Gazete Vatan Logo

Umut biletleri karaborsaya düştü

Piyango tarihinin en büyük ikramiyesi olan 8 trilyon çılgınlığa dönüştü, ilk 10 günde 23 milyon 133 bin bilet satıldı. Kalan 267 bin bilet, kapanın elinde kalıyor...

Milli Piyango İdaresi'nin 8 trilyon liralık yılbaşı ikramiyesi, ekonomik krizle bunalan zengin-fakir herkesin hayallerini süslüyor. 'Acaba şans bana güler mi?' diyenler, piyango bayilerine akın ediyor. Milli Piyango Genel Müdürlüğü, çekiliş için 9 Aralık'ta toplam 23 milyon 800 bin adet bilet satışa çıkardı. Tam biletler 10 milyon lira, yarım biletler 5 milyon lira ve çeyrek biletler ise 2.5 milyon lira olarak belirlendi, ilk 10 günde 23 milyon 133 bin bilet tükendi. Elde kalan 267 bin bilet için vatandaşlar bayilerin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

İstanbul'un en işlek caddelerinden olan istiklal Caddesin'ndeyiz. Normal günlerde adım başı bir piyangocunun olduğu caddede bugünlerde piyango satıcılarını bulmak çok kolay olmuyor. Beyoğlu Baş Bayisi Muzaffer Gişe yetkilisi İsmail Cebioğlu 1 trilyonluk bilet almış. Biletlerinin yüzde 95'inin bittiğini söylüyor. Tam biletler 3 gün öncesinden tükenmiş. Ellerinde az sayında çeyrek ve yarım bilet kalmış."Üzerinde paltosu olmayan müşteriler geliyor. Ceplerindeki son parayı bana uzatıyorlar" diyor.

Gima yüzünden
Nurhan Özçelik eşi Sabahattin Özcelik ile birlikte İstiklal Caddesi'nde piyangoculuk yapıyor. Tam ve çeyrek biletlerini birkaç gün öncesinden satmışlar. Sabahattin Bey sinirli... "Gima gibi büyük mağazalar 50 milyonluk her alışveriş yapan müşterisine çeyrek 'bilet hediye ediyor. Bu yüzden bizlere bilet kalmadı" diyor, İstanbul'un, hatta Türkiye'nin en büyük ilçelerinden olan Bakırköy'de de tam ve çeyrek biletler tükendi. Türkiye'de 'Milli Piyango' denince akla ilk gelen ve 'kısmet kapısı" olarak anılan Nimet Abla'nın Bahçekapı gişesi ile Bakırköy Şubesi, biletlerin tükendiği cumartesi gününden beri kapalı. Bir-iki gişe ve birkaç seyyar satıcının elinde az sayıda kalan yarım bilet ise tükenmek üzere.

Şans 7 milyonda bir
Sezen Abla çalışanı Asıf Ünal, satışların geçen yıllara nazaran 5 kat arttığını söylüyor: " Milli Piyango bu yıl 6. seriye kadar çıktı. 10. seriye kadar çıkma hakkı var. 7 milyon bilet basıldı bu yıl. Şans 7 milyonda bir. Düşünsenize 3 milyon daha basılsa, şans oranı 10 milyonda bire düşer. Son 10 güne kadar böyle bir yoğunluk olmazdı aslında. Biletlerin büyük firmalara satıldığının duyulması üzerine halk da kapış kapış aldı. Milli Piyango'da bilet yok. Ender, Gima ve Tansaş gibi mağazalar alışveriş karşılığında bilet veriyor. En çok çeyrek biletler satıldı. 2-3 gündür çeyrek biletler bulunamıyor. Bunun nedeni hem ucuz olması hem de ikramiyenin bölünmesi. Milli Piyango idaresi, bu kadar çabuk tükeneceğini tahmin edemedi herhalde. Seneye daha özenli davranır. Biletlerin satışının üçüncü gününde sahte biletler yakalandı. Bunun için güvenlik görevlileri gerekli tedbiri almalılar" diye konuştu.

Gima: Sadece yüzde 1.5 aldık
Milli Piyango yılbaşı biletlerinin karaborsaya düşmesi üzerine suçlanan Gima'nın Pazarlama iletişim Müdürü Gülden Sincer, "Gima olarak Milli Piyango idaresi ile bayilik anlaşması imzaladık. Piyasaya sürülen yaklaşık 24 milyon adet biletin yüzde 1.5'i Gima'ya verildi. Bu 360 bin bilet demek. Bu rakam biletlerin karaborsaya düşmesinde etkili olamaz" diyor.

Haberin Devamı