Karamehmet parayı yatırmadı 25 Temmuz’a randevu verildi

Haberin Devamı

6 bölgede elektrik dağıtım ihalelerini kazanan firmaların dün akşam mesai saati bitimine kadar ek teminat bedellerini yatırmaları gerekiyordu. Ancak Dicle’yi alanlar dışındaki 5 gruptan para çıkmadı. Şu anki konjonktürde grupların kredi bulması zor görünüyor. Gruplara 25 Temmuz’a kadar bir süre daha verildi

Hükümetin ekonomide ısınmaya neden olan cari açıkla mücadele için aldığı önlemler enerji devlerini fena çarpmış görünüyor. Elektrik dağıtım ihalelerini kazanan 6 grubun dün akşam itibarıyla ek teminatları yatırmaları gerekiyordu. Ancak bana ulaşan bilgilere göre başta Karamehmet olmak üzere 5 grup ek teminat şartını yerine getiremedi.

Dün sadece Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’ni kazanan Karvil-Ceylan Ortak Girişim Grubu teminatı yatırabildi. Tabii bu durum hem Özelleştirme İdaresi’nde hem de Enerji Bakanlığı’nda büyük sıkıntı yarattı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın ek teminatı yatıramayan şirketlere 25 Temmuz’a kadar bir süre daha verdiği öğrenildi. Peki başta Karamehmet Grubu olmak üzere Gediz Elektrik’i alan Eti Gümüş-Söğüt OGG, Trakya Elektrik’i alan Aksa,ve Toroslar Elektrik’i alan Yıldızlar SSS bu parayı yatırabilecek mi?

Ekonomi yönetiminin cari açıkla mücadele için Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunu (BDDK) devreye sokması kredi maliyetlerinin artmasına ve dövizin bir miktar yükselmesine neden oldu. Ancak işin ilginç tarafı, tüketici kredilerindeki patlamayı frenlemeyi amaçlayan önlemler paketinin milyarlarca dolarlık enerji özelleştirmelerini kazanan dev şirketlerin canını yakmasıydı.

Nasıl bir bağlantı olduğunu anlamakta zorlananlara tabloyu biraz daha netleştirelim.

2010’da yapılan elektrik dağıtım özelleştirmelerinin parası bu yıl ödenecek. Ödenmesi gereken tutar ise az değil, tam 10.8 milyar dolar.

Elektrik devleri sadece 30 Ağustos’a kadar İstanbul Boğaziçi, Anadolu Yakası, Gediz, Trakya, Dicle, Toroslar, Akdeniz Dağıtım Bölgeleri özelleştirmeleri için devletin kasasına 6.8 milyar dolar yatırmak zorunda. Ancak dünya piyasalarında yaşanan çalkantı ve Türkiye’de alınan önlemler enerji şirketlerinin hesaplarını alt üst etmiş durumda.

Bankalar son düzenlemeler sonrası kredi maliyetlerini arttırırken şirketlerden yüzde 30 özsermaye ve elde edecekleri gelirleri doğrudan talep etmeye başladılar. Şirketler ise geçen yıl verdikleri fiyata göre ciddi anlamda artan kredi maliyetlerini nasıl karşılayacaklarını düşünüyor bugünlerde.

Şimdi herkes Türk ekonomisi ve enerji sektörü için hayati önem taşıyan dağıtım özelleştirmelerinde yaşanan bu sıkıntının aşılması için ‘Ankara nasıl bir adım atacak?’ sorusunu soruyor.

Nitekim hem Enerji Bakanı Taner Yıldız, hem de EPDK Başkanı krediler konusunda enerjide sıkı kuralların uygulanmaması gerektiğini belirtmişlerdi. Anlaşılan o ki sıkıntılı bekleyiş 25 gün daha devam edecek.

Bu gergin bekleyişin sonunda dağıtım bölgelerinde ikinci ve üçüncü olan gruplara da sürpriz bir fırsat çıkabilir.

Sanırım onlar da her ihtimali dikkate alarak finansmanla ilgili girişimlere başlamışlardır.

DİĞER YENİ YAZILAR