Gazete Vatan Logo

Üniversite tercih işlemlerinde bugün son gün! ÖSYM’den açıklama…

Üniversite tercihleri için sona gelindi. Tercihini yapmamış olanlar ya da tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adayların işlemlerini bugün tamamlaması gerekiyor. ÖSYM tarafından adaylara tanınan başvuru süresi sona erdikten sonra tercih işlemlerinde değişiklik yapılamayacak. Üniversite tercihleri nasıl yapılır?

Üniversite tercih işlemlerinde bugün son gün! ÖSYM’den açıklama…

Üniversite için gerekli olan baraj puanını alan adaylar tercih işlemi yapabilirler. Tercihler bugün sona eriyor. ÖSYM Başkanlığı tarafından da bu konuya ilişkin olarak sosyal medya hesabı üzerinden hatırlatma yapıldı. Yapılan açıklamada; ‘’2017-ÖSYS tercih işlemleri 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Tercih süresi uzatılmayacaktır.’’ ifadelerine yer verildi. Tercih işlemlerinin sonlanmasının ardından ÖSYM tarafından sonuçlar ilan edilecek. Sonuçların ilan edilmesiyle de üniversiteler için kayıt işlemleri başlayacak.

2017 ÖSYS TERCİH İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

ÜNİVERSİTE TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Adaylar, üniversite tercih işlemlerini ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminden yapabilirler. Sisteme aday şifresi ve T.C. kimlik numarası ile giriş yapıldıktan sonra ekranın sol tarafında bulunan menü kullanılarak üniversite tercih listesi oluşturulabilir. Adaylar tercih listesinde 24 üniversite programına yer verebilir. Tercih işlemleri yapılmadan önce ÖSYM tarafından yayınlanan başvuru kılavuzu dikkatlice incelenmelidir.

Haberin Devamı

Üniversitelerin LYS puanı ile öğrenci kabul etmekte olan programlarının tercih edilebilmesi için puan türlerinden en az birisi 180 puan olmalıdır. Baraj puanı geçemeyen adaylar YGS ile öğrenci alan programları ve ön lisans programlarını tercih edebilirler. 180 puan ve üzerinde puanı olan adaylar ön lisans programları ve lisans programları için tercihte bulunabilirler. Tercih işlemleri için adaylara tanınan 24 tercih hakkının tamamının doldurulması gerekli değildir.

TERCİH LİSTELERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Adaylar, üniversite tercih listelerini oluştururken geçmiş yıllara ait puanlara değil başarı sıralamalarına bakmalıdırlar. Üniversite programları için ÖSYM tarafında yerleştirme işlemi yapılırken de puanlar değil başarı sıralamaları dikkate alınır. ÖSYM bazı üniversite programları için baraj sıralaması getirdi. Buna göre, belirlenen bölümler için gerekli baraj sıralamasına giremeyenler o bölümler için tercih yapamayacak. Üniversitelerin yeni açılacak olan bölümleri için başarı sıralaması başvuru kılavuzunda yer almaz. Bu yüzden yeni açılacak olan bölümleri tercih listesine yazacak olan adaylar, benzer düzeyde olan ve yakın bir puana sahip olan bölümler ile bir kıyas yapmalıdır. Üniversite tercih listesi adayın isteklerine ve hedeflerine göre oluşturulmalıdır. Tercihler adayın puanı yettiği için yazılmamalıdır. Çünkü üniversite programı sonucunda yapılacak olan meslek uzun süreli olarak devam ettirilecektir. Bu nedenle üniversite tercih listesi oluşturulurken adayların hedefleri önemlidir.

Haberin Devamı

Tercih işlemleri bugün sona eriyor. ÖSYM Başkanlığı tarafından sosyal medya hesabı üzerinden yapılan hatırlatmada da olduğu gibi adayların saat 23.59’a kadar tercih işlemlerini sonlandırması gerekiyor. Tercih işlemleri için adaylara tanınan süre için uzatılma olmayacak.