Gazete Vatan Logo

Uğur Dershaneleri ‘gardaş’ Azerbaycan’da şube açtı

Uğur Dershaneleri, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de şuba açtı

Bakü’deki şube açılışında konuşan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, “Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sağlıklı ilişkinin eğitim yoluyla kurulacağını” söyledi.

Uğur Dershaneleri, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de şuba açtı. Açılış törenine Azerbaycan eğitim bakanlığı yetkilileri, Türk konsolosluk yetkilileri, eğitimciler, Uğur Dershaneleri ve Bahçeşehir Üniversitesi’nden yetkililerin katıldı. Törende Uğur Dershaneleri Genel Müdürü Alparslan Alemdar, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Esmer ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel birer konuşma yaptı.

9-11 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen açılışta konuşan Yücel, Türkiye’nin Türki Cumhuriyetleri ile ilişkisinin hem Türkiye hem de Türki Cumhuriyetler için hayati önem taşıdığını belirtti. Ancak bu ilişkinin yeterince geliştirilemediğini özelliklede son yıllarda bu ülkelerdeki öğrencilerin yurt dışında eğitime yöneldiğini, Türkiye’nin bu öğrencilerin ilk tercih olması gerektiğini belirtti. Yücel, “Türkiye’nin bu ülkelerle ilişkisini sağlıklı ve devamlı kılmak için elindeki tek seçenek eğitimdir. Eğer eğitimimizi bu ülkelere taşıyabilirsek, burada gençlere kaliteli eğitim verebilirsek işte o zaman bu ülkelerle aramızda daha sağlam bir bağ oluşacaktır” dedi. Hükümetin 21 Mart’ta çıkardığı bir yasayla eğitim kurumlarının yurt dışı faaliyetlerine destek vermeye başladığını belirten Yücel şunları söyledi:

“Eğer bu imkânlardan faydalanırsak ülkemiz 5 yıl içinde, yıllık 2 milyar dolarlık bir eğitim ihracat gelirine kavuşacaktır. Biz Bahçeşehir olarak 4 yıldır ciddi çalışmalar yapıyoruz. Şu anda üniversitemizde 44 ülkeden 400 öğrenci eğitim görüyor. Diğer üniversitelerimizin de buralara gelmesi gerekiyor. Sadece vakıf değil devlet üniversiteleri de yabancı öğrenci kazanmak için çaba göstermelidir. Aksi halde üniversitelerimizin finansmanı ülke bütçesine ciddi bir yük oluşturmaya devam edecektir. Azerbaycan ülke olarak çıkardığı bir yasayla devlet üniversitelerine dahi öğrencileri burslu ve ücretli olarak yerleştiriyor. Üniversitelerin Azerbaycan devletine maliyeti çok düşük, oysa bizde çok yüksek.”

“Büyük bir mutluluk duyuyoruz”

Bakü Uğur Dershanesi’nin açılışıyla ilgili olarak Alparslan Alemdar şöyle konuştu: “Uğur Dershaneleri 43 yıldır Türkiye’de milyonlarca öğrenciyi lise ve üniversite sınavlarına hazırlıyor. Türkiye’deki 190 noktada bulunan şubelerimizde, ABD ve Almanya’da, öncü ve yenilikçi ‘Kişiye Özgü Öğretim Modeli’ni başarıyla uyguluyoruz. Sahip olduğumuz 43 yıllık tecrübe ve bilgi birikimini Azerbaycan eğitim müfredatı ve sınav sistemiyle bütünleştirerek Azeri öğrencilerin başarısı için de kullanacağız. Kardeş ülke Azerbaycan’da ilk şubemizi başkent Bakü’de açmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu süreçte bizlere destek ve yardımlarını esirgemeyen tüm yetkililere teşekkür ediyoruz. Bundan sonra hedefimiz 5 yılda 20 şubeye ulaşmaktır.”

Daha sonra “Azerbaycan’da eğitim ve Bahçeşehir Üniversitesi” konulu bir panel düzenlendi. Panelde açılış konuşmasını Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel yaptı. Yücel dünya barışı, insanlığın refahı ve ülkelerin kalkınması için tek seçeneğin eğitim olduğunu, bunun dışında insanların zenginliğinin geçici olduğunu belirtti. Yücel, “Biz bunun farkındayız. Doğal zenginliği olan birçok ülke örneğin Arap ülkeleri maalesef eğitime önem vermedikleri için bugün sıkıntılarla boğuşmaktadırlar. Eğitilmiş bir ülke, kalkınmış bir ülkedir. Biz de kardeş ülkemiz Azerbaycan’ın eğitim temelli kalkınması ve gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu ilişki hem Türkiye hem de Azerbaycan için bir fırsattır. Dünyanın birçok ülkesinde faaliyeti olan bir kurumuz. Bu birikimlerimizi Azerbaycan’a taşımak istedik. Artık buradayız” dedi.

Panelde konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Esmer ise “Üniversite olarak hedefimiz sadece Türkiye’deki öğrencilere değil bütün dünya çocuklarına eğitim vermek. Bunu başaracağımıza inanıyorum. 44 ülkeden öğrenci alıyoruz. Bu rakamı önümüzdeki 5 yılda 80’e çıkaracağız” diye konuştu. Bakü Eğitim Bakan Yardımcısı Milletvekili Melahat İbrahimgazi de konuşmasında Azerbaycan hükümeti olarak öğrencilerinin Rusya yerine Türkiye’de eğitim almalarını istediklerini belirtti. İbrahimgazi, “Bizim amacımız kültürümüze uygun ve Türk ulusu için mücadele edecek nesiller yetiştirmektir Bunun yolu da Türkiye’den geçiyor” dedi.

Vuslat Doğan Sabancı’dan Bahçeşehir Kolejli gençlere: Tutkunuzun peşinden gidin

HÜRRİYET Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, İstanbul Bahçeşehir Koleji’nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Kariyer Platformu etkinliği dolayısıyla öğrencilerle bir araya geldi. Sabancı, konuşması boyunca lise öğrencilerine “Başarının en temel sebebi tutkudur. Tutkularınızın peşinden gidin” mesajı verdi. Bahçeşehir Koleji’nde, öğrencilere meslek ve kariyer seçimlerinde yardımcı olmak için her yıl düzenlenen Kariyer Platformu, bu yıl ekonomi ve gazetecilik sektörünün önde gelen isimlerinden Vuslat Doğan Sabancı’ya ev sahipliği yaptı. Birçok üniversiteden temsilcilerin ve farklı mesleki alanlardan akademisyenlerin buluştuğu etkinlik, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel’in konuşmasıyla başladı. Yücel’den sonra ise sözü Vuslat Doğan Sabancı aldı. Konuşmasına, yakın zamanda vizyona giren Black Swan (Siyah Kuğu) filminden bahsederek başlayan Sabancı, filmde de ele alındığı gibi herkesin içinde bir iyi, bir de kötü tarafın yattığını, bazı insanların Beyaz Kuğu gibi içlerindeki iyi ile hareket ederken bazılarınınsa içlerindeki kötü sesi dinlediğini söyledi. Sözlerine başarının mutluluğu değil, mutluluğun başarıyı getirdiğini hatırlatarak devam eden Sabancı, bir insanın mesleği ne olursa olsun, mesleğinden zevk aldığı sürece başarılı olacağını belirtti.

Azerbaycan’da 4 ayrı üniversite sınavı var

AZERBAYCAN eğitim sisteminin genel esaslarını, 1992 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclis’i tarafından kabul edilen “Tahsil Kanunu” belirlemektedir. Azerbaycan’da okul öncesi eğitim zorunlu değildir. Zorunlu eğitim 11 yıldır. 9’uncu yılın sonunda öğrenciler isterlerse mesleki eğitime yönelebilirler. Üniversiteye girişte sınav sistemi uygulanmaktadır. Sınava giren öğrencilerin % 30’u üniversiteye yerleşebilmektedir. Öğrenciler üniversiteleri burslu veya paralı olarak kazanmaktadırlar. Azerbaycan’da yükseköğretimin finansmanı büyük ölçüde öğrenci gelirlerinden sağlanmaktadır. Azerbaycan eğitim sistemindeki okullar ilkokula kadar terbiye (ana okulu), umum eğitim (ilkokul, ortaokul, lise), peşe (meslek), ihtisas eğitimi, yüksek öğretim şeklinde yapılandırılmıştır. Eğitim sisteminin basamakları Tahsil Kanunu’nun 11. maddesinde şöyle belirlenmektedir.

- Okul Öncesi Eğitim: Anaokulu ve kreşler.

- Umum Tahsil (Genel Eğitim): İptidai, esas eğitim, lise.

- Meslek İhtisas Eğitimi: Teknik ve meslek eğitimi, orta ihtisas eğitimi.

- Yüksekokullar: Üniversiteler, enstitüler, harp okulları, akademiler.

- Yüksek Okul Diploması Aldıktan Sonraki Eğitim: Magistaratura (yüksek lisans), doktoratura (doktora).

Azerbaycan’da hem ilköğretimi bitirme hem de lise bitirme sınavları mevcuttur. Yükseköğretim okulları (yükseköğretim kolejleri, enstitüler, konservatuarlar, akademiler, üniversiteler) yüksek ihtisas eğitim programlarını gerçekleştiren eğitim kuruluşlarıdır.

Azerbaycan’da üniversiteye giriş sınavla yapılır. Sınav, lise bitiminde uygulanır. 4 farklı alanda yapılır. Öğrenciler ilgilerine göre bu 4 sınavdan birisine katılabilirler:

1 Tıp sınavı: Her yıl 30 bin öğrenci katılır, 125 soru sorulur.

2 Mühendislik sınavı: Her yıl 30 bin öğrenci katılır, 125 soru sorulur.

3 İktisat, işletme ve öğretmenlik sınavı: Her yıl 45 bin öğrenci katılır, 125 soru sorulur.

4 Güzel sanatlar, sosyoloji, psikoloji sınavı: 20 bin öğrenci katılır, 125 soru sorulur.

İTÜ, dünyanın en iyileri arasında...

İSTANBUL Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ), merkezi İngiltere’de bulunan dünyanın saygın sıralama kuruluşlarından biri olarak gösterilen QS’nin “World University Rankings (Dünya Üniversiteleri Sıralaması)” yaptığı değerlendirmeye göre, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer aldığı bildirildi. Bulunan bölümleri kategorilerine ayırarak dünyanın en iyi 200 üniversitesini sıralayan QS’nin, küresel akademik ve idare toplumundan aldığı verileri değerlendirdiği ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

Yabancı öğrenci sayısı

“2011 yılı sıralaması için dünya genelinde 7 bin 252 profesör, bin 467 bölüm başkanı, 306 rektör, 399 rektör yardımcısı ve bin 102 akademisyenle 556 idari kadroya gönderilen anket formalarının sonuçlarına göre sıralama yapıldı. Sıralamada araştırma, eğitim-öğretim, uluslararası görünüm ve iş alanı yaratma kriterleri göz önüne alındı. Üniversitelerin uluslararası görünürlüğü, çalışanların değerlendirilmesi, yabancı öğretim üyesi ve yabancı öğrenci sayısı, öğretim üyesinin öğrenciye oranı, bilimsel atıf sayısının öğretim üyesine oranı değerlendirildi. Bunun sonucuna göre de üniversitelerde bulunan bölümlere göre farklı kategoriler belirleyen QS, dünyanın en iyi 200 üniversitesini sıraladı. Bu sıralamaya göre mühendislik ağırlıklı eğitim veren İTÜ, inşaat ve yapı mühendisliğiyle kimya mühendisliği alanlarında dünyanın en iyi 150 üniversitesi, makine, uçak uzay ve imalat mühendisliğiyle elektrik mühendisliği alanlarında da dünyanın en iyi 200 üniversitesi arasında yer aldı.”

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, İTÜ’nün uluslararası görünümü, öğretim üyesinin öğrenciye oranı ve akademisyen başına düşen bilimsel atıf sayısında dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almasının gurur verici olduğunu bildirerek en iyi 100’e girmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Haberin Devamı