Gazete Vatan Logo

Üniversite açılışında skandal!

Cambridge Üniversitesi Rektör Yardımcısı dedikleri kişi bakın kim çıktı?

Anadolu Üniversitesi, yeni akademik yılının açılış töreni için medyaya törenle ilgili basın bülteni geçtiğinde, törende bu yıl “ilk dersi”, “Cambridge Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Cambridge University Press Başkanı ve The Economist Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Sir David Bell’in” vereceğini duyurdu. Daha sonra törene duyurulduğu gibi David Bell de katıldı.

Törende David Bell’den yine “Cambridge Üniversitesi Rektör Yardımcısı” olarak bahsedildi ve bu şekilde sahneye davet edildi. Ve David Bell, “Cambridge Üniversitesi Rektör Yardımcısı” olarak ilk dersi verdi. Üniversite yönetiminin “Cambridge Üniversitesi Rektör Yardımcısı” olarak sunduğu David Bell’i törenle ilgili haberlerde de tüm yayın organları bu şekilde bahsederek geçti.

REKTÖR YARDIMCISI MI, YAYINEVİ BAŞKANI MI?

Ancak törenden bir süre sonra bir şey konuşulmaya başlandı. İlginçtir sadece birkaç öğretim üyesinin ilk başta farkettiği bir durum vardı. Aslında David Bell adında “Cambridge Üniversitesi Rektör Yardımcısı” birisi yoktu. Söz konusu David Bell evet, Cambridge University Press Başkanıydı, ama ne rektör yardımcılığı gibi bir vasfı vardı, ne de akademisyendi.

Konuyu araştıran bir öğretim üyesi olanları Eskişehir'deki 2 Eylül gazetesi yazarı Murat Atikel'e anlattı. Ve bir noktaya da dikkat çekti: “Cambridge University Press, Cambridge Üniversitesinden ayrı bir kuruluş. Bir yayınevi ve ticari bir kuruluş. David Bell buranın başkanı, ancak bir akademisyen değil ve üniversite yönetiminde de bulunmuyor.”

RESMİ SİTELER DOĞRULADI

Atikel, sonrasında yaşanan gelişmeleri şöyle anlattı: "Bu iddiaları somutlaştırmak için derinlemesine bir araştırmaya girdim. Söz konusu öğretim üyesinin de bana gönderdiği internet adreslerini incelemenin yanı sıra, kendim de derinlemesine bir araştırma yaptım. Öncelikle Cambridge Üniversitesinin resmi sitesinde, David Bell adında hiçbir yönetici bulunmuyor. İngiltere’de sistem bizden biraz değişik. Orada rektörün yanı sıra bir rektör yardımcısı (Vice-Chancellor) ve ona bağlı rektör yardımcısı asistanları (Pro-Vice-Chancellors) bulunuyor. Rektör Yardımcısının adı ise Profesör Sir Leszek Borysiewicz. Üniversitenin resmi sitesine göre bunların hiçbiri arasında David Bell yok. Cambridge University Press’in ayrı olan web sitesine girerseniz, görüyorsunuz ki, David Bell sadece yayınevinin başkanı.

REKTÖR YARDIMCISI VE AKADEMİSYEN DEĞİL

David Bell’in resmi ve resmi olmayan sitelerdeki özgeçmişlerini incelediğimizde öğrendiğimiz kadarıyla, David Bell bir akademisyen değil. Daha önce Financial Times gazetesinde editörlük yapmış, çeşitli kuruluşlarda yönetim kurullarında yer almış ve yakın dönemde de Cambridge University Press’in başkanlığına atanmış.

DİĞER DAVİD BELL İLE Mİ KARIŞTIRDILAR?

İlginç bir nokta da, İngiltere’de Sir David Bell adında gerçekten bir “rektör yardımcısı” var. Ama bu kişi, Cambridge University Press’in başkanı olan ve ’nün törenine gelen kişi değil. Reading Üniversitesinin rektör yardımcısı olan bambaşka bir kişi.

İŞBİRLİĞİ Mİ, YOKSA SADECE TİCARET Mİ?

Peki neden, Anadolu Üniversitesi rektörlüğü David Bell’i aslında olmamasına rağmen rektör yardımcısı olarak sundu, böyle büyük bir hataya imza attı. Herhalde bilerek yapacak değiller. Bu konuda görüştüğüm öğretim üyesi şöyle bir yorumda bulundu: “Anadolu Üniversitesi, yabancı dil eğitim materyalleri ve kitaplarını Cambridge University Press’ten almaya başladı. Ama bu durum sanki, Anadolu Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi büyük bir işbirliği yapıyormuş gibi sunuluyor. Aslında öyle bir şey yok. AÜ, eğitim kitaplarını yüksek miktarda paralar ödeyerek bu yayınevinden alıyor. Törene gelen kişi de, aslında bu kitapları pazarlayan kişi, bu yayınevinin başkanı. Üniversitenin bu durumu, büyük bir işbirliği gibi sunma takıntısı böyle bir hataya neden olmuş olabilir.”

ÜNİVERSİTE İÇİNDE ALAY KONUSU

Bu yaşananlar üniversite içinde büyük bir alay konusu olmuş. Bu kadar yöneticinin bu durumu fark edip düzeltmemesi öğretim üyeleri arasında tam bir alay konusu ve anlam verilemiyor. Eldeki veriler, bilgiler ve belgeler açılış töreninde büyük bir skandala imza atıldığını gösteriyor." (2Eylul.com.tr/ Murat Atikel)

Haberin Devamı