Gazete Vatan Logo

Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Tercihler ne zaman sona eriyor?

Üniversite tercihleri 26 Temmuz’da sona erecek. Adaylar, 26 Temmuz saat 23.59’a kadar tercihlerini tamamlayabilecek. ÖSYM tercih kılavuzu doğrultusunda hazırlanacak olan tercih listeleri tercih süresi bitinceye kadar değiştirilebilir. Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Tercihlerde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Tercihler ne zaman sona eriyor?

Üniversite tercihleri için son günlere gelindi. Adayların büyük bir çoğunluğu tercih işlemlerini tamamladı. Son tercih kontrollerinin yapılmasının ardından 26 Temmuz Çarşamba günü sona erecek olan tercih işlemi ile sonuçların açıklanması beklenecek. Tercih sonuçları ÖSYM tarafından ilan edildikten sonra da üniversite kayıt işlemleri başlamış olacak.

2017 ÖSYS TERCİH İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

ÜNİVERSİTE TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Üniversite tercihleri, ÖSYM’nin aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile giriş yapılarak gerçekleştirilir. Sisteme giriş yapan adaylar ekranın sol tarafından yer alan menüyü kullanarak işlemlerini tamamlayabilirler. Üniversite tercihleri için adaylara 24 tercih hakkı sunuluyor. Adaylar, ÖSYM tercih kılavuzunu inceledikten sonra tercih işlemini gerçekleştirmelidir. LYS puanı ile öğrenci kabul eden programları tercih edecek olan adayların LYS puan türlerinin en az birisinde 180 puana sahip olması gereklidir. 180 baraj puanın altında kalan adaylar, YGS ile öğrenci alan üniversite programlarını ve ön lisans programlarını tercih listelerine ekleyebilirler. 180 puan ve üzeri puana sahip olan adaylar ise ön lisans programları ve lisans programlarını tercih edebilecekler. Tercih listesinde adaylara tanınan 24 tercih hakkının tamamının doldurulma zorunluluğu bulunmuyor. Adaylar hedefleri doğrultusunda kendilerine tanınan hakkı kullanabilirler.

Haberin Devamı

TERCİH LİSTESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Tercih listesini oluşturacak olan adaylar ile olarak geçmiş yıllara ait olan üniversite programlarının puanlarına değil başarı sıralamalarına bakmalıdırlar. ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işlemlerinde de üniversite programlarının ve adayların başarı sıralamaları dikkate alınır. Bu yüzden başarı sıralaması adaylar için daha fazla önem taşır.

Üniversite programlarının bazıları için ÖSYM tarafından sıralama için baraj getirildi. Getirilen baraj kapsamında ilgili programların adaylar tarafından tercih listesine eklenebilmesi için bu belirlenen baraj sıralaması içine girilmesi gereklidir. Gerekli baraj sıralamasına girmeyen adaylar bu programlar için tercih yapamaz. Yeni açılacak olan üniversite programları için de başarı sıralaması tercih kılavuzunda bulunmaz. Bu nedenle yeni açılacak olan programları tercih edecek olan adaylar, benzer düzeydeki ve yakın puana sahip bölümler ile bir kıyas yapmalıdırlar.

Haberin Devamı

Tercih işlemleri 26 Temmuz Çarşamba günü saat 23.59’da sona erecektir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, sistem üzerinden bu süre sonuna kadar tercihlerinde değişiklik işlemi gerçekleştirebilirler. Adaylar tercih listesini oluştururken puanları yettiği için tercih yapmamalıdırlar. Tercih sonucunda kazanılacak olan meslek uzun süreli gerçekleştirileceği için tercihler adayın hedefine ve isteklerine bağlı olarak yapılmalıdır.