Size ne benim klavyemden?

Haberin Devamı

Yine o boş tartışma başladı... Neymiş efendim F klavye Türkçe'ye daha yatkınmış, çok daha hızlı yazılıyormuş herkes onu kullanmalıymış. 2017 yılına kadar da tüm kamu kuruluşlarında zorunlu olacakmış... Öğrencilere dağıtılacak olan tabletlerde de F standart klavye olacakmış.

Yerli malı yurdun malı

F klavye 1955'te İhsan Yener tarafından TDK'daki 30 bin kelimenin harf dizilimlerinin istatistiksel hesaplaması sonucu sesli harfleri solda sessizleri sağda bırakacak ve daktilo yazarken parmağı yormayacak şekilde tasarlanmış bir tuş kombinasyonu. Tamam peki. Tamam da 'Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı' tadında bir tartışmaya dönüştürmenin ne alemi var?

F KLAVYE ZORUNLULUĞU GELİYOR

iPhone'umu da alacak mısınız?

Bir gün bir Türk firması iPhone'a rakip bir akıllı telefon yaptığında hepimize, 'Bunu kullanacaksınız' demekten ne farkı var ki? Sen istiyorsan onu kullan bana karışma kardeşim. Hangi klavye ile rahat ediyorsam, hatta rahat etmeyi bırak 'hoşuma gidiyorsa' onu kullanırım kime ne?

Derdim değil ki

'Bunda daha hızlı yazacaksın' diyorsunuz. 20 senedir Q klavye kullanıyorum. Hiçbir zaman da 'Aman daha hızlı yazacak bir klavye bulmalıyım' diye bir derdim olmadı.

CITY, CENTER, PARK dururken

Metro CITY'de alışveriş yapıp Zorlu CENTER'da atıştırıp İstinye PARK'ta kahve içen nesillere Türkçe klavye dayatmacılığı yapmak komediden öteye gitmiyor.

TOEFL'a girdiniz mi?

Onu bırak, küresel dünya falan ya hani... TOEFL sınavına girin bakalım, sınav merkezinde Q klavyeyi karşınızda gördüğünüzde 15 dakikada o kompozisyonu yazabilecek misiniz?

Tu kaka diyemezsiniz...

Asıl çağdaşlık, özgürlük nedir bilir misiniz? İnsanları tercihlerine özgür bırakmaktır. Bir sürü seçeneği önüne koyup 'Al tercih senin' demektir. İnsanlara aynı işi yapan iki aleti sunarsınız. Ama bu 'milli' öteki 'tu kaka' diyemezsiniz. Hangi çağda yaşıyoruz?

Devletin işi bu değil

Devletin işi insanların tercih yapabilecekleri seçeneklerin genişlemesini sağlamaktır. 'Bu böyle olacak' demek değil. Yaşam tarzına müdahaleyse Q klavye de benim internetteki yaşam tarzımdır kardeşim. Kime ne?

DİĞER YENİ YAZILAR