Gazete Vatan Logo

Üniversiteli olmak için son şans!

Boş kalan kontenjanlar açıklandı...

Üniversitelerde boş kalan kontenjanlar açıklandı. Öğrencilerin hâlâ üniversiteli olma şansı var. Türkiye genelinde 238 bin 217 kontenjan boş kaldı. Üniversiteyi kazandığı halde kayıt yaptırmayan öğrenci sayısı ise 74 bin. En fazla boş kalan bölümlerin başında, işletme, iktisat, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, bilgisayar, inşaat, makine, jeoloji ve çere mühendislikleri geliyor.

Merkezi yerleştirmede kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boş kalan ve yeni açılan yükseköğretim programlarının kontenjanlarına ek yerleştirme yapılacak. 25 Eylül’de Ek yerleştirme kılavuzu açıklandı ve tercihler alınmaya başlandı. Son gün ise 30 Eylül. Adaylar tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 30’u geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek. Ek yerleştirmede tercih yapmak için 2013-ÖSYS merkezi yerleştirmede hiçbir yere yerleştirilememiş veya açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilmiş olmak gerekiyor. 2013-ÖSYS Ek Yerleştirme'de tercih yapma hakkı olan ve tercih yapmak isteyen adaylar Ek Yerleştirme Kılavuzu’nu ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden inceleyebilir. Adaylar programları belirleyip, tercihlerini sıraladıktan sonra tercih formunu 30 Eylül Pazartesi akşamına kadar www.osym.gov.tr internet adresindeki, “Tercihler” alanındaki 2013-ÖSYS Ek Yerleştirme ‘Tercih’ başlıklı alana TC kimlik numaraları ile şifrelerini girdikten sonra ÖSYM’ye gönderebilecek. Bu işlemden sonra ekranda, “Tercihleriniz... tarihinde başarı ile ÖSYM’ye bildirilmiştir” uyarısını görmeleri gerekiyor.

Üniversitelerde toplam 238 bin 217 kontenjan bulunuyor. Bunların 144 bin 292’si önlisans, 93 bin 925’i lisans programı. Öte yandan bu rakam içinde bir de yeni açılan bölümler var. Yeni açılan programlarda 8 bin 561 ön lisans ve 8 bin 43 lisans olmak üzere 16 bin 604 kontenjan yer alıyor. Yeni açılan bölümler arasında dikkat çekenlerden biri de Bingöl Üniversitesi’nde açılan Zaza Dili ve Edebiyatı. 74 bin öğrenci ise üniversiteyi kazandığı halde kayıt yaptırmadığı için boş kontenjan oluştu. Uzmanlara göre kayıt yaptırmayanlar arasında yanlış tercih yapan, kazandığı bölümü ve üniversiteyi beğenmeyen ve bir üniversitede okuduğu halde sınava giren öğrenciler var.

100 KİŞİDEN 8’İ KAYIT YAPTIRMAMIŞ

İstanbul Kültür Üniversitesi Genel Sekreteri Burak Kılanç lisans bölümlerini kazanan her 100 kişiden 5’inin, ön lisans bölümlerini kazanan her 100 kişiden 8’inin kayıt yaptırmamasının çarpıcı olduğunu belirtiyor. Kılanç, Kıbrıs’taki üniversitelerin lisans programlarının yüzde 20 oranında boşluk olduğunu belirterek boş kontenjanlarla ilgili şu bilgileri veriyor:
“İşletme, iktisat, bilgisayar mühendisliğinde çok fazla boşluk var. Vakıf üniversitelerinde boş kontenjanlar çok. Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ gibi okullarda bile açıklar var. En çok kırmızı alarmı bence mühendislikler veriyor. Mühendisliklere talep gitgide azalıyor."

İŞLETME BOŞ

Üniversitelerin kontenjan boşluklarına bakıldığında en fazla boşluk jeoloji, çevre, bilgisayar, inşaat, makine mühendislikleri gibi alanların yanı sıra işletme, iktisat ve kamu yönetimi, sosyoloji bölümlerinde oldu. İşletmedeki boş kontenjan sayısı 10 bini buldu. İktisatta bu rakam 3 bin 400, kamu yönetiminde ise 4 bin 200, sosyolojide boş kalan kontenjan sayısı da 6500.

Hemen her bölümde boş kontenjan var. Hukuk, tıp, Gözde üniversitelerin gözde bölümlerinde de bile açık bulmak mümkün.
Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitim, fen edebiyat, iktisadi ve idari bilimler ve uygulamalı bilimler fakültelerinde toplam 22 boş kontenjan bulunuyor. İTÜ’de 88 boş kontenjan var. Türkiye genelinde tıp fakültelerinde 57 öğrencilik boş kontenjan kaldı. Ancak boş kontenjanı kalan üniversitelerin 49’u vakıf üniversitesi. (Radikal)

Haberin Devamı