Gazete Vatan Logo

Ukrayna: "Interpol, Yanukoviç'in kaçmasına yardım etti"

Ukrayna'da 2014 yılında Batı yanlısı ihtilalle iktidardan düşürülen ve Rusya'ya kaçan eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile ilgili yeni iddialar ortaya atıldı.

Ukrayna: "Interpol, Yanukoviç'in kaçmasına yardım etti"

Ukrayna Baş Askeri Savcısı Anatoliy Matios, katıldığı bir televizyon programında, Interpol Ukrayna Bürosu'ndan bazı yetkililerin Yanukoviç'in ve dönemin iktidarına mensup bazı üst düzey kişilerin yargıdan kaçmasına yardımcı olunduğundan şüphelenildiğini açıkladı.

Konuyu inceleyen askeri savcıların önümüzdeki hafta rapor sunmasının beklendiğini belirten savcı, Yanukoviç'in iktidarı döneminde Ukrayna'da devlet kasasından zimmete geçirildiği iddia edilen paraların, bugün başsavcılığın itibarsızlaştırılması için kullanıldığını da öne sürdü.

Yanukoviç döneminin Gelirler ve Vergi Bakanı Aleksandr Klimenko'nun, bazı kişiler aracılığıyla Ukrayna'daki birçok medya kuruluşuna düzenli olarak ödeme yaptığını iddia eden askeri savcı, "Ukrayna'da Klimenko'nun çaldığı paralar, başsavcılığın, özellikle de bürokratlarla ilgili soruşturmaları yürüten savcıların itibarsızlaştırılması için medya kuruluşlarına ödeniyor. Ayda 20 bin dolar, bir internet haber portalı için ciddi bir kaynak. Suç örgütleri tarafından finanse edilmenin cezası oldukça ağır" dedi.

Haberin Devamı

Yanukoviç'in gıyabında yargılanmasına bu yıl başlanacağına belirten Matios, "Suça karışan iktidar yetkilileri için küçük bir Lahey kuracağız. Kimsenin hiçbir zaman yapmadığını yapmaya, 100'den fazla kişiyi demir parmaklıklar ardına göndermeye çalışacağız" dedi.

Interpol'ün internet sitesinde bulunan arananlar listesinde, Yanukoviç iktidarı döneminden birçok eski bürokratın ismi bu sene başında silinmişti. Interpol Ukrayna Bürosu, Yanukoviç ve diğer eski bürokratlarla ilgili bilgilerin silinmediğini, bu bilgilere erişimin yalnızca yetkili kişiler tarafından yapılabildiğini açıklamıştı.

Ukrayna'nın devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, 2013-2014 kışında ülkede yaşanan iç çatışmalarda birçok göstericinin ölümüne yol açmakla suçlanıyor. Rusya ise olaylardan Batılı ülkeleri sorumlu tutuyor. Yanukoviç'in Ukrayna'dan "milyarlarca dolar çaldığı" da iddialar arasında.