Gazete Vatan Logo

Ulusalcılar bayrak açtı!

CHP’nin ulusalcı milletvekilleri Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını dinlemeyerek, eski genel başkan Baykal ile gruplar halinde toplantı yaptı. İhsanoğlu’nun adaylığına karşı bildiri yayınlamaya hazırlanıyorlar

CHP’de Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday gösterilmesine tepki göseren ‘ulusalcı’ kanat ile Alevi kimliği öne çıkan milletvekilleri dün Meclis’te toplantı üstüne toplantı yaptı. Grup toplantısına katılmayan milletvekilleri, Deniz Baykal ile gruplar halinde bir araya geldi. Toplantıda, sert bir bildiri yayımlanması konusunda uzlaşma çıktı.

‘Siyasal İslam dayatması’

Siyasal İslam’ın CHP Genel Başkanı eliyle dayatılmasına karşı” olunduğunun vurgulanması, partinin yetkili kurullarının hiçe sayılarak bir aday belirlenmesinin CHP’nin 90 yıllık tarihine aykırı olduğunun ifade edilmesi bekleniyor.

Baykal: Beklemezdim

Baykal’ın ise milletvekillerine, “Genel Başkan’ın böyle bir aday önereceğini ben de beklemezdim” dediği öğrenildi. CHP’de muhaliflerin yeni bir aday için bir imza toplama girişimine şimdilik başvurmayacakları ve 23 Haziran’daki PM toplantısından çıkacak eğilimi bekledikleri kulislere yansıdı. Dilek Akagün Yılmaz, “Yumruk yemiş gibiyiz” dedi.

Genel merkezin ise olası bir imza toplama kararına karşılık disiplin mekanizmasını işletme eğilimini taşıdığı kaydediliyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, “CHP’de çatlak olacağını sanmıyorum. CHP her zaman fikirlerini özgürce ifade eden üyelerden oluşur. CHP olarak bu yolda adayımızın arkasındayız ve dimdik de duracağız” dedi.

Haberin Devamı

Cihaner: Blok oy kayar

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de bir yazılı açıklama yaparak, “Parti üyelerinin, delegelerin, yönetim birimlerinin, açık, demokratik ve eşit söz hakkı temelli tartışmalarının belirleyeceği bir aday için hala çok geç değildir” ifadesini kullandı.

İhsanoğlu’na Neşet Ertaş benzetmesi

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis grubu toplantısında, Köşk adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nu savundu. İhsanoğlu’nun kariyerini anlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

‘Noterlik yapmayacak’

“İnandıklarından ödün vermeyen birisi, çünkü o Anadolu toprağının insanı, bizim insanımız. Yozgat’ın bozlağı gibi, Şanlıurfa’nın hoyratı gibidir, bozkırın tezenesi gibidir, tıpkı Neşet Ertaş gibi. En az bizim ülkede tanınıyor. Oturacak orada yetkilerini bilecek. Sabah akşam başbakana müdahale etmeyecek. Onlarca yüzlerce nişanı var. 57 ülkeyi yöneten bir insanı biz seçtik. Göreceksiniz son derece saygın, son derece kibar, gerçek bir devlet adamı. Noterlik görevini yapmayacak, adım gibi eminim. Bozkırın tezenesini sizlere emanet ediyorum.”

Haberin Devamı

‘Bataklık’ yanıtı

Dış politikayı eleştirmeyi sürdüren Kılıçdaroğlu, Ahmet Davutoğlu için, “Dünyanın en çapsız Dışişleri Bakanı” dedi. Kılıçdaroğlu, Başabkan?Erdoğan’a da, “Kast ettiğimiz oradaki bir bataklık değil. Sen orayı bataklığa çevirdin” diye yanıt verdi. Reyhanlı saldırısı da El Kaide’nin yaptığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “El Kaide unsurlarını getirdik, Türkiye’de eğittik. Uluslararası pek çok kuruluşun yayın organlarında bu görüntülerin tamamı var” dedi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın IŞİD’e ‘terör örgütü’ diyemediğini ifade ederek, “Neden? Eline silahı veren o, besleyen o, getirip oraya gönderen o, tedavi ettiren de o” diye konuştu.