Gazete Vatan Logo

Unakıtan lüks ticari araçlara koltuk takmayı yasakladı

Ticari araçların lüks otomobil gibi donatılıp, koltuk eklenerek binek olarak kullanılması Maliye Bakanlığı'nı harekete geçirdi. "Bunlar, ticari araç. Ama ticari mantıkla kullanılmıyor. Bu şekilde büyük bir vergi kaybına uğruyoruz" diyen Maliye Bakanlığı, yeni düzenleme ile bu araçların binek olarak kullanılmasını engelledi

Son dönemde iş adamlarından, sanat dünyasına kadar birçok ismin makam aracı olarak kullandığı lüks donanımlı, ekstra koltuklu ticari araçlar, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'dan vergi vetosu yedi. "Bunlar, ticari araç. Ama ticari mantıkla kullanılmıyor. Bu şekilde büyük bir vergi kaybına uğruyoruz" diyen Maliye Bakanlığı, araçlara ekstra koltuk takılmasını yasakladı. Aralık 2004'te sessiz sedasız yapılan yeni düzenleme ile bu sınıfa giren araçların satışları önemli oranda azaldı.

Polis ekstra koltuklu aracı bağlıyor
Volkswagen Transporter, Mercedes Vito, Chrysler Voyager, Hyundai Starex Maliye Bakanlığı'nın mercek altına aldığı ticari araçlar sınıfında yer alıyor. Yeni düzenlemeden sonra satışlarda büyük bir düşüş yaşandığını söyleyen Chrysler bayisi Barcen Motorlu Araçlar yetkilileri 'Aralık 2004'ten sonra trafiğe çıkıp da içinde ekstra koltuk olan araçlara ceza kesilmeye başlandı. Yakalanmanın cezası ise araç bağlama" açıklamasını yaptı.

Firmalar Ankara'nın yolunu tuttu
Büyük ve konforlu olmalarının yanı sıra ticari araç sınıfına girdiği için bu araçların sağladığı vergi avantajı, son dönemde pazarda hızlı bir büyümeye neden oldu. Hatta birçok modelde bir iki aya kadar uzayan sıralar bile oluştu. Artan talep karşısında koltuklu modelleri saüşa çıkartan firmalar son düzenlemenin ardından araçlardan koltukları sökmek zorunda kaldı. Yeni düzenleme ile siparişler azalınca tüm otomotivciler düzenlemenin yemden gözden geçirilmesi için Ankara'nın yolunu tuttu.

Maliye vanlar bineğe dönüştürülünce 56 milyon $ vergi kaybına uğramıştı
Maliye Bakanlığı, uğradığı 56 milyon dolarlık vergi kaybından dolayı daha önce de koltuk ve cam takılarak binek hale getirilen vanları mercek altına almıştı. Opel Corsa Van, Fiat Palio, Van Peugeot Partner, Opel Astra Van gibi araçlara yüzde 4 ÖTV uygulanırken, aynı araçların binek versiyonlarına yüzde 46 ÖTV uygulanması, talebin patlamasına neden olmuştu. Maliye Bakanlığı buradaki vergi kaybının önüne geçebilmek için ise 1 Ağustos 2003 tarihinden itibaren bu araçlara sonradan cam ve koltuk takılmasına yasak getirmişti. Cam, koltuk takma gibi değişiklerde binek ve ticari araç arasındaki ÖTV farkı araç sahibinden tahsil ediliyor.

Haberin Devamı