Gazete Vatan Logo

Ülker cappuccino’lu kola çıkarıyor

Pepsi ile ikincilik yarışını sürdüren Cola Turka, kolalı içecek pazarını büyüttü ve Türkiye genelinde yüzde 13 pazar payına yükseldi

Pepsi ile ikincilik yarışını sürdüren Cola Turka, kolalı içecek pazarını büyüttü ve Türkiye genelinde yüzde 13 pazar payına yükseldi. 16 ülkeye de ihracat yapan Cola Turca cappuccino’lu ürünü ile pazarda payını artırmak istiyor

Türkiye kola pazarı, Ülker Grubu’na ait Cola Turka’nın piyasaya girdiği 2003 yılından bugüne tam yüzde 52 oranında büyürken, Türkiye genelinde yüzde 13 pazar payına yükselen Cola Turka, büyük şehirlerde en çok satan ikinci marka oldu. Ülke genelinde ise Cola Turka ile Pepsi arasında kıyasıya bir ikincilik yarışı yaşanıyor. Ülker Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Cola Turka’nın piyasaya girmesinden sonra uzun süre fiyatların sabit kaldığını ve promosyonların arttığını bunun ise pazarı büyütmede ciddi etken olduğunu söyledi. Tütüncü, gazlı içecek ve meyve sularında 2006 yılında 360 milyon litre olan üretimi bu yıl 445 milyon litreye çıkartarak yüzde 24 büyüme hedeflediklerini söyledi. Ülker Grubu Sözcüsü Metin Yurdagül da, Ülker İçecek Grubu’nun 300 milyon dolar civarında cirosunun bulunduğunu belirterek bu rakamın yarısını Cola Turka satışlarından elde ettiklerini bildirdi.
Bu arada Cola Turka rakipleri ile girdiği amansız mücadelede öne geçmek için ürün çeşitlemesine gitme kararı da aldı. Ülker Cola Turka’ya kahve ekleyip cappuccino’lu çeşidini üretti. Şirket ayrıca Oranj markasıyla portakal parçacıklarının bulunduğu meyveli içecek yaptı. Bu arada İçim meyve sularının ambalajını değiştiren Ülker, yüzde 100 meyve suyu segmentine de girdi. Sunny’de ise mandalinalı türü piyasaya sürdü. Şirketin bir diğer yeniliği ise buzlu çay alanında Link markası oldu.

İhracat 10 milyon litre

Ülker Grubu’nun içecek alanındaki yeni ürünlerinin tanıtımı için Adapazarı-Akyazı’daki tesislerinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Ülker İçecek Grubu Genel Müdürü Şener Astan, kola pazarında satışın yüzde 49’unu bakkallar, yüzde 29’unu süper marketlerin yaptığını söyledi. Ülker’in markası Cola Turka’nın süpermarketlerde ve büyük şehirlerde ikinci marka olduğunu belirten Astan şöyle konuştu: “2003 yılında pazara girdiğimiz ilk günden bu yana yurtdışına 40 milyon litre kola satışı yaptık.”

Münhasırlık kalksın payımız da artar

Ülker İçecek Genel Müdürü Şener Astan, Türkiye’deki 20 bin satış noktasına münhasırlık anlaşmaları gereği tek marka dışında başka markaların giremediği bildirdi. Astan, Rekabet Kurumu’nun 2008’den itibaren yüzde 40’ın üzerinde pazar payına sahip firmaların satış noktasıyla münhasırlık anlaşması yapmasına engel olacak düzenleme yapacağını hatırlatarak bu yapılırsa pazar paylarının ciddi şekilde artabileceğini söyledi.
Ülker Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü de “Biz şu kadar pazar payı alırız diyemeyiz. Ancak önemli olan sağlıklı rekabet koşullarının sağlanmasıdır. Tüketicinin tercihlerini serbest olarak kullandığı yerlerde pazar payımız artar. Şu anda ikincilik yarışı yapıyoruz. Bazı kentlerde en fazla satan kola markasıyız” diye konuştu.

Bazı illerde birinciyiz
ama isim söylemem


* Ülker Grubu İstişare Konseyi Üyesi ve grup sözcüsü Metin Yurdagül, Ülker’in genel kola pazarında yüzde 13 pay almasına karşılık bazı illerde ise pazar lideri olduğunu söyledi. Yurdagül, spekülasyon olmaması için bu illeri açıklamak istemediklerini ifade etti. Bu arada Yurdagül, Cola Turka’nın yerel bir içecek olarak algılandığını ve dolayısıyla turizm bölgelerinde turistler tarafından da tercih edildiğini sözlerine ekledi.

Ülker ne kadar gazlı içecek üretiyor?

Yıl 2006 2007 Artış (%)
Üretim (litre) 360 milyon 445 milyon 24
Ciro (YTL) 303 milyon 425 milyon 40
İstihdam 2 bin 550 3 bin 200 25

Gazlı içecek pazarında dağılım

Ürün Tonaj (litre)
Normal Kola 1.2 milyar
Diyet Kola 38 milyon
Meyveli gazoz 336 milyon
Sade gazoz 212 milyon

Haberin Devamı