Gazete Vatan Logo

Unakıtan’a ilk destek ‘çevreci otomobille ‘Toyota’dan geldi

Toyotasa Genel Müdür İbrahim Orhon’dan Unakıtan'ın teklifine yanıt

KASIM’DA yaşanan yüzde 58’lik düşüşle global krizin etkisini net olarak göstermeye başladığı otomotiv sektörünün destek beklentilerine karşılık Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın “Hafif ticari araç gibi yeni bir sınıf ortaya çıkarın vergisini düşüreyim” teklifine ilk yanıt Toyotasa Genel Müdür İbrahim Orhon’dan geldi. Türkiye’nin dünya otomotivinde daha etkin olabilmesi için çevreci otomobiller üretmesi gerektiğini belirten İbrahim Orhon, “Hükümet, altyapısı hazır bedelsiz hazine arazisinden verip, çevreci otomobillere yönelik vergi desteği sağlarsa Toyota başta olmak üzere bir çok uluslararası firma Türkiye’ye gelir. Bu da Türk otomotivinin dünyada çevreci yönüyle bir çıkışı olabilir. Bugüne kadar birçok konuda öncü olamadık ama bu alanda şimdilik hiçbir ülke öne çıkmış değil. İyi bir çıkış noktası olabilir” diye konuştu.

Aralık, Kasım’dan iyi olacak

Toyota’nın İngiltere’de üretilen 3. nesil Avensis modelinin Milano’da gerçekleşen uluslararası lansmanınınardından konuşan İbrahim Orhon, 2009 hedef ve beklentilerini açıkladı. Aralık ayında satışların Kasım’a göre bir miktar iyileşerek toplam pazarın 500 bin civarında kapanacağını dile getiren Orhon, şöyle devam etti: “2009’da bu yıla nazaran yüzde 20’lik düşüş bekliyoruz. 400 bin adetlik bir pazar beklentimiz var. Markalar kendini bu rakamlara göre yeniden konumlandıracak. Böyle dönemlerde müşteri eğilimleri değişiyor. Krizlerde dünyada küçük otomobil talebi artarken Türkiye’de küçükten büyüğe yönelme daha fazla oluyor.”

Avensis’te güç arttı, tüketim azaldı

Toyota Avensis, 2009 başından itibaren Avrupa’da, yılın ilk çeyreği içinde ise Türkiye’de satışa sunulacak. Pazara aynı dönemde çıkacağı Opel Insignia gibi 50 bin YTL civarında bir fiyatlandırma bekleniyor. Avensis, Avrupa ve Japonya’da geliştirilen güç ve ekonomiyi çevreci yaklaşımlar içinde biraraya getiren bir model olarak öne çıkıyor. Markanın ünlü VVTi sisteminin yerini alan yeni valvematic teknolojisine sahip benzinli motorların yakıt tüketimi yüzde 10 ile 24 arasında azalırken motor gücü yüzde 20 artırıldı. Çevreye yayılan karbondioksit miktarı da yüzde 26’ya varan oranda azaltıldı. Markanın Avrupa’da daha güçlü görünmesini sağlayacak Avensis, Türkiye’de VW Passat liderliğindeki D sınıfında ilk 3 model arasına girmeyi hedefliyor. Satışlarda ağırlığı 132 beygir gücündeki 1.6 litrelik motorun alması bekleniyor.

2009’da 11 yeni model geliyor

Toyota’nIn devam eden global krize rağmen 2009 yılı pazar stratejilerinde herhangi bir değişikliğe gitmediğini söyleyen İbrahim Orhon, Eylül ayında açıklanan 2009 yılında ilişkin 13 yeni model çıkarma hedefinin aynen devam ettiğini kaydetti. Orhon, “2009’da krize rağmen Avrupa’da 13, Türkiye’de ise 11 yeni model ya da yeni bir versiyonu piyasaya sunacağız. 2008 yılında hiç bir yeni modelimiz olmamasına rağmen pazar payımızı yüzde 8’in üzerine çıkardık. 2009’da pazarda düşüş yaşanacak ama yeni modellerle payımızı koruyup, küçük bir miktar artıracağımızı düşünüyorum. Krize rağmen yeni model atağı yapacağız” dedi.

Orhon, ayrıca elde bulunan stoklar nedeniyle bugün birçok modelin olması gereken fiyatından daha aşağıda fiyatlarla yola çıktığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı