Gazete Vatan Logo

UNIVERSIADE esnafın yüzünü güldürdü.

Müsabakalarda elenen sporcular, alışverişle moral bulmaya çalışıyor

Renkli formalarıyla tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda karnaval havası estiren sporcular, nazar boncuğu, halı, kilim, tekstil ve deri ürünleri satan mağazaları doldururken, pide ve dönerin lezzetinden de vazgeçemiyor. Olimpiyat Köyü'ndeki 14 berber ve kuaför ise saç kesmekten çok ağda ve sir yapıyor. Özellikle erkek sporcular göğüs, koltukaltı, kol ve bacaklarına epilasyon yaptırıyor.

Her yaz aşırı sıcaklar nedeniyle boşalan İzmir'de esnaf, son yılların en bereketli yazını yaşıyor. Kentte, her yıl 26 Ağustos sonrası yaşanan hareketlilik, bu yıl UNIVERSIADE için 131 ülkeden gelen 7 bin 676 sporcu nedeniyle erken başladı. Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki esnafın yüzü sporcularla gülerken, taksiciler, otelciler, lokantacılar, berberler ve kuaförler de kazançlı günlerin keyfini sürüyor. Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Necati Ortabaş, müsabakalarda elenen sporcuların tüm zamanlarını kent içinde geçirdiğini, renkli formalarıyla Kemeraltı Çarşısı'nda karnaval havası estiren sporcuların, döner ve pidenin lezzetine bayıldığını belirtti. Çarşıyı gezip, nazar boncuğu, lokum, halı, kilim, deri ve teksil ürünleri satan mağazalar ile kuyumculardan alışveriş yaptıklarını söyledi. Ortabaş, şöyle konuştu: "Sporcularımız özelikle Kızlar Ağası Hanı, Hisarönü, Salepçioğlu ve Kuyumcular Çarşısı'nı geziyor. Çarşı'ya birkaç kez gelenler arka sokaklara da girmeye başladı. Her gün saat 13.00'ten sonra başlayan hareketlilik, 21.00'e kadar sürüyor. Sporcular, esnafla çok iyi sevgi bağı kurdu. Esnafın konukseverliğine, tatlı sohbetine, çay ve kahve ikramına şaşıranlar bile oluyor. UNIVERSIADE nedeniyle fiyatlar yükselmedi. Etiketlere YTL'nin yanısıra euro olarak da fiyat koyuyoruz. Dükkanlara ülke bayraklarının yanısıra UNIVERSIADE ve FISU bayraklarını astık. Esnaf çok mutlu, son yılların en iyi yazını yaşıyoruz. Müsabakaların son gülerinde hediyelik eşya satışlarının daha da artacağını düşünüyoruz."

UNIVERSIADE'ta sporcuların belediye otobüsleriyle taşınması, delegasyon için de klimalı lüks otomobillerin satın alınması hareketlilikten taksicileri mahrum bıraktı. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Sedat Öner, UNIVERSIADE'ta ulaştırmanın ihale edildiğini, sporcuların ve konukların klimalı, lüks otomobil ve otobüslerle taşındığını dile getirerek, kendilerinin bu haraketliliği hissetmediklerini, umutlarını Uluslararası İzmir Fuarı'na bağladıklarını anlattı.

İzmir'de 5 bin üyesi olan Lokantacılar ve Gazinocular Odası'nın Başkanı Aykut Yenice, UNIVERSIADE hareketliliğini özellikle kent merkezindeki üyelerinin hissettiği, lokantaların dolup taştığını belirterek, bu lokantalara sporculardan çok, onlarla birlikte gelen delegasyonun gittiğini dile getirdi.

İzmir'de, belediyeye bağlı 4 bin yatak kapasiteli yıldızsız 150 otelin üye olduğu Otelciler Odası'nın Başkanı Mehmet Gönen ise otellerinde UNIVERSIADE müsabakalarını izlemek için yurtiçinden gelenlerin kaldığına söyledi. Gönen, "Oyunlara yerli turistin de çok büyük ilgisi var. 4 bin yatak kapasitemizin bin yatağı bu konuklarımızla doldu. Yüzümüzü güldüren bereketli bir sezon yaşıyoruz" dedi.

İzmir'in Uzundere Semti'nde 8 bin sporcunun kalması için yapılan Olimpiyat Köyü'nün içinde 14 berber ve kuaförle hizmet veren Berberler ve Kuaförler Odası'nın Başkanı Nihat Başakıncı, köyde açtıkları salona günde en az 300 sporcunun geldiğini vurgulayarak, sporcuların saç kesiminden çok ağda ve sir yaptırmayı tercih ettiklerini belirtti. Başakıncı, şunları söyledi: "Fiyatları burada daha düşük tuttuk. Örneğin saç yıkama, kesim ve fön toplam 15 YTL. Ancak sprocularımız saç kesiminden çok ağda ve sir için geliyorlar. Özellikle erkek sporcular göğüs, koltukaltı, kol ve bacaklarına epilasyon yaptırıyor. Erkek yüzücüler için bu gerekli, ancak branşlarda yarışan erkeklerde bakımlı görünmek için epilasyon yaptırıyor. Komple sir 40 YTL'ye yapılıyor. En çok İngiltere, Fransız, Alman, İsviçreli ve İtalyan sporcular salonumuza geliyor. Afrika ülkelerinden gelenlere genellikle ekonomik durumları iyi olmadığı için ücretsiz hizmet veriyoruz."

Haberin Devamı