Gazete Vatan Logo

Üniversiteye başlayacak olanlar dikkat! Onlar her yerde!

Üniversite için hangi bölümü, hangi şehirde kazandığınız belli oldu, hazırlıkları tamamladınız. Yola çıkacaksınız. Nereye giderseniz gidin sizi karşılayacak bazı karakterler var. Kim onlar?

Onlar her kampüste, her şehirde, her yerde! Onları hepimiz yakından tanıyoruz. Üniversite hayatına yeni başlayanlar için karşılaşacakları bu farklı karakterleri sizin için araştırdık.

Daha önce hiç tanımadığınız akraba
Şehir dışında, aileden uzakta ilk defa özgürlüğün tadına vararak yaşayabileceğinizi düşündünüz. Yurt hayatı veya öğrenci evi ile ilgili hayaller kurarken, birden karşınıza aynı şehirde yaşayan akrabanız çıktı. Daha önce muhtemelen ismini dahi duymadığınız bu uzaktan akraba ile kalmanız yönünde gelen teklifleri de kibar bir şekilde reddettiniz. Ancak kaçış buraya kadar! İlk zamanlar sizin için yabancı bir şehirde uygun yurt veya ev arama gibi önemli konularda yardımcı olabilir. Sık sık yemeğe davet edilip, okul hayatınız veya kaldığınız yer ile ilgili soru yağmuruna tutulabilir, o pek uzaktan akrabalarınız hakkındaki hikayeleri dinlemek zorunda kalabilirsiniz. Ancak bu durumu dert etmenize gerek yok. Zaten siz orada yaşamaya alıştıkça ve zaman geçtikçe onların daveti azalacak. Siz onları çoktan unutmuş olacaksınız.

Haberin Devamı

Okul önünü mesken tutan broşür dağıtıcıları
Kampüse hevesle ilk kez adım attınız. İlk karşınıza çıkacak olan, giriş kapısında bekleyen ve broşür dağıtan gençler olacak.
Onlardan kaçışınız yok! Çoğunlukla özel yurt veya dil okulu tanıtımlarının yer aldığı broşürlerden birini es geçseniz diğerini illa ki elinize tutuşturacaklar.

Bir türlü gülmeyen öğrenci işleri memuru
Özellikle yeni kayıt ve kayıt yenileme dönemlerinde öğrenci işlerinin yoğun çalışma temposu tartışılmaz. Ancak nedeni hakkında pek çok fikir yürütsek bile değişmeyen gerçek, sürekli yüzlerinin asık olması. Bazen öyle bakışlara maruz kalırsınız ki soru sorma cesaretine sahip olmak için akla karayı seçersiniz.

Yurt müdürü veya ev sahibi
Bir yurda yerleştiniz. Aranızı en iyi tutmanız gereken kişi kesinlikle yurt müdürü olmalı. Bundan sonra tamamen onun kontrolü altında olacağınızı düşünürsek, iletişiminiz ne kadar kuvvetli olursa o kadar rahat edersiniz. Hatta belki ara sıra
yaptığınız birkaç kaçak saatlere bile göz yumabilir. İkinci seçenek olarak ev kiraladınız. Burada da ev sahibiniz oldukça önemli. İlişkilerinizde samimi olun, ancak mesafeyi elden bırakmayın. Yoksa sınavları bitirip yorgun argın eve döndüğünüzde misafir ağırlamak hiç cazip gelmeyecek.

Haberin Devamı

İkici el eşya satan yerler
Ev eşyalarını tamamlamak için bütçeniz kısıtlıysa, bir gün mutlaka yolunuz onlara düşecek. Kullanılmış ve temiz eşyaların içinden bütçenize en uygun olanları seçip, satın alabilirsiniz. Üstelik pazarlık serbest!

Yeni üye arayışındaki üniversite toplulukları
Okul içindeki sosyal çevrenizi artırmak için en kolay yöntemlerden biri ilgi alanınıza uygun birine üye olmak. Kulüp dahilinde
pek çok yeni insan tanıyacak, farklı aktiviteler içinde olacaksınız. Yine de okul ile arasındaki dengeye dikkat etmenizde fayda var. Yoksa geçilemeyen final dönemleri yüzünden yaz okuluna gitmeyi kim ister ki?

Fotokopiciler
Ders notları, vize veya final dönemindeki çalışmalarınız için fotokopiciler sizin için adeta ikinci bir ev olacak. Özellikle
sınav dönemindeki yoğunluğu gördükten sonra kendinizi günlük kazançlarının hesabını yaparken bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çok gezenti arkadaş
Arkadaşlarınız içinde bu kişiyi ayırt etmeniz çok kolay. Sürekli Erasmus veya Interrail programları yapan, ismini dahi duymadığınız ülkeleri öve öve bitiremeyen biri varsa, işte bu o kişi. Siz hangi programa yetişebileceğini onun adına düşünürken, o sizi de planlarına dahil etmek ister. Eğer siz buna pek hevesli değilseniz, muhtemelen sıradaki etkinlik için başka bir arkadaşınızın kapısını çalıyor olacak.

Haber - Zeynep BALİÇ