Gazete Vatan Logo

Umut zirve yaptı!

Ne katılın ne de coşku belki İzmir'deki gibi değildi ama Samsun, diğer tüm mitinglerden çok daha umut doluydu VİDEO

Ne katılım, ne de coşku belki İzmir’deki gibi değil ama Samsun’da Cumhuriyet Meydanı, diğer tüm mitinglerden çok daha umut dolu... Sebebi, gerek sağda gerekse soldaki birleşme. Aslına bakarsanız daha çok soldaki güç birliği meydana umut veren... Dokuz kontenjandan, yedi milletvekili çıkaran AKP’nin bu kez üçü geçemeyeceğini iddia ediyor Samsunlular... ‘Biraz sıkı çalışırsak durum tersine döner, CHP en az 4 milletvekili çıkarabilir’ diyorlar...

Cumhuriyet mitingleri nerede, ben oradayım... Sadece Tandoğan Meydanı’nda yoktum. Bu kez Samsun’da Cumhuriyet Meydanı’ndayım... Sabahın körü, saat 06:30 ama ahali müthiş enerjik. “Cano cano”ya halayla eşlik ederken, bir yandan da “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganı atıyorlar. Her taraftan gruplar akın ediyor meydana. Kayseri CHP İl Gençlik Kolları, “Vur vur inlesin, Tayip dinlesin”, “Genciz, güçlüyüz, Atatürkçüyüz!” sloganlarıyla geliyor... Ellerinde; “Ya istiklal, ya ölüm... Tam bağımsız Türkiye” pankartı...

Sırada tulum çalan birinin başını çektiği Atatürkçü Düşünce Derneği Rize Şubesi, hemen ardında Atatürkçü Düşünce Derneği Artvin Şubesi var. İki grup birden aynı sloganı atıyor: “AKP’nin imamı, kaça sattın vatanı?”

Saat sekize geliyor, meydan şenlik yerine dönüyor. Birkaç döviz dikkatimi çekiyor: “Başbakanlık yan gelip yatma yeri değildir”, “Asker konuştu; imam bayıldı”, “Bu oyunu bozmadan tatil mi olur atam?”, “Kuvva-i Milliyeciler burada, vatan bayrak diyenler nerede?”, “Oğlunun gemisine bindirelim, Amerika Kıtası’nda indirelim”, “Ne sağı solu, Mustafa Kemal’in yolu”, “Haçlı irticaya karşı birleşelim”, “R. T. E. Demokrasiye araç, tramvay dedin, ineceğin durağı söylemedin”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP!”, “Ya istiklal ya ölüm... Tam bağımsız Türkiye!” Dövizlerden de anlaşılacağı gibi, bu mitingler artık irticayla değil, emperyalizmle uğraşıyor. Mesele laiklikten de öte, bağımsızlık meselesi olmuş...

Fındık haşerelerine ilaçlama!

Bir de bölgenin derdini anlatan dövizler çarpıyor göze... Karadenizliler, pek memnun görünmüyor AKP Hükümeti’nden, en azından bu meydanı dolduranlar... Kararı siz verin, işte dövizler: “Karadeniz’de anamız ağladı... Biz de seni 22 Temmuz’da sandıkta ağlatacağız”, “Siz hâlâ ampul mü kullanıyorsunuz? Hiç tasarruflu değil!”, “Fındık haşerelerine karşı 22 Temmuz’da ilaçlama yapılacaktır!”

Cumhuriyet Meydanı, artık doldu. Ankara’dan Atatürkçü Düşünce Derneği’nin otobüsüyle gelmiş CHP’li yaşlı bir çiftle sohbet ediyorum. 77’lik Mevlüt Amca’nın kulakları sağır, duymuyor. “Bu yalancıları, hırsızları kovmak için geldik” diyor. Sonra sözü Nimet Teyze alıyor. Başlıyor şikayete: “30 yıl önce 40 lira ile emekli olduk, şimdi 400 lira alıyoruz. Bunların hepsi yalancı... ‘40 yumurtadan bir yumurta olmaz’ diyor. Kendisi Amerika’da laflar yumurtluyor, ‘Alt eşik, üst eşik’ diye... Askerlerimize de ‘Yan gelip yatıyorlar’ diyor...”

Onlar Müslüman da biz neyiz?

Sonra sinirlenip ağır bir küfür savuruyor Başbakan’a. Burada yazmayalım, bizde saklı kalsın. “4.5 yıl oldu başımızdasın. Sen ne yaptın be!” diyor. “Bunlar kendileri çürük yumurta. Başlarına bir topuz yapıyorlar; üstünde türban. Onlar Müslüman da ya biz neyiz?” diye soruyor başı sıkı sıkıya örtülü Nimet Teyze ve devam ediyor: “Allah’a şükür, hepimiz Müslümanız. Anam da, kardeşim de Müslüman. Namazımızı kılıyoruz, orucumuzu tutuyoruz.”

Nimet Teyze konuşurken, Selda Bağcan’ın bir şarkısı başlıyor... Ses o kadar güçlü ki, susup dinliyoruz...

Tokat Zile’den gelmiş bir aileyleyim şimdi... Kızlarını, oğullarını alıp gelmiş Kadir Türker. Elinde “Pahalandı gübre, kepek... Satılmadı bizim ’inek’!” dövizi... “Onlar kardeştiler zaten, iyi ki birleştiler” diye soldaki güç birliğinden memnuniyetini dile getiriyor önce... Sonra hükümeti eleştirmeye başlıyor: “Camiler kışlamız, minareler süngümüz’ demişti Erdoğan. Satacaksa benim ülkemi satmasın. O kendi kışlasını satsın. Benimkine dokunmasın.”

Benim bildiğim Tokat, solun kalesi. Kadir Bey’e soruyorum, “Tokat’ta çok CHP’li var mı?” Hemşerilerine biraz kızgın; “Vardı, ama döndüler. Dönekler... AKP’ye oy verdiler. Belki artık akıllanmışlardır. Buğdaya, fındığa verilen fiyattan sonra...”

Saat 10:00... Mitingden ekmek kazananlarla dertleşiyorum. Cumhuriyet Meydanı, diğer meydanlar kadar bereketli değilmiş. Kimisi su, kimisi bayrak satıyor. 61 yaşındaki İbrahim Taşkıran, 18 arkadaşıyla birlikte Adana’dan gelmiş. Çağlayan’da, Tandoğan’da çok iyi iş yapmış, ama burada daha siftahı yok...

Onu geçim derdiyle baş başa bırakıp, tekrar kalabalığa karışıyorum. İstanbul Üsküdar’dan gelen Elektrik İdaresi’nden emekli 57 yaşındaki Nihat Tuna, Üsküdar CHP İlçe Teşkilatı üyesi... “AKP’li Samsun Belediye Başkan Vekili Türkiye’ye reklam olmuş bir adam” diyor önce, tüm AKP öyle dercesine... “Mitinge ne hacet, bu bile buradaki sandık sonucunun değişmesi için yeterli. Polisin gelip kapıdan 30 kişiyi götürmesi yeter. Bu namus, şeref meselesi” diye sürdürüyor sözlerini... O da 40 yumurtaya fena halde sinirlenmiş; “Unakıtan yumurtalarından değil o 40 yumurta. Tayip, Unakıtan’ın yumurtalarıyla karıştırıyor bunları galiba” diyor.

Moralin sonuçları sandıkta...

Cumhuriyet Meydanı, ne Tandoğan, ne Çağlayan, ne de Gündoğu meydanları kadar kalabalık değil belki... Coşku da biraz daha az olabilir. Ama nabız aynı nabız. Bir de farkı var, sağda ve solda birleşmenin getirdiği morali burada hissediyorsunuz. Sandıkta da bu moralin sonuçları görülecek gibi...

Mitinge Saylan damgası

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, Samsun mitinginin de sembolüydü. “Şeriata karşıyız, darbelere karşıyız” sözleriyle mesaj veren Saylan, mitingde yaptığı konuşmada, “Ulusça Misak-ı Milli sınırları içinde farklılıkların zenginliğiyle sevgi ve barış içinde yaşamak istiyoruz” dedi.

POLİSİN İZİNLERİ KALDIRILDI

Miting nedeniyle Samsun Emniyet Müdürlüğü’ndeki polisin tüm izinleri kaldırıldı. Ordu, Giresun,Trabzon, Sinop ve Amasya illerinden takviye polisler getirildi. Miting alanında ve yol güzergahlarında da 3 bin polis görev aldı. Ayrıca miting alanına giden yollar trafiğe kapatıldı.

MİTİNGTEN GÖRÜNTÜLER



NİHAT GENÇ'İN MİTİNG YORUMU







GÜLAY'DAN MUSTAFA KEMAL TÜRKÜSÜ



EDİP AKBAYRAM'DAN ALDIRMA GÖNÜL

Haberin Devamı