Gazete Vatan Logo

Üniversite tercihleri ne zaman? (2017 üniversite taban puanları)

Üniversite tercihleri için heyecanlı bekleyiş başladı. Dün LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihlerin ne zaman yapılacağı merak edildi. ÖSYM LYS tercih kılavuzunu yayınladı. Üniversite taban puanları belli oldu mu? İşte merak edilen tüm soruların cevapları...

Üniversite tercihleri ne zaman? (2017 üniversite taban puanları)

LYS sonuçları dün yayınlandı. Hemen arkasından binlerce üniversite adayı üniversite tercihlerinin ne zaman yapılacağını ve üniversite taban puanlarını merak ederek araştırmaya başladı. ÖSYM LYS sonuç sorgulama sistemine ve üniversite tercih kılavuzuna haberimizden ulaşabilirsiniz.

2017-2018 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar, 2017- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan faydalanarak tercih bildiriminde bulunacaklardır.

2017-YGS'ye giren adaylardan en az bir puan türünde 150 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak bu kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini internetten bireysel olarak kendileri yapacaklardır.

2017 ÖSYS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLAR KILAVUZU

LYS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

MERKEZÎ YERLEŞTİRME İÇİN TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILACAK?

Adaylar, 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna başvuru süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişilebilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır. Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.

Haberin Devamı

Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.).

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR? (OBP)

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem yapılmayacaktır.

Haberin Devamı

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Merkezî yerleştirmede adaylar yükseköğretim programlarına; ÖSYS puanları, varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir. 2017 yılında, ÖSYS sonuçlarına göre yapılacak merkezî yerleştirmede, 2017 yılı yerleştirme puanları ile 2017 yılı için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır.

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra bu programlara kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır.