Gazete Vatan Logo

Üniversiteli erkekler bile kadına ‘kır dizini otur’ diyor!

ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bugay tarafından 12 ilde, 3 bin 235 üniversite öğrencisiyle yapılan ‘kadına yönelik tutum’ araştırmasında her 100 erkek öğrenciden 64’ü, kadınların hak ve özgürlük endişesini bırakıp daha iyi bir eş ve anne olmayı önemsemesini istiyor

Üniversiteli erkekler bile kadına ‘kır dizini otur’ diyor!

Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay tarafından hazırlanan ve Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) Proje Ödülü’nü kazanan “Üniversite Öğrencilerinde Kadına Yönelik Tutumun Nedenleri” başlıklı araştırma, 12 ildeki üniversitelerde yapıldı.

Malatya, Gaziantep, Karabük, Trabzon, Erzurum, İstanbul, Çanakkale, İzmir, Eskişehir, Ankara, Nevşehir ve Adana’da, 985’i erkek toplam 3 bin 235 üniversite öğrencisiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen araştırma, gençlerin kadın haklarına yönelik tutumunu ölçmek amacıyla hazırlandı. Araştırmaya göre, üniversite öğrencileri Türkiye’nin batısına gittikçe daha eşitlikçi, doğuya doğru gittikçe daha geleneksel ve hiyerarşik tutumlar sergiliyor.

Doğu ve batı arasındaki en büyük fark İzmir ve Erzurum arasında tespit edildi.

Erkekler ev işi istemiyor

Araştırmada görüşülen 2 bin 250 kız öğrencinin yüzde 66,4’ü “Kadın çalışıyorsa erkeğin de evde bulaşık çamaşır yıkama gibi işleri paylaşması gerekir mi?” sorusuna “evet”, yüzde 33,6’sı “hayır” yanıtını verdi. 985 erkek öğrencinin yüzde 34,2’si bu soruya “evet” derken, yüzde 65,8’i “hayır” şeklinde yanıtladı. Her 100 üniversite birinci sınıf öğrencisinden 46’sı bu soruda “evet”, yüzde 54’ü “hayır”, son sınıf öğrencilerinin yüzde 62’si “evet”, yüzde 38’i “hayır” seçeneğini işaretledi. Üniversite özelinde bakıldığında aynı soruya Ege Üniversitesi’nde görüşülen her 100 öğrenciden 87’sinin olumlu, 13’ünün ise olumsuz yanıt verdiği görüldü. Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi öğrencileri ise bu soruyu yüzde 53,5 oranında “evet”, yüzde 46,5 oranında “hayır” olarak cevapladı.

Haberin Devamı

Evlilik teklifi

BİR kadın, tıpkı bir erkek gibi evlenme teklif edebilir mi?” sorusuna kız öğrencilerin yüzde 34,4’ü ‘evet’, yüzde 65,6’sı “hayır” yanıtını verdi. Bu soruya hayır yanıtı veren erkek öğrencilerin oranı yüzde 55,5, “evet” diyenlerin oranı yüzde 44,5 oldu.

“Kadınlar, hak ve özgürlükleri ile ilgili endişe etmeyi bırakıp, daha iyi bir eş ve anne olmayı önemsemeli mi?” sorusuna kız öğrencilerin yüzde 46’sı ‘evet’ yüzde 54’ü ‘hayır’ yanıtını verdi. Bu soru için araştırmaya katılan her 100 erkek öğrenciden 64’ü “evet”, 36’sı “hayır” dedi.

Haberin Devamı

Bu soruya Ege Üniversitesi’ndeki öğrencilerin yüzde 37’si o “evet”, yüzde 63’ü “hayır”, Atatürk Üniversitesi’ndeki öğrencilerin ise yüzde 73,5’i “evet”, yanıtını verdi. “Bir kadın erkeğin gittiği her yere gidebilir ya da aynı davranışlarda bulunabilir mi?” erkeklerin yüzde 44’ü ‘evet’ dedi.