Gazete Vatan Logo

Umut kadınlarda!

7 Haziran’daki Genel Seçimler’de Meclis’in 25’inci dönem üyeleri seçilecek. Seçime girecek ve grup kurması beklenen dört partinin kadın adayları bu seçimlerde bir adım daha öne çıkıyor.

Umut kadınlarda!

Türkiye ilginç bir ülke! Gazetelerin 3’üncü hatta artık neredeyse birinci sayfasına taşınmış kadına şiddet, şiddeti geçtik cinayet haberlerinden geçilmiyor. İstatistikler hani biraz daha gayret edersek “her güne bir kadın cinayeti” noktasına geldi geliyor. Keza TV haber ve programları yazılı basından aldıkları bu tabloyu hemen her gün yüzümüze gözümüze çarparak anlatıyor da anlatıyor. Bitmiyor, çocuk gelinler, çocuk tecavüzleri gündemimizden hiç ama hiç düşmüyor! Kaygıyla, ama büyük kaygıyla olanı biteni izliyorken, buyrun bakalım! 2015 Haziran ayında seçime giren ve grup kurması beklenen dört partinin Genel Başkan’ları, yöneticileri listelere yerleştirdikleri kadın adayların çokluğuyla övünüyor!

İnsanın kafası karışmadan edemiyor! Kadına madem bu kadar değer veriyoruz, olanlar ne? Listelerde, evet, gerçekten geçen dönemle kıyaslanırsa neredeys üç katı fazla kadın aday var; madem bu kadar değerliler, yaşananlar ne? Yine de işin iyi tarafından bakmakta yarar var diyerek müstakbel milletvekillerimizin bir kısmını biraz daha yakından tanımakta bir sakınca yok. İşte rengarenk, çiçek demeti gibi, sağcısından, solcusuna, radikalinden, merkezcisine milletvekili adaylarımız...

Haberin Devamı

Fatma Kaplan Hürriyet

Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili Adayı

1982 doğumlu bağlama çalıyor

1982 doğumlu. Hürriyet de Kocaeli’nde 1’inci sırada yer almanın diğer partililer tarafından yarattığı sıkıntıyla mücadele eden adaylardan. Ama o has Kocaelili olduğunun altını çizerek iddialı konuşuyor “Ben hep Paşalı kalacağım. Mahallelim 4 yıl boyunca beni hep yanlarında görecek. Benim oğlum burada doğdu, burada büyüyecek. Temsil edeceğim ilimdeki vatandaşlarımız da” diyor. Avukat. Çalışarak, başka bir deyişle zorluklar içerisinde okudu. “Babası işçi olan biri olarak, işçi, emekçi sıkıntısını biliyorum. Onların yanında olacağım” diyerek Meclis’te nasıl bir profil çizeceğine ilişkin işaretler veriyor. 30 Mart seçimlerinde de CHP Belediye başkan aday adayıydı. Sıralamaya girmeseydi bile girmiş gibi çalışacağının sözünü vererek kolları sıvadığnı da özellikle belirtiyor. Evli, bir çocuğu var. Bağlama çalıyor.

Haberin Devamı

Şebnem Kocakelçi

Adalet ve Kalkınma Partisi Bingöl Milletvekili Adayı

Bingöl’ün ilk kadın vekili olacak

Adalet ve Kalınma Partisi’nin “ters köşe” düşüncesi yaratan milletvekili adaylarının başında geliyor. Aslen Bingöllü, İstanbul’da yaşıyor, Ak Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı. Kendisi de megakentten aday gösterileceğini beklerken, ki, temayül oylamalarında yer buldu, Bingöl’e, hem de 1’nci sıradan kaydırıldı. Seçilirse, ki, kesin, kentin ilk kadın milletvekili olacak.

Kocakelçi Bingöl doğumlu. Lise 2 sınıfa kadar orada okuduktan sonra önce Kocaeli’ne daha sonra da İstanbul’a göç etmiş. Babası Bingöl’ün ilk eczacısı. İşletme mezunu. Siyasete atılmadan önce hizmet ve inşaat işleri yapan aile şirketlerinde görev aldığını da hatırlatıyor.

Bölge halkı için çaba göstereceğinin altını özellikle çiziyor. Bu arada seçilirse şüphesiz, çözüm sürecine de katkıda bulunan bir milletvekili olmayı istiyor, hazırlıklarını da ona göre yapıyor.

Haberin Devamı

Leyla Şahin

Adalet ve Kalkınma Partisi Konya milletvekili adayı

Başörtüsü mağdurlarının sembol ismi

Doktor. 1973 İstanbul doğumlu. Aileden Konyalılar. Davutoğlu’na yakınlar. Kamuoyu Leyla Şahin’i özellikle 28 Şubat döneminde yaşanan “başörtü“ krizi ve sonrasında konuyu AİHM’e taşımasıyla tanıdı. Türkiye’de sürdürdüğü eğitimin bırakmak zorunda kalmış, Avustura’ya da tamamlamıştı. Orada bitirdikten sonra bu kez denklik sorunlarıyla karşılaşmış ancak daha sonra YÖK karar değiştirerek denkliği verince sorun hallolmuştu. Siyasete girişini rövanşist duygularla açıklamıyor. Başörtüsü mağduru olarak nereden nereye geldiklerinin farkında çalışmak, bir şeyler yapmak derdinde olduğunu anlatıyor. Meclis’e girerse Türkiye’deki kadın ile ilgili ciddi problemlere yoğunlaşacağını söylüyor.

Zeynep Altıok

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir 1. Bölge Adayı

Babasını Sivas Katliamı’nda kaybetti

Zeynep Altıok Akatlı, CHP İzmir adaylarından. Kamuoyunda dikkat çeken özelliği 20 yıl önce Sivas Katliamı’nda babası Şair Metin Altıok’u kaybetmesiydi. 1968 Ankara doğumlu. Felsefeci Füsun Akatlı ile Şair Metin Altıok’un kızı. İstanbul Üniversitesi Sosyal Antropoloji Bölümü’nü bitirdi. Meslek olarak iletişimi seçti. Çokuluslu reklam ajanslarında müşteri ilişkileri koordinatörlüğü yaptı. Kariyerini profesyonel iletişim danışmanı olarak sürdürmekte. Yaşadıkları, işinin yanı sıra babası Metin Altıok’u ve Sivas katliamını unutturmamak için onun odak noktası oldu. Yazıları, denemeleri, söyleşileri çeşitli gazete ve dergilerde yayımladı. Bunları “Yıldız İzi” adıyla bir kitapta topladı. Yine Metin Altıok için hazırladığı “Gölgesi Yıldız Dolu” adlı ve babasının ona yazdığı mektupları topladığı “Metin Altıok’tan Zeynep’e Mektuplar” adlı iki kitabı var.

Haberin Devamı

Selina Özuzun Doğan

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul 2. Bölge Adayı

Notre Dame De Sion Lisesi mezunu

CHP’nin ilginç kabul edilebilecek bir milletvekili adayı, Selina Özuzun Doğan. Seçilmesiyle, Meclis’in ilk Ermeni kadın milletvekili olacak. İstanbul 1977 doğumlu. Kontenjandan ilk sıraya konması ilk etapta siyaset ağalarının da varlığı ve etkisi düşünüldüğünde şaşırtıcı oldu. Doğan, Notre Dame De Sion Fransız Lisesi ve Galatasaray Hukuk Fakültesi mezunu. Özuzun aslında siyaset dünyasına çok uzak değil. Babası Yervant Özuzun 1980 sonrası DSP’de, 1993’ten sonra da CHP’de yer almış, Eşi Erdal Doğan da Hrant Dink davasının eski avukatlarından biri. Neler yapacağına ilişkin soruya da yanıtı net: “Şikayet etmek yerine problemlerin çözümü için bu yolu seçtim. Dezavantajlı grupların sesi olmaya çalışacağım” diyor.

Hüda Kaya

Halkların Demokratik Partisi İstanbul 1. Bölge M. Adayı

Üç kızıyla birlikte idamla yargılandı

Hiç şüphe yok ki, bütün partilerin kadın milletvekili adayları arasında en ilginç isimlerin başında geliyor. Başlı başına irdelenmesi gereken bir kimlik olarak adaylık listesinin 2’nci sırasında şans bekliyor. Aileden Sinoplu ama İstanbul doğumlu. Iraklı bir Türk vatandaşıyla evlendi. Üç kızı ve iki oğlu var. 9 yıl sonra da boşandı. Malatya’da küçük bir dükkan işletirken dergilere de yazarak başörtüsü yasağına karşı mücadele etmeye başladı. Yazdığı bir yazı nedeniyle 20 ay hapis cezası aldı. Çıktıktan sonra üç kızıyla birlikte idam cezasıyla da yargılandı. Pek çok kadın platformunu kurdu ve aktif olarak çalıştı. Kandil’e giderek, röportajlar yaptı. Gençliğinde ülkücü olduğu da biliniyor. 2005’te Merve Kavakçı ile birlikte BM’de Türkiye’deki kılık kıyafet yasakları ve hak mücadelesi hakkında sunum da yaptı. Kaya HDP’de de iki dönemdir MYK üyesi.

Prof. Elif Loğoğlu

Milliyetçi Hareket Partisi Osmaniye Milletvekili Adayı

13 çocuklu bir ailenin 11’inci çocuğu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 1’inci sıradan aday olduğu memleketi Osmaniye’den 3’üncü sıradan gösterildi. “Genel başkanımın ‘Bütün adaylarımı Meclis’te görmek istiyorum’ isteğini memleketim Osmaniye’de kadınların da desteğini alıp, yerine getireceğime inanıyorum.” diyor. Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi. MHP’nin halen Meclis’te 3 kadın milletvekili olmasından mutlu değil. “13 çocuklu bir ailenin 11’inci çocuğu olarak kalabalık sofraları, yetip yetmeyecek aşı, büyütülecek onca çocuğun yükünü sırtına alan anaları bilirim. Onların bu zor zahmetli ancak bir o kadar kutlu “analık” vazifelerinin zorluklarını bilirim” diyor.

Çiğdem Karaaslan

Adalet ve Kalkınma Partisi Samsun Milletvekili Adayı

Ankara’dan başvurdu Samsun’dan aday oldu

Karaaslan Ankara için başvurmasına karşın Samsun’dan seçilebilecek yerden, 4’üncü sıradan aday gösterildi. İstanbul’da doğdu. Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı bölümü mezunu. Parlak bir öğrencilik hayatı var. Ankara Üniversitesi‘nde yüksek lisans yaptı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyal Politikalar Bölümünde doktorasına devam ediyor. AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. Ayrıca 3 dönem Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmeyi de başardı. Onun bu süreçte derdi ise memleket meselesi. Zira İstanbul doğumlu. Samsun’da nereden çıktı bu şimdi itirazına yoğun bir çalışmayla karşılık verme derdinde. Annesi Samsunlu. Önce bunu anlatarak işe başlayacak. Sonra partisinin Samsun için en biyik silahı Bakan Akif Çağatay Kılıç‘la birlikte propaganda faaliyetlerini sürdürecek. İki çocuk annesi.