Gazete Vatan Logo

Ukrayna Rusya'ya olan borcunu ödeyemeyecek

Ukrayna Rusya'ya olan borcunu ödeyemeyecek

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya'ya olan 3 milyar 75 milyon dolarlık borcu ödeyemeyeceklerini açıkladı.

Yatsenyuk, Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada Ukrayna ile Rusya arasında uzun süredir tartışılan kredi borcunu ödeyemeyeceklerini söyledi.

Yatsenyuk, "Ukrayna hükümeti, Rusya'ya olan borcun ödemesiyle ilgili olarak moratoryuma gidiyor. Tekrar hatırlatıyorum, daha önce şartlarımızı ve teklifimizi kabul eden kreditörlerle zorunlu alacaklar için borçların yeniden yapılandırılmasına gittik. Rusya, borcun yeniden yapılandırılması için sözleşme imzalama girişimlerimize rağmen teklifimizi reddetti. Bu yüzden, Ukrayna hükümeti olarak Rusya'ya olan 3 milyar 75 milyon dolar borcu ödeyemeyeceğiz. Ukrayna firması KB Yuzhnoe ve Ukravtodor'ın Rus bankalarına olan 507 milyon dolarlık borcunu da ödeyemeyeceğiz. Böylece Rus tarafının hesabına olan toplam 3 milyar 582 milyon dolar durdurulmuş oluyor" şeklinde konuştu.

Eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç döneminde Ukrayna, Rusya'dan 15 milyar dolarlık kredinin ilk dilimi olarak 3 milyar dolar almıştı. Rusya, kamuoyunda "Yanukoviç borcu" olarak da bilinen kredinin ödenmesini istemişti. Ukrayna hükümeti ise borcu yeniden yapılandırma önerisinde bulunmuştu. Ancak Rusya'dan bu hususta net bir cevap gelmemişti.

Haberin Devamı

Antalya'da düzenlenen G20 Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya 2016 yılından itibaren her yıl 1 milyar dolar olmak üzere, 3 taksitte borcu ödeme teklifinde bulunmuş, Batılı partnerlerin de buna garanti vermesini istemişti.

Ukrayna Maliye Bakanlığı, açıklamanın ardından Rusya tarafından sözlü veya yazılı olarak hiçbir teklifin gelmediğini duyurmuştu.

Rusya Maliye Bakanlığı, 20 Aralık 2015 tarihine kadar ödeme için gün vermiş, ödemeyi yapmaması halinde Ukrayna'yı mahkemeye vereceklerini açıklamıştı. Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk da mahkemede hesaplaşmaya hazır olduklarını söylemişti.

Bir süre önce Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna ile olan işbirliğine devam edeceklerini, 3 milyar dolarlık borcun yapılandırılmamasını Ukrayna'ya verecekleri krediye engel olarak görmediklerini bildirmişti.

Haberin Devamı