Gazete Vatan Logo

Üniversite kaydı yaptırmayan AÖL öğrencilerinin dikkatine!

MEB,AÖL öğrencileri ile ilgili bir açıklama yaptı. Yaptıkları açıklamada AÖL işleyişi ile ilgili bilgi verdi. Peki AÖL üniversite kayıtları nasıl yapılıyor? İşte merak edilen detaylar...

Üniversite kaydı yaptırmayan AÖL öğrencilerinin dikkatine!

Ülkemizde AÖL'de eğitim gören binlerce öğrenci var. Bu yıl mezun verecek AÖL öğrencileri için üniversite kayıtları ile ilgili uyarılar MEB'den geldi. İşte merak edilen AÖL detayları...

Yapılan açıklamada Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü’nün 1.300.000 civarında aktif öğrencisi olduğunu, okullarının bu yıl itibariyle 100.000 civarında mezun verebilecek durumda olduğunu, mezunlarının önemli bir kısmının üniversitelerin çeşitli programlarına kayıt hakkı kazandıklarını, okullarının yılda üç dönem sınav yapıldığını, her yıl mezuniyet şartlarını tamamlayamamış öğrencileri için en az bir kez olmak üzere ek sınav hakkı tanındığı belirtildi.

Yapılan açıklamada söz konusu öğrencilere 21 Ağustos 2016 tarihinde bir ek sınav hakkı verildiğini, bu sınav sonucunda mezun olacak öğrencilerin diplomaların veya çıkma belgelerinin mezuniyet tarihleri okulları yönetmeliği gereği 22 Ağustos 2016 olarak görüneceğini, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında ÖSYS sonuçlarına göre üniversitelerin bir programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemlerinin 15-19 Ağustos 2016 tarihleri arasında, devlet üniversitelerinde ise elektronik kayıtların 12-16 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacağı açıklandı.

Haberin Devamı

21 Ağustos 2016 tarihinde yapılacak olan ek sınav sonucunda Açık Öğretim Lisesi ile Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve bu liselerin yurtdışı programlarından mezun duruma gelecek olan öğrencilerden, 2016 ÖSYS sonuçlarına göre herhangi bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazananların mağduriyetlerine sebep verilmemesi için bu öğrencilerin üniversitelere kayıtlarının, mezuniyet tarihine bakılmaksızın 30 Eylül 2016 tarihi mesai bitimine kadar yapılabilmesine yönelik gerekli kolaylığın sağlanması istendi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaöğretim kuramlarında başarısız olan öğrencilerin bütünleme ve tek ders sınavlarına ilişkin yönetmeliğinde söz konusu bütünleme sınavlarının eğitim öğretim başlamadan bir hafta önce yapılacağına ilişkin hüküm bulunmakta ve her yıl böyle uygulanmaktadır.

Haberin Devamı

Bu nedenle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonucunda bir yükseköğretim programını kazanan adaylar belirlen tarihlerde yükseköğretim kuramlarına kayıt yaptıramamakta ve daha sonra bu adaylara mezun olmaları durumunda kontenjana bakılmaksızın kayıt hakkı verilmektedir.Bu durum uygulamada sıkıntılara neden olduğundan konuya ilişkin 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda açıklama yer alması hususu 18 Mayıs 2016 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında incelenmiş ve 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda “Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınavına girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kuramlarına geçici kayıtlarının yapılmasına, bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini 30 Aralık 2016 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtlarının yapılmasına, bu tarihe kadar mezun olduklarını belgeleyemeyenlerin geçici kayıtlarının silinmesine ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtlarının yapılmayacağı” belirtildi.

Haberin Devamı

Açık Öğretim Lisesi ile Mesleki Açık öğretim Lisesi ve bu liselerin yurt dışı programlarından mezun duruma gelecek öğrencilerin de yukarıda belirtilen karar dikkate alınarak 2016 ÖSYS sonucunda bir yükseköğretim programını kazanmaları halinde kayıt tarihlerinde geçici kayıt yaptıracakları belirtildi.Kaynak: AÖL öğrencileri için üniversite kayıt duyurusu yayınlandı.