Ziraat’i tahtından indirdi, bankacılık liginin yeni şampiyonu: İş Bankası

Haberin Devamı

İş Bankası, uzun yıllardır liderliği kimseye kaptırmayan Ziraat Bankası’nı geride bırakarak bankacılık liginin yeni şampiyonu oldu. Geçen yıl yüzde 22 büyüyen İş Bankası, 162 milyar liraya ulaşan aktif büyüklüğü ile zirveye ulaştı. Kamu devi Ziraat ise yeniden yapılanma sürecini tamamlayarak şampiyonluğu geri almanın hesaplarını yapıyor...

Türkiye İş Bankası bankacılık liginin yeni lideri oldu. Banka kılpayı farkla kamu devi Ziraat’i geride bırakarak 161,7 milyar lira aktif büyüklük ile Türk bankacılık liginde zirveye yerleşti. Bankacılık sektöründe çok uzun bir aradan sonra zirve kamu bankalarından bir özel bankaya geçerken, İş Bankası bu başarıya imza atan ilk ve tek banka olarak kayıtlara geçti.

5 banka 100 milyar lirayı aştı

Vatan’ın BDDK’ya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre 2011 sonu itibarıyla 1.2 trilyon liralık aktif büyüklüğe erişen Türk bankacılık sektöründe beş banka 100 milyar lira bandını geçerek ‘devler ligini’ oluşturdu.

İş Bankası bilançosunu bir önceki yıla göre yüzde 22 büyüterek 161 milyar 749 milyon lira ile birincilik koltuğuna otururken, Ziraat Bankası 160 milyar 681 milyon liralık aktif büyüklük ile ikinci oldu. Ziraat Bankası’nı 146 milyar 642 milyon ile Garanti izlerken, Akbank 133 milyar 551 milyon lira ile dördüncü oldu.

Koç Grubu’nun sahibi olduğu Yapı Kredi Bankası ilk beş banka arasında bilançosunu en fazla büyüten banka oldu. Yapı Kredi aktif büyüklüğünü bir önceki yıla göre yüzde 27 büyüterek 108 milyar 114 milyon liraya ulaştı. En büyük beş bankanın toplam bilanço büyüklüğü 711 milyar liraya ulaşırken, bu beş bankanın toplam sektör payları da yüzde 59 olarak gerçekleşti.

Halk ve Vakıflar zirveye yaklaşıyor

Bilanço büyüklüğü açısından ‘devler ligine’ en yakın adaylar Halk Bank ve Vakıflar Bankası. Halk bank 2010 sonunda 73,9 milyar olan aktif büyüklüğünü 91,4 milyara yükselterek bankacılık liginde bir basamak yükseldi ve altıncı sıraya yerleşti. Bir diğer kamu bankası Vakıflar Bankası ise aktif büyüklüğünü yüzde 23 büyüterek 89,4 milyar liraya çıkardı. Sıralamada Finansbank sekizinci sırada yer alırken, bu bankayı TEB ve Denizbank izledi. İlk 10 bankanın toplam büyüklüğü 1 trilyon liraya dayanırken, pazar payları ise yüzde 83’e dayandı. Mevduat ve katılım bankalarının kasalarındaki toplam mevduat tutarı ise 695 milyar liraya ulaştı.

DİĞER YENİ YAZILAR