Gazete Vatan Logo

Ulusal değer zeytinin hasat zamanı geldi

Ayvalık’ta zeytin hasadına katıldım, sepetlerimizi şarkılar eşliğinde sezonun ilk ürünleriyle doldurduk. “Ulusal değer zeytinyağı küresel hedef bütün dünya” sloganıyla bir araya gelen Zeytincilik sektörü, yeni sezona umutlu giriyor.

Ulusal değer zeytinin  hasat zamanı geldi

A ğaçların bilgesi zeytindir şüphesiz” diyor Mehmet Başaran, Yüreğinin Sesi Zeytin Ülkesi kitabında. Geçtiğimiz hafta sonu Komili tarafından davet edildiğim zeytin hasadında hep bu cümle aklıma geldi. Hasat berekettir, beraberliktir, umuttur, gelecektir. Şenliklerle taçlanır ve dualarla beslenir. Ayvalık’ta bu yıl “Ulusal Değer Zeytinyağı - Küresel Hedef Bütün Dünya” sloganıyla 13’üncü kez düzenlenen Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri’nde bir araya gelen zeytincilik sektörü, yeni sezona umutlu giriyor. Türkiye, zeytinyağı 2015-16 sezonunda 55 milyon 618 bin dolar ihracat yapmışken 2016-17 sezonunu yüzde 213’lük artışla 174 milyon 155 bin dolarlık ihracatla geride bıraktı. Bu rakam, Türkiye’nin son dört sezondaki en yüksek zeytinyağı ihracat rakamı. 2015 yılında 160 bin ton olarak gerçekleşen üretim ise 2016 yılında 143 bin ton, 2017 yılında ise 177 bin ton olarak gerçekleşti. 2017-2018 sezonu beklentisi ise 280 bin ton. Bu güzel haberlerle yapılan hasat, üreticilerin sevinciyle bir başka güzel oldu.

Haberin Devamı

6 ayda tüketilmesi gerekiyor

Hasada dahil olduk… Zeytinler şarkılarla, türkülerle toplandı. Ve sepetler doldu, taştı. Kendi zeytinyağımızı sıkmanın keyfi de bir başkaydı. Ayrıca Komili’nin konuklarına muhteşem hediyesi de adımıza dikilen zeytin ağaçları oldu. Toprağa ektik, ilk suyunu verdik. O minik fidanların büyümesini de heyecanla takip edeceğiz.

Biraz da beni tadıyla ve kokusuyla büyüleyen, hasat şenliklerine de damgasını vuran Komili Gurme’den bahsetmek istiyorum. Komili Gurme, sadece 20 bin adet üretilmiş. Buğulu yeşil rengi, kıvamlı dokusu ve meyvemsi tadıyla bence benzersiz bir ürün. Zeytinliklerin taze çimen kokusu hemen kendini hissettiriyor. Filtre edilmeden elde edilen bir yağ ve 6 ay gibi sınırlı bir sürede tüketilmesi gerekiyor.

Zeytinyağı alırken nelere dikkat edilir?

Tüm bu etkinlikleri keyifle yaşarken, zeytinyağı alırken nelere dikkat etmeliyiz ve nasıl saklamamız gerekir sorularını bizlere ev sahipliği yapan Komili Gıda Direktörü Erman Erol şöyle yanıtladı: “Zeytinyağının kalitesini belirlemek diğer yağlardan farklı bir uzmanlık alanıdır. Natürel zeytinyağlarında kalite dendiğinde, iki faktör önem taşır. Birincisi, laboratuar analizleriyle ölçülebilen kalite değerleridir. Diğer faktörler ise duyusal değerler; tadı ve kokusudur”

Haberin Devamı

Güneş ışığından uzak saklanmalı!

Zeytinyağı, soğukta muhafaza edildiğinde donar. Oda sıcaklığına getirildiğinde ise kalitesi bozulmadan sıvı hale döner. Zeytinyağı, güneş ışığından uzak, oda sıcaklığında ve nem almayacak bir şekilde ağzı kapalı olarak saklanmalıdır.
Zeytinyağı en uygun saklama şartlarında muhafaza edildiği zaman 24 ay boyunca tüketilebilir. Bu süreç içinde tat ve koku değerlerinde gitgide azalmalar olur. 24 ayı geçtikten sonra ise ranside (bozulma) gerçekleşmeye başlar.
Buğdaylı zahter salatası
Malzemeleri:
- 200 gr aşurelik buğday
- 50 gr zahter
- 1 dolmalık kırmızı biber
- 1 kırmızı soğan
- 50 gr beyaz peynir
- Kıtır ekmek
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Soğuk suyla ıslattığınız buğdayları yıkayıp haşlayın. Soğan ve kırmızı dolmalık biberi doğrayın. Maydanozları peynirle karıştırın. Küçük toplar şeklinde yuvarlayın. Buğdayları, kıyılmış zahter, dolmalık biberler ve kırmızı soğanları bir kaba alın.
Çam fıstıklı humus
Malzemeleri:
- 500 gr haşlanmış nohut
- 1/2 çay bardağı tahin
- 3 yemek kaşığı ılık su
- 2 diş sarımsak
-1 küçük limon
- tuz
Hazırlanışı:
Nohutları, sarımsağı, limon suyunu ve tuzu robotta iyice karıştırın. Kornişonları dilimleyin ve humusun üzerine dizin. Orta boy bir tavada zeytinyağı, çam fıstığı ve pul biberi kavurun humusun üzerinde gezdirin.
Ege otları salatası
Malzemeleri:
- 500 gr karışık yeşillik
- 3 dal reyhan l 3 dal fesleğen
- 2 dal kekik l Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz l Yarım çay
Hazırlanışı:
Yeşillikleri, reyhan ve fesleğeni parçalara bölün. Kekiğin yapraklarını ince ince kıyın. Maydanoz ve dereotunun saplarını ince kıyın. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırın. Sosu yeşilliklerin üzerine gezdirip servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı