Gazete Vatan Logo

Ülke batarken anlaşamadılar sıkılan kemeri de gevşettiler

Siyasi partiler de yeni önlemler üzerinde anlaşamıyor

Euro Bölgesi maliye bakanlarının mali yardım şartları üzerinde bir türlü mutabakata varamadığı Yunanistan’da siyasi partiler de yeni önlemler üzerinde anlaşamıyor. Muhalefetin yanı sıra iktidar milletvekillerinden de gelen sert eleştiriler üzerine Yunanistan, orta vadeli bütçe planı uyarınca uygulanacak tasarruf ve kredi politikaları çerçevesinde getirilen ek vergilendirmede bazı değişiklikler yapmak zorunda kaldı

Ekonomik krizle zor günler geçiren Yunanistan’da partilerin uzlaşmaya varamaması üzerine yeni kemer sıkma tedbirleri yumuşatıldı. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou, yeni tedbirler üzerinde siyasi partiler arasında hâlâ konsensüs sağlamaya çalıştığını söyledi. Papandreou, Cumhurbaşkanı Papoulias’a, “Tarihi önemdeki bir süreç içindeyiz ve ülkenin çıkarı için ulusal konsensüsün önemli olduğuna inanıyorum. Bugün bile diğer partilerin liderleriyle bu doğrultuda görüşmeler yapıyorum” dedi. Euro Bölgesi maliye bakanları da Yunanistan’a mali yardım şartları üzerinde bir türlü mutabık kalamıyor.

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu’nun, muhalefetin yanı sıra iktidar milletvekillerinden de gelen sert eleştiriler üzerine, orta vadeli bütçe planı uyarınca uygulanacak tasarruf ve kredi politikaları çerçevesinde getirilen ek vergilendirmede bazı değişiklikler yapmak zorunda kaldığı bildirildi. Yunan medyası, yeniden düzenlenen planda gelirlerde vergilendirme sınırı 12 bin euro olarak kalırken, konutlarda kişi başına 200 metrekareye kadar olan ilk konutların vergiden muaf tutulmasının kararlaştırıldığını, araç yakıtıyla kalorifer yakıtlarının vergilerinin eşitlenmesinin ise ertelendiğini duyurdu. Haberlerde, getirilen ek gelir vergisi oranlarının ise 20 bin euroya kadar yüzde 1, 50 bin euroya kadar yüzde 2, 100 bin euroya kadar yüzde 3 ve 100 bin euronun üzerindeki gelirler için de yüzde 4 olarak yeniden belirlendiği kaydedildi. Yunan basınında daha önce çıkan haberlerde, hükümetin hazırladığı yeni tedbirleri içeren planda, vergilendirme sınırının 6 bin euroya düşürülmesi, çiftçilerin kullandığı yakıtlarda vergilerin yükseltilmesi ve konut vergilerinin artırılması gibi sert önlemler içerdiği belirtilmişti.

Halk polisle çatıştı grev hayatı felç etti

Yunanistan’da hükümetin mali reformlarını proteto etmek amacıyla başkent Atina’da gösteri yapan eylemciler ile polis arasında arbede yaşandı. Yunan Parlamentosu’nun bulunduğu “Sindagma” meydanında toplanan ve “Kendinizi de borçlarınızı da alıp gidin” şeklinde sloganlar atan göstericilere polis göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdi. Göstericiler de polise taş, sopa, plastik su şişesi benzeri cisimler fırlattı. Yunanistan’da kamu ve özel sektör çalışanlarının, hükümetin hayata geçirmek istediği yeni mali reformları protesto etmek amacıyla yaptıkları 24 saatlik grev de yaşamı felç etti. Otobüs, tramvay, metro, troleybüs ve banliyö trenlerinin özellikle sabah seferlerini iptal etmeleriyle ulaşım zaman zaman durma noktasına geldi.

Bernanke: Borçlanma limiti artmazsa ABD’ye ve dolara kimse güvenmez

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, ABD’de 14.3 trilyon dolar olan borçlanma tavanının yükseltilmemesinin, ülkenin kredibilitesine olan güveni yaralayacağını söyledi.

Bernanke, borçlanma limiti konusunda hızlı bir çözümün yokluğunun, ABD’nin “AAA” olan kredi notunun kaybına yol açabileceğini, ABD Doları’nın rezerv para birimi olarak özel statüsünün zarar görebileceğini ifade ederek, ülke borçlarının ödenmesinde kısa bir gecikmenin dahil finansal piyasalarda ve ödemeler sisteminde ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Fed Başkanı Bernanke, borçlanmayla ilişkili ödemelerin yapılıp diğer birçok kamu ödemesinin ertelenmesinin de ABD hazine kağıtlarının güvenliğiyle ilgili kaygılar yaratabileceğini kaydetti. ABD’nin 14.3 trilyon dolar olan borçlanma limitini 2 Ağustos’a kadar artırması gerekiyor. Borçlanma tavanının yaklaşık 2.5 trilyon dolarlık bir artışın gerekli olduğu hesaplanıyor.

Önceki gün yeniden başlanan bütçe görüşmelerinde, borçlanma limiti artırılarak, harcamalarda kesinti yapılması için anlaşmaya varılmasına çalışılıyor.

Bütçe Ofisi’nin tahminlerine göre, 30 Eylül’de biten mevcut mali yılda ABD’nin bütçe açığı 1.4 trilyon dolara ulaşacak. Bernanke, güvenilir uzun dönemli bir planın, bütçe açığının toplam ekonomiye oranını dengede tutabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı