Gazete Vatan Logo

Ümraniye ile başladı

Ergenekon terör örgütüne yönelik operasyon 12 Haziran 2007’de başladı. İlk olarak Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’e verilen soruşturmaya Ocak 2008’de cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın da katıldı. Pekgüzel ve Taşkın, 20 Ekim 2008’de başlayan dava sürecinde yargılamanın savcısı olarak görevlendirilince Zekeriya Öz’e eşlik etmek üzere 2 savcı daha görevlendirildi.

DALGA: 27 el bombası

12 Hazİran 2007’de İstanbul Ümraniye’de bir gecekonduda 27 el bombası, TNT kalıpları ve fünyeler ele geçirildi. Emekli Astsubay Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Ali Yiğit, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli Astsubay Mahmut Öztürk, Kuvayi Milliye Derneği Başkanı Bekir Öztürk, emekli Binbaşı Fikret Emek, emekli Yüzbaşı Gazi Güder, Siyasi Ekonomik Sosyal Araştırmalar ve Strateji Geliştirme Merkezi (SESAR) Başkanı İsmail Yıldız, Fuat Ermiş tutuklandı. Sanıkların evlerinde yapılan aramalarda ’Ergenekon’ve ’Lobi’isimli belgeler ele geçirildi. Tutuklu sanıklardan Fuat Ermiş yaklaşık 10 ay sonra tahliye edildi.

DALGA: Binbaşıda suikast silahı

Eskİ Binbaşı Fikret Emek’in annesine ait Eskişehir’deki evde 26 Haziran 2007’de yapılan aramada 11 kilo plastik patlayıcı ve suikast tüfeği ’Kanas’ele geçirildi. Emek tutuklandı. 15 Temmuz’da Ergün Poyraz gözaltına alındı. Ayşe Asuman Özdemir ve son olarak 26 Ağustos 2007’de Mete Yalazangil tutuklandı. Özdemir de sağlık sorunu nedeniyle 11 ay sonra tahliye edildi.

DALGA: Ergenekon adı konuldu

21 Ocak 2008’de emekli Tuğgeneral Veli Küçük’le birlikte 31 kişi gözaltına alındı. Küçük, eski Yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk, Muhammed Yüce, Kemal Kerinçsiz, Sami Hoştan, Fikri Karadağ, Sevgi Erenerol, Hüseyin Görüm, Alpaslan Abdulkadir, Kahraman Şahin, Erol Ölmez, Erkut Ersoy ve Ümit Oğuztan tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, soruşturmaya ’Ergenekon’ isminin verildiğini açıkladı.

DALGA: Akademisyen ve gazeteciler

21 Şubat 2008’de İÜ Adli Tıp Enstitüsü’nde görevli Ümit Sayın ile Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Emin Gürses, emekli Astsubay Orhan Tunç, kuyumcu Hayrettin Ertekin, gazeteci Vedat Yenerer, Noel Baba Derneği Başkanı Muammer Karabulut tutuklandı. Gözaltına alınanların örgütün üniversitelerde faaliyet gösteren kolu olduğu ve yeni eleman kazandırma desteği verdiği iddia edildi. Ertekin’in evinde Glock silah bulundu.

DALGA: Perinçek ve Selçuk şoku

Ankara’da Doğu Perinçek, İstanbul’da eski İÜ Rektörü Kemal Alemdaroğlu ile Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk’un da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Doğu Perinçek ile diğer İşçi Partililer tutuklanırken, Alemdaroğlu ve Selçuk tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Perinçek’in örgütün manifestosunu yazdığı, Selçuk’un üyesi, örgütün üst düzey yöneticisi, Alemdaroğlu’nun ise yönetici olduğu iddia edildi.

DALGA: Eruygur ve Tolon tutuklandı

1 Temmuz 2008’de gözaltına alınan 21 kişiden ADD Genel Başkanı emekli orgeneral Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün, emekli Albay H.Atilla Uğur, Osman Gürbüz, Barbaros Hayrettin Altıntaş, İbrahim Özcan, Birol Başaran, Durmuş Ali Özoğlu ve Kemal Aydın tutuklandı. Mustafa Balbay tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Aygün 10 gün sonra, Eruygur 2,5 ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

DALGA: Teğmenler cezaevinde

TeĞmenler M. Ali Çelebi, Eren Mumcu, Noyan Çalıkuşu, Hasan Hüseyin Uçar ve Harp Okulu öğrencisi Yaşar Tozkoparan ile Hamza Demir, Mahmut Oğuz, Süleyman Solmaz, Kurtca Bektaş, Rıza Demir ve Rıfat Yıldırım tutuklandı. 28 Şubat’ın aktörlerinden ’Sisi’lakaplı Seyhan Soylu ve sanatçı Nurseli İdiz savcılık sorgusunun ardından, eski Ülkü Ocakları İstanbul Başkanı Levent Temiz tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

DALGA: Özkan ve Saçan tutuklandı

23 Eylül 2008’de gazeteci Tuncay Özkan ile birlikte, İstanbul Organize Suçlar Şubesi eski Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, eski Ankara DGM savcılarından emekli Albay Tanju Güvendiren’in de aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Özkan, Çapan, Güvendiren, Hüseyin Nazlıkul, Emcet Olcaytu ve Saçan tutuklandı. Güvendiren ve Nazlıkul ise tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

DALGA: İki orgeneral gözaltında

8 OCAK 2009’da 12 ilde düzenlenen operasyonlarda aralarında muvazzaf subayların da bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı. Eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, eski G.Kurmay Hukuk Müşaviri Tümgeneral Erdal Şenel, yazar Yalçın Küçük, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Yarbay Mustafa Dönmez, yüzbaşı Muhammet Sarıkaya, eski Özel Harekatçı İbrahim Şahin, Şahin’in yeğeni Erdal Şahin, emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, gazeteci Engin Aydın, Emekli General Kemal Yavuz, emekli Albaylar İlyas Çınar ve Hüseyin Vural, Çağdaş Türkiye Partisi Başkanı Hasan Ataman Yıldırım, Dalan’ın oğlu Barış Dalan, Dalan’ın özel kalem müdürü İlhami Ümit Handan, Coşkun Umur gözaltına alındı.

DALGA: Sendikacı Özbek’e gözaltı

Operasyonun 10’uncu dalgası ise 24 Ocak 2009 tarihinde Ankara ve İstanbul’da düzenlendi. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, araştırmacı Erhan Göksel, Elazığ Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Ayhan Atabek ve Emniyet Amiri Servet Kaynar’ın da aralarında bulunduğu 11’i polis 18 zanlı ile 8 muvazzaf subay gözaltına alındı. Mustafa Özbek, 10 polis ile muvazzaf subaylardan 7’si “terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklandı. Araştırmacı Erhan Göksel, Türk Metal Sendikası Başkan Yardımcısı Pevrul Kavrak, Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Muharrem Aslıyüce, eski sendika çalışanı Süleyman Erdinç, gazeteci Ünal İnanç ile Türk Metal Sendikası Başkan Yardımcısı Mecit Hazır da sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Ara tutuklamalar devam etti

SoruŞturma sürerken dalgalar dışında arada tek tek gözaltılar da yaşandı. JİTEM’ci emekli Albay Arif Doğan 14 Ağustos 2008’de Ankara’da gözaltına alındı. Doğan’dan çok sayıda belge ve silah çıktığı iddia edildi. Yine Ekim-Aralık 2008 tarihlerinde Bursa’da kendisini yüzbaşı olarak tanıtan Yüksel Dilsiz ve 60 yaşındaki emekli polis memuru Mustafa Kemal Yaşamaz tutuklandı.

Haberin Devamı