Gazete Vatan Logo

Üniversiteyi kazanamayan adaylara öneriler

Binlerce öğrencinin ter döktüğü üniversite sınavlarında yerleştirme sonuçları açıklandı. Sonuçlarla kimi öğrenciler güldü kimi ise üzüldü. Uzmanlar her hangi bir yere yerleşemeyen adaylara önemli uyarılarda bulunuyor. Boş kontenjanın bir fırsat olduğunu hatırlatan uzmanlar emeğin kesinlikle değersizleştirilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Üniversite adaylarının merakla beklediği ÖSYS yerleştirme sonuçları açıklandı. Sınavsız geçiş dâhil 1 milyon 239 bin 761 adayın bu yıl tercih yaptığı sınavda 733 bin 623 aday üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşti. 30 bin 684 lisans, 28 bin 328 ön lisans olmak üzere toplam 59 bin 12 kontenjan da üniversitelerde boş kaldı.

Sonuçların ardından uzmanlar uyarıyor!

Kazanamayan adayların üzülmemeleri gerektiğini belirten Üsküdar Üniversitesi Eğitim Danışmanı Uzm. Psk. Orhan Gümüşel, adayların emeklerini kesinlikle değersizleştirmemeleri gerektiğini vurguluyor.

Ek Kontenjan Fırsatları!

Ek kontenjanın bir yere yerleşemeyen adaylar için önemli bir fırsat olduğunu belirten Gümüşel, kontenjanlar arasında işlevsel olabilecek meslek dallarının öğrenciler tarafından iyi gözlemlenmesi gerektiğini kaydediyor.

Kişinin yeniden yeniden hazırlanmak adına niyet, kaynak ve motivasyonu yoksa ek kontenjan süreci iyi değerlendirilmeli diyen Uzm. Psk. Orhan Gümüşel, boş kontenjanlara adayların ciddiyetle göz atmaları gerektiğini söylüyor. Gümüşel, adayların ümitsiz olmamaları, ben o bölüme, programa giremem kaygısına kapılmamaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Sınava tekrar hazırlanacaklar emeğinizi değersizleştirmeyin!

Sınava giren herkes dinlenmeyi hak etti diyen Gümüşel, adaylara emeği değersizleştirmeme uyarısında bulunuyor.

“Sonuca bakarak emeği değersizleştirmek kişinin kendini değersizleştirmesi demek. Emeğini yüceltmeli kişi. Ancak bu şekilde kendinde yola devam gücü bulur. Şuan arkadaşlarımızın biraz dinlenmeleri gerekiyor. Olumsuz duyguları, yenilmişlik duygularını bir kenara bıraksınlar. Sonrasında ise gelecek yılla ilgili planlamalarını yapsınlar, stratejilerini oluştursunlar. Özeleştiride samimi olsunlar. Neyi iyi yaptım neyi yapamadım bunu sorgulasınlar. Objektif ve dürüst şekilde değerlendirme yapsınlar.”

Önce Özeleştiri!

“Dışarıdan gelecek eleştiri suçlayıcı olabilir. Karşı taraf iyi niyetli de olsa eksikleri söylediğinde bu öğrenci için kırıcı olabiliyor. Kişiyi saldırgan hale getirebiliyor. O nedenle kişi başkalarından önce kendisi iç muhasebesini çok iyi yapabilmeli. Kendine dürüst olmalı. Egoyu kurtarmak için bahaneler üretmemeli. Önünde engel, kişiyi başarısızlığa götüren alışkanlıkları kişi daha işlevsel alışkanlıklarla nasıl değiştirebilirim bunu düşünmeli. Sınava tekrar hazırlanma kararı verenler bu yılı kesinlikle unutmalı. Gelecek yılı ve gelecek sınavı düşünmeli. Bu yıl ki olumsuzluğa odaklanmamalı. Sonuca bakıp da emeğini değersizleştirmemeli. Aksi halde motivasyonunu kaybeder.”

Haberin Devamı

Yerleştiği bölümden memnun olmayanlar!

Kişilerin, belli kriterler çerçevesinde tercih yaptığını ifade eden Gümüşel, boşta kalmamak için yapılan tercihin de bir amacı olduğunu belirterek kazandığı bölümlerde mutlu olamayacağını düşünen öğrencilere de şu uyarılarda bulunuyor.

“Kazanılan yerle ilgili başka tatminler aramak kişiyi hayal kırıklığına götürebilir. Üzülmeye gerek yok. Yeni yönetmelikle öğrencilere geniş yatay geçiş imkânları sunuluyor. Bu değişiklikleri iyi okusun arkadaşlar. Yatay geçiş imkânlarını iyi değerlendirsinler. Hiçbir meslek tek kanalda işlevsel değil. Artık çok disiplinle işbirliği var. Arkadaşlar bunları iyi analiz etsinler. Öğrenciler proaktif davranmayı öğrenmeli, olanaklar oluşturabilmeli.”

Haberin Devamı