Gazete Vatan Logo

Ülkede GTA yasağı: Değerlere tehdit!

Özbekistan, 34 bilgisayar oyununun yer aldığı yasak listesi yayınladı. Yasak dahilindeki GTA ve Sims gibi oyunların, 'toplumsal değerlere ve istikrara tehdit olması' gerekçe gösterildi.

Ülkede GTA yasağı: Değerlere tehdit!

Özbekistan, pek çok bilgisayar oyununu, ‘toplumsal değerleri saptırdığı’ ve ‘istikrara tehdit oluşturduğu’ gerekçesiyle yasakladı. Yasaklı oyunlar listesinde 34 oyun bulunuyor.

Özbekistan, ‘şiddet üretimi, pornografi içeriği ve ulusal ve sosyal istikrara tehdit’ gerekçe gösterilerek 34 oyunun ülkeye getirilmesi ve dağıtılmasını yasakladı. Listede yer alan oyunlar Grand Theft Auto (GTA), Sims, Call of Duty: Black Ops, Assasin’s Creed, Mortal Kombat X ve Lef 4 Dead gibi dünya çapında popüler oyunları da kapsamakta.

BBC’de yer alan haberde yetkililer bazı oyunların, ‘sosyal barışa, etnik kimlik ve mezhepler arasındaki uyuma tehdit’ olmasından da endişe duyduklarını belirtti. Yasak hakkındaki bir diğer neden de Özbekistan’ın tarihi, kültürel ve manevi değerleri hakkında yanlış bilgilerin oyunlar aracılığıyla yayılması olarak söylendi.