartışılabileceği ortamların yaratılmasını amaçlıyor. Bu kapsamda, dünyaca ünlü mimar ve tasarımcıları ağırlayan Yapı-Endüstri Merkezi’nin yeni konuğu, Siemens Ev Aletleri ana sponsorluğunda Amerikalı Peyzaj mimarı ve sanatçı Martha Schwartz olacak.



Ev aletlerinde ecoPlus felsefesiyle enerji ve su tasarrufu konusunda örnek olabilecek ürünler geliştiren, artan çevre kirliliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir doğal kaynakların korunması konusunda somut adımlar atan yenilikçi teknolojiler konusunda ve sadece Türkiye’de değil, dünyada da ankastre ürünler pazarının lideri olan Siemens Ev Aletleri, mimarlık ve yapı kültürünün geliştirilmesine yönelik çalışmalarını, ünlü peyzaj mimarı Martha Schwartz konferansına verdiği destek ile sürdürüyor. Alanında öncü projelere her zaman destek veren Siemens Ev Aletleri, Yapı-Endüstri Merkezi işbirliğiyle dünyanın önde gelen tasarımcı ve mimarlarını, sektörün önde gelen aktörleri ile bir araya getirmeye önümüzdeki dönemde de devam edecek.


Bol ödüllü peyzaj mimarı Schwartz, 2006 yılında Grand Canal Square (Dublin, İrlanda) projesiyle Cooper-Hewitt 8.Ulusal Mimarlık Peyzaj Ödülü, 2009 yılında Royal Society Industry Fahri Tasarımcı Ödülü, Belfast University of Ulster den fahri doktora derecesi, the American Society of Landscape Architects’den (ASLA) birçok ödül, 2008 yılında yenileme kategorisinde BALI ödülü, 2007 yılında Chicago Athenaeum Uluslararası En İyi Tasarım Ödülü, 1989 Rio Alışveriş Merkezi projesiyle the American Society of Landscape Architects (ASLA) Merit Ödülü, 1997 yılında Jacob Javits Plaza (New York) New York Şehri Parklar Konseyi’nden projesiyle Phillip N. Winslow Landscape Design Ödülü gibi uluslararası prestijli ödüllere değer görülmüştür.



Schwartz, 27 Eylül’de İstanbul’a geliyor. "Sürdürülebilirliğin Yumuşak Yüzü” başlıklı koferansında ünlü peyzaj mimarı; peyzaj mimarlığının doğası gereği çevre sorunlarına odaklanması gerekliliğinden bahsederek, bu yaklaşımın nasıl bir yer, kimlik ve aidiyet yarattığını aktaracak. "Sürdürülebilirliğin Yumuşak Yüzü” nün sürdürülebilir toplumları geliştirmesini ve daha iyi çevresel koşullara sebebp olmasını uman peyzaj mimarı, unutmuş olduğumuz sürdürülebilirliğin kültürel nosyonunu bize hatırlatacak. Schwartz, peyzaj mimarlığına bakış açısını, bir bina ya da yerin sürdürülebilir bir şekilde kullanılabilmesi durumunda insanlar için değerli olması gerektiği üzerine kurmaktadır. Çevresel endişeler söz konusu olduğunda “bina” üzerine parçalanmış ve farklı açılardan yaklaşan birçok konuşmanın olduğunu düşünen peyzaj mimarı, binaların konumlandığı yerlerin daha fazla dikkate ihtiyacı olduğunu tanımayarak sürekli olarak hataya düştüğümüzü belirtiyor ve peyzaj mimarlığı mesleğinin doğası gereği düzenli olarak yeşil gündemin diğer aktörleriyle birlikte bütünsel yaklaşıma sahip söz sahibi önemli bir parçası olması gerektiğine inanıyor.

Haberin Devamı