Gazete Vatan Logo

Ukrayna’da Türklere saldırı patlaması!

Ukrayna’da son 6 ay içerisinde 4 Türk’ün öldürülmesinin ardından Kiev Büyükelçiliği Ukrayna’daki Türk vatandaşlarını uyardı.

Ukrayna’da Türklere saldırı patlaması!

Ukrayna ile Türkiye arasında pasaportsuz seyahat uygulaması 1 Haziran 2017 tarihiyle başladı. En son Ağustos ayında açıklanan verilere göre Ukrayna’ya giden Türk turist sayısında yüzde 25 artış yaşandı. Ancak son 5 ay içerisinde Türk vatandaşlarına yönelik saldırılarda artış yaşandı. 5 Türk vatandaşı öldürülürken, son 1 ay içerisinde Odessa’da bulunan iki Türk kafesine saldırılar düzenlendi.

Ev vermek istemiyorlar

Ukrayna’da artan saldırıların nedeni olarak bölgede yaşayan Türk öğrenciler de mağdur olmaya başladı. 1,5 yıldır Odessa’da okuyan M.E. isimli Türk vatandaşı, Haziran ayından önce Türk oldukları için bölge halkının kendilerine çok sıcak davrandığını hatta ev kiralarında indirim yapıldığını söyledi. Vizesiz seyahat dönemiyle birlikte Türkiye’den günü birlik turistlerin sayısının artmasıyla son 4 ayda ise rüzgarın terse döndüğünü ifade eden M.E., “Türk erkeklerinin Ukrayna’daki tavırları halkı rahatsız ediyor. Artık Türk olduğumuzu duyduklarında sert tepki görüyoruz. Kimileri ev kirasını yükseltirken kimisi Türk’e ev bile vermiyor” dedi.

Haberin Devamı

Gasp olayları arttı

Odessa’da çalışan Türk asıllı M.G.’de özelikle son 1 haftada gaspların arttığını belirtirken şunları söyledi: “Taksiciler 100 grivna (Türk parasıyla 14 lira) tutan yolu Türk olduğumuzu öğrenince 1000 grivnaya götürmek istiyor. Vermek istemediğimizde darp ediliyoruz. Konsolosluğa başvurduk, can güvenliğiniz yoksa polisi arayın diyorlar.”

‘Gece dışarı çıkmayın’

Yaşanan olayların ardından Odessa Konsolosluğu Türk vatandaşlarını uyaran bir yazı yayınlarken, Ukrayna polisiyle birlikte özel bir çalışma yürüttüğünü duyurdu.

Odessa’da bulunan Türk dernekleri de vatandaşların gece geç saatlerde dışarıda dolaşmaması yönünde uyarı yaptı.

6 ayda 5 Türk öldürüldü
Ukrayna’da 15 Haziran’dan bu yana 5 Türk vatandaşı öldürüldü. Üçünün kimliği açıklanırken öldürülen 2 Türk vatandaşlarının isimleri gizli tutuldu. Üniversite öğrencisi Ela Dişli 13 Haziran’da erkek arkadaşı tarafından öldürüldü, cesedi bavul içinde gölde bulundu. 23 Haziran’da ismi açıklanmayan Türk iş adamının cesedi gölde bulundu. 17 Eylül’de Kharkiv’de bir Türk vatandaşı kaldığı otel odasında, 15 Ağustos’ta 44 yaşındaki Rıza Yüce, Kiev’de gölde, 18 Kasım’da Sinan Dorukhan Ünal’ın cesedi ise ormanda yakılmış bir halde bulundu. Rıza Yüce’nin kardeşi Hakan Yüce, abisinin ölümünün ardından aylar geçmesine rağmen otopsi raporunun tamamlanmadığını ve gözaltına alınan kişilerin de serbest bırakıldığını söyledi.
2016 yılında 114 bin Türk Ukrayna’yı ziyaret ederken, vizesiz seyahat uygulamasından bu yana yaklaşık 1 milyon Türk turist gitti. Ukrayna için yapılan ucuz bilet aramalarında da 3 kat artış yaşandı. En çok ziyaret edilen şehirler Kiev, Kherson, Lviv, Odessa, Zaporijya, Kharkiv olarak sıralandı.

Haberin Devamı