Gazete Vatan Logo

Üniversite tercih sayısı 30’dan 24’e düşürüldü

Tercih yaptığı halde üniversiteye gitmeyen adayların ‘kontenjanları yakması’ ve diğer adayların mağduriyet yaşamasının önüne geçmek amacıyla YÖK, tercih sayısını 30’dan 24’e indirdi. Uygulama bu yıl başlıyor.

Üniversite tercih sayısı 30’dan 24’e düşürüldü

Üniversite adaylarının bilinçli tercih yapmasını sağlamak ve açıkta kalma kaygısıyla istemedikleri halde tüm tercihlerini dolduran ancak sonradan yerleştiği üniversite gitmeyen adayların “kontenjanları yakmasını” engellemek amacıyla üniversite tercih sayısında düzenlemeye gidildi. Düzenlemeyle, üniversite tercihlerinde sayı 30’dan 24’e düşürüldü.

Makas açılınca

YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, paydaşlardan kurula, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında sınava giren üniversite adaylarının tercih listelerinde tüm seçenekleri doldurması ve yerleştikleri bölümlere gitmemesi nedeniyle diğer adayların mağdur olduğu, bu durumun da “tercih-yerleşme-kesin kayıt olma” arasındaki makası her geçen yıl açtığı yönünde eleştiriler yapıldı.

Eleştiriler ve bilinçli tercih konusundaki öneriler dün YÖK Genel Kurulunda ele alındı. Bu kapsamda genel kurulda uzmanlarca hazırlanan “2015 ÖSYS’de Lisans Programlarına Yerleşenlerin Tercih Listelerinin Tercih Sayısı Bazında İncelenmesi” raporu görüşüldü.

Haberin Devamı

30 tercihten 17’sini kullandılar

Geçen yıl ÖSYS’de Kıbrıs ve yurt dışı üniversiteleri dışındaki lisans programlarının genel ve okul birinciliği kontenjanlarına yerleşen 467 bin 15 kişinin tercihleri incelenerek hazırlanan raporda, 30 tercih hakkından 17’sinin kullanıldığı saptandı. Genel ve okul birinciliği kontenjanlarına yerleşen 467 bin 15 adayın, 483 farklı lisans programına yerleştirildiği, bu programlardan 59’unda, yerleşen adayların 20’yi aşkın tercih kullandığı belirtildi.

Yüzde 79’u ilk 10 tercihine giriyor

Rapora göre, lisans programlarına yerleşenlerin tercih formları incelendiğinde ise yerleştiği program ile aynı ismi taşıyan programları tercih etme oranı yüzde 36 olarak belirlendi. Bu da adayların yaptıkların ortalama 17 tercihten sadece 6’sını, yerleştikleri bölüm ile aynı isimli programlara ayırdıklarını gösterdi. Lisans ve ön lisans kontenjanlarının tamamı değerlendirildiğinde, 2015’te tercih yapan 983 bin adaydan yüzde 52’sinin ilk üç tercihine yerleştiği görülürken, yüzde 79’unun ilk on tercihine girdiği, 25-30 tercih sırasına yerleşenlerin oranı yüzde 5 civarındayken 24 ve üstü tercih sırasına yerleşenlerin sayısının az olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı