Gazete Vatan Logo

Ulaşım zammı gıdanın pabucunu dama attı

Ağustos ayında yeniden yüzde 10.68 ile çift haneye çıkan enflasyonda gıdanın etkisi 2.61 puan olurken ulaştırmanın payı 2.83’ü buldu. Yıllıkta da gıda enflasyonu yüzde 11.97 olarak belirlenirken ulaştırmada yüzde 17.38’e kadar yükseldi.

Ulaşım zammı gıdanın pabucunu dama attı

Enflasyon bir aylık aranın ardından yeniden çift haneye çıkarken, yıl sonu için tek hane beklentilerinin de biraz daha kırılmasına neden oldu. Enflasyonun temel sebebi olarak gıda fiyatlarındaki artış gösterilirken ve buraya yönelik tedbirler tartışılırken, enflasyonun asıl besleyici unsurunun da gıda değil ulaştırma olduğu artık net olarak ortaya çıktı. Gıdada yıllık enflasyon yüzde 11.97’de kalırken, ulaştırmada yıllık enflasyon yüzde 17.38’e yükselmiş durumda.

Eğitimde Eylül farkı

Nitekim Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da Temmuz ayında olduğu gibi Ağustos ayında da gıda ve alkolsüz içeceklerin payının ulaştırmanın altında kaldığını bildirerek, asıl tedbir alınması gereken noktanın ulaşım sektörü olduğunun altını çizdi. Bayraktar, “Ağustos ayında yüzde 10.68’e çıkan enflasyonda gıdanın etkisi 2.61 puan iken, ulaştırmanın payı 2.83’ü puanı buldu” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Ağustos ayında yüzde 3.09 gerileyen giyim ve ayakkabı ile yüzde 0.22 düşen gıda ve alkolsüz içecekler dışında bütün harcama gruplarında enflasyon bir önceki aya göre arttığını belirtti. Şemsi Bayraktar, aylık enflasyonun alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.05, haberleşmede yüzde 0.08, sağlıkta yüzde 0.18, eğlence ve kültürde yüzde 0.34, konutta ve çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.71 iken, fiyat artışının lokanta ve otellerde yüzde 1.03’ü, ev eşyasında yüzde 1.66’yı, ulaştırmada yüzde 2.05’i, eğitimde yüzde 2.79’u bulduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

En masumu haberleşme

Haziran ayında tüketici fiyatları endeksindeki (TÜFE) yıllık artış yüzde 10.90 iken, bu rakam Temmuz ayında yüzde 9.79’e indi ancak Ağustos ayında yeniden yüzde 10.68’e çıktı.

Ağustos ayı itibarıyla yıllık artış haberleşmede yüzde 1.77’de kalırken, ulaştırmada yüzde 17.38’e kadar yükseldi. Gıda ve alkolsüz içeceklerde Haziran ayında yüzde 14.34 olan yıllık enflasyon, Temmuz ayında yüzde 10.07’ye indikten sonra Ağustos ayında, aylık enflasyondaki yüzde 0.22’lik düşüşe rağmen yüzde 11.97’ye çıktı. Bu yükselişte baz etkisinin de önemli rol oynadığı dikkati çekti.

Haberin Devamı

Sepetten gıda çıksa bile enflasyon 8.07

ŞEMSİ Bayraktar, enflasyon sepetinden gıdanın çıkarılması halinde bile yıllık enflasyonun yüzde 8.07’yi bulacağını hesaplayarak, “Sadece gıdaya odaklanmak yetmez. Enflasyonda tüm unsurlarla topyekün bir mücadele gerekiyor. TÜFE’de gıda dışındaki ana harcama gruplarının payı Haziran’da yüzde 7.88, Temmuz’da yüzde 7.80 iken Ağustos ayında yüzde 8.07 düzeyine çıktı. Enflasyonda kalıcı düşüş, bütün harcama gruplarında enflasyon gerileterek sağlanır. Sadece gıdaya odaklanmak enflasyonu düşürmez” diye konuştu.

% 12’ye tırmanma ihtimali var

Enflasyonun, Ağustos ayında tahminleri aşarak yıllık bazda yüzde 10.68’e yükselmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) “sıkı duruşu” koruyacağı beklentilerini artırdı.
Analistler, enflasyonun baz etkisi nedeniyle Aralık ayına kadar yüksek kalmaya devam edebileceğini, bunun da TCMB’nin para politikasında sıkı duruşunu koruyacağı anlamına geldiğini belirtti.
Ekonomist Haluk Bürümcekçi, enflasyonun geçen yıla göre yüksek gelmesinde, gıda fiyatlarının sınırlı gerilemesinin ana etken olduğunu belirterek, “Ancak diğer gruplarda da durum pek parlak değildi. Vergi indirimine rağmen mobilya ve ev aletleri grubunda artışlar devam etti. Kurlara hassas olan diğer gruplarda da artışlar gözlendi” ifadelerini kullandı.
Bürümcekçi, manşet enflasyonda aleyhteki baz etkileriyle ve vergi indirimlerinin sona ermesiyle Eylül-Kasım döneminde enflasyonun yüzde 12 civarına çıkabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı