Gazete Vatan Logo

Ünlü bilim adamından korkutan uyarı!

Dünyaca ünlü teorik fizikçi Stephen Hawking, yapay zekânın doğru düzgün yönetilmezse, insanlık tarihinin en büyük felâketi olabileceğini söyledi.

Ünlü bilim adamından korkutan uyarı!

İngiliz bilim insanı, yapay zekânın güçlü, otonom silahların yaratılmasında ciddi tehlikeye sebep olabileceğini ve kitleleri baskı altında tutmak ve kontrol etmek için iktidardakilere eşi benzeri görülmemiş olanaklar yaratabileceğini aktardı.

Cambridge Üniversitesi’nde düzenlenen Leverhulme Zekânın Geleceği Merkezi’nin açılışında konuşan 74 yaşındaki Hawking, “yapay zekânın potansiyal faydalarının” devasa olduğunu da vurguladı.

Independent gazetesinin haberine göre; Hawking şunları söyledi: “Bu yeni teknolojik devrimin araçlarıyla, son olarak sanayileşmenin doğaya verdiği bazı zararları telafi edebiliriz. Şüphesiz ki sonunda hastalık ve fakirliğin kökünü kazımayı hedefleyebiliriz. Hayatımız her açıdan değişti. Kısaca, yapay zekânın yaratılmasındaki başarı, uygarlık tarihimizin en büyük vakası olabilir.” Hawking, yapay zekânın insanlığa sağlayabileceği katkıların altını çizerken, diğer taraftan da muhtemel zararlarını vurguladı: “Fakat risklerden nasıl sakınacağımızı öğrenemezsek, insanlığın sonu da olabilir. Güçlü, otonom silahlar ya da çoğunluğu baskı altında tutmak için azınlığa yeni olanaklar sağlamak gibi tehlikeler de getirecektir. Ekonomimizde büyük bir karmaşa yaratacaktır.” Hawking, yapay zekânın insanlığın arzusuyla çatışabilecek “kendi iradesini” geliştirebileceğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı