Gazete Vatan Logo

Ünlü oyuncu hayatını kaybetti!

Ünlü oyuncu hayatını kaybetti!

Tiyatro ve sinema sanatçısı Metin Serezli, 2,5 yıldır tedavi gördüğü akciğer kanserine yenik düştü. Dün sabah evinde son nefesini veren Metin Serezli’nin vasiyeti “Beni tören yapmadan uğurlayın” oldu.

Tiyatronun en değerli isimlerinden Metin Serezli (79), dün sabah evinde akciğer kanserinden hayatını kaybetti. Metin Serezli’nin cenazesi, yarın öğle vakti Teşvikiye Camisi’nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.



'Resim çektirmek istemedi’

Metin Serezli’nin oyuncu eşi Nevra Serezli, bütün gece eşinin başında olduklarını söyleyerek “Sabah 07.10’da son nefesini verdi. Metin tören istemedi. Bana ‘Ben ağzımla vasiyet edeceğim. Tiyatro ister ama ben tören istemiyorum. ‘Teşvikiye Camii’ni istiyorum’ dedi. Muntazamlığa düşkündü hasta hali ile resim çektirmek istemedi. Bana bile öyle gözükmek istemiyordu” diye konuştu. Serezli, 3 gün önce evlilik yıl dönümlerini kutladıklarını söyleyerek “7 Mart’ta bütün aile evlilik yıl dönümümüzü kutladık. 45 yıllık bir aşk. 45. yılın kutlamasını bekledi. Bütün gece biz hep başındaydık. Murat ve Selim yanında olsun istiyordu. Karşılıklı otururken gayet sakin bir şekilde gözlerini yumdu” dedi



‘Soft bir ölüm oldu’

Serezli, sözlerini “Gece biraz oksijen seviyesi düştü. Nefes rahat alamadı, sonra kalbi durdu. Krize girmeden, şiddetli ağrılar olmadan çok kötü bir duruma gelmeden benim beklemediğim bir anda soft bir şekilde gitti. Ben inanıyordum daha beraber olacağımıza, Metin kolay pes etmez diye düşünüyordum ” diyerek noktaladı.


Ömrü sahnede geçti

Tiyatro ve sinema sanatçısı Metin Serezli, sanat yaşamında çok sayıda oyun ve filmde rol aldı. Serezli, 1934’de dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü, Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümlerinde okudu. 1954’te İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosu’nda amatör olarak oyunculuğa atılan Serezli, Erlangen, Bristol ve Avignon festivallerine oyuncu ve Türkiye delegesi olarak katıldı.


Yarım asırlık çınar

1955’te Dormen Tiyatro’sunun ilk oyunu olan “Papaz Kaçtı’’ komedisi ile profesyonel tiyatro hayatına başlayan sanatçı, bugüne kadar tiyatrodan hiç kopmadı. Dormen Tiyatrosu, Şan Tiyatrosu, Altan Erbulak ile birlikte kurduğu Çevre Tiyatrosu’ ve son yıllarda görev aldığı Tiyatro İstanbul’’da 100’den fazla oyunda rol aldı, 28 oyun ve 5 müzikali yönetti. 50’den fazla film çevirdi, birçok dizide oyuncu ve sunucu olarak görev yaptı. Avni Dilligil, Afife Jale, Üniversiteler Birliği, İsmail Dümbüllü ve Lions en iyi oyuncu ödüllerinin sahibi olan Metin Serezli, iki çocuk babasıydı.


Rol aldığı bazı oyunlar

- Bu Da Benim Ailem: Tiyatrokare - 2009
- Sokak Kızı İrma: Dormen Tiyatrosu - 1961
- Müfettiş: Dormen Tiyatrosu - 1959
- Zafer Madalyası: Dormen Tiyatrosu - 1958
- Çikolata Asker: Dormen Tiyatrosu - 1957
- Beş Parmak: Dormen Tiyatrosu
- Papaz Kaçtı Dormen Tiyatrosu - 1955


18 filmde rol aldı

- Özgürlüğün Bedeli 1977
- Ceza 1974
- Beddua / Günahsız Kadın 1973
- Sisli Hatıralar Atıf 1972
- Gümüş Gerdanlık Kemal 1972
- Kopuk 1972
- Unutulan Kadın 1971
- Senede Bir Gün 1971
- Son Hıçkırık 1971
- Bütün Anneler Melektir 1971
- Yavrum Ali 1970
- Seven Ne Yapmaz 1970
- Şoför Nebahat 1970
- Dağlar Kızı Reyhan 1969
- Yaralı Kalp 1969
- Ayşecik’le Ömercik 1969
- Son Saadet 1958

Türkiye’deki en büyük aktörlerden

- Gencay Gürün: Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük aktörlerden biri.İnanmak istemiyorum. Yeri kolay dolacak bir aktör değil. Türk tiyatrosu için çok büyük bir kayıp.

- Mustafa Avkıran (Sanatçı): Çok beyefendi, ahlaklı hakikaten duruşu çok sağlam bir insandı. Ne yazık bir ışık daha göçtü gitti.

- Gülriz Sururi (Sanatçı): Dormen Tiyatrosunda ilk partnerimdi. İlk tiyatro büyük başarılarımızı birlikte paylaşmıştık. Çok kaliteli bir insan hayatımızdan kayboldu.

- Zeki Alasya: Bu sene hep yaprak dökümü ile geçiyor. Kaybı çok ağır geliyor. Metin abi bu mesleği seçtik seçeli hep yanımızda olan çok şeyler öğreten sinemada tiyatroda çok önemli bir kişi.

- Müjdat Gezen: Sabahtan beri Nevra ile Haldun ile konuştum, şoktayım. Metin benim çok iyi dostumdu. Hepimizin başı sağolsun.

- Levent Kırca: Kötü haberi duydum çok üzüldüm. Biz yıllarca birlikte çalıştık. Çok değerli İstanbul beyefendisi bir insandı.

45 yıllık aşk

Nevra ve Metin Serezli çifti tam 45 yıl aynı yastığa baş koydu. İki sanatçı 1966 yılında tanıştı, 1968’de evlendi. Bu evlilikten Selim ve Murat adını verdikleri iki oğulları oldu. Murat Serezli, anne ve babası gibi oyunculuğu seçti. Birbirlerine aşk ve sevgiyle bağlı olan çift, birçok kez aynı sahneyi de paylaştı. Birlikte geçirdikleri 45 yıl boyunca hem dost, hem iş arkadaşı hem de eş olan Serezli çifti, evliliklerinin bu derece sağlıklı olmasını sırrını “kavga etsek bile yatağa küs girmiyoruz” diyerek açıklamıştı.


Haberin Devamı