Galatasaray’ın bedelli artırımı iyice zora girdi!

Haberin Devamı

SPK, Galatasaray’ın bedelli sermaye artırımının kaderini değiştirecek bir karar aldı. Çağrı şartı getirilirse bedelli sermaye artırımı Kulüp için cazip olmaktan çıkacak..

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yine proaktif bir şekilde hareket ederek önemli bir karar aldı. Alınan karar “genel” bir düzenleme olsa da akla hemen Galatasaray’ın bedelli sermaye artırım talebini getirdi. Konunun analizine geçmeden önce SPK’nın yeni yönetiminin hakkını teslim etmeli. Şu anki SPK yönetimi bence son yılların en başarı yönetimi. SPK eskiden olduğu gibi artık “yazılı düzenlemelere” körükörüne bağlı kalmıyor, piyasadaki genel ihtiyaçların dışında hisse bazlı gelişmelere yönelik de çok hızlı kararlar alıp hayata geçirebiliyor.

Bedelli artırım ısrarı

Geçmişteki halka arz fiyaskolarının tekrarlanmaması için alınan kararlar, aracı kuruluşlara yönelik düzenlemeler, tezgahaltı foreks şirketlerine yönelik suç duyuruları, kuraldışı işlemlerin hızla cezalandırılması SPK’nın attığı önemli adımlardan bazıları. SPK ayrıca bu adımları tüm piyasa aktörlerinin “rızasını” alıp gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra uygulamaya başlıyor.

Gelelim SPK’nın Cuma günü aldığı karara ve bu kararın Galatasaray’ın bedelli sermaye artırımına etkisine...

Hatırlayacağınız gibi Galatasaray 13 Eylül 2012’de yüzde 300 bedelli sermaye artırımı kararı aldı. Rüçhan hakkı kullanım fiyatı da 1 TL nominal hisseler için 10 TL olacağı duyuruldu. Ancak bu artırıma SPK’dan izin çıkmadı. 5 Şubat 2013 tarihinde Galatasaray yönetimi yeniden aynı oranlarda bedelli sermaye artırımı kararı aldığını açıkladı. Bu süreçte SPK’nın aldığı bazı kararlar bu sermaye artırımını zora soktu. Çünkü yapılan düzenlemeler Galatasaray’ın önüne bedeli sermaye artırımı için diğer ortaklara ayrılma hakkı (çağrı) tanınması şartını getiriyordu. Tarihler 11 Eylül 2013’ü gösterdiğinde Galatasaray sermaye artırımı ile ilgili yeni bir karar aldı. Bedelli artırım oranı yüzde 300 olarak aynı kaldı ancak 1 TL nominal değerli hisselerin rüçhan haklarının 10 TL yerine 8 TL olarak primli kullandırılacağı belirtildi.

Galatasaray’ın bedelli artırımı iyice zora girdi

Kulüpten çağrı fiyatını düşürme manevrası

Galatasaray’ın bedelli sermaye artırımı dönüp dolaşıp çağrı zorunluluğuna takılıyor. Hatta kulübün sermaye artırımında rüçhan hakkı kullanımındaki 2 TL’lik “indirimi” çağrı fiyatını düşürme manevrası olarak görülüyor. Çünkü çağrı fiyatının belirlenmesinde kullanılacak tarih önemli. Eğer yüzde 300’lük artırım kararının ilk açıklandığı tarih olan 13 Eylül 2012 baz alınırsa çağrı fiyatı 55.88 TL (13 Eylül’den önceki 30 günlük ağırlıklı hisse fiyatlarının ortalaması) civarında olacak. Yok eğer 11 Eylül 2013 tarihi baz alınırsa çağrı fiyatı 27.40 TL seviyelerine yakın belirlenecek.

Peki çağrı neden bu kadar önemli?

Galatasaray, çağrı şartı olmazsa sermaye artırımından 334.5 milyon TL gelir elde edecek. Bu rakamın 184.1 milyon TL’si şirketin ana hissedarı olan Kulüp’ten gelecek. Yatırımcılardan toplanacak tutar ise 150.4 milyon TL.
Çağrı zorunluğu getirilse bu kez Kulüp bedelli için payına düşen tutarın yanında artırıma katılmak istemeyen yatırımcılara yapacağı ödeme için de kaynak yaratmak zorunda. Yani hem yatırımcıdan toplayacağı tutar azalacak (belki hiç toplayamayacak) hem de cebinden para çıkacak.



Galatasaray’ın bedelli artırımı iyice zora girdi

Son sözü SPK söyleyecek

İşte SPK’nın Cuma günkü kararı çağrı fiyatının hesaplanmasında hangi tarihin kullanılacağını düzenliyor.
SPK kararında şöyle diyor: “Önemli nitelikteki bir işleme ilişkin ayrılma hakkı kullanım sürecinde, konu hakkında birden fazla sayıda özel durum açıklamasının yapıldığı durumlarda, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 24’üncü maddesi uyarınca söz konusu önemli nitelikteki işleme ilişkin ayrılma hakkı kullanım fiyatının belirlenmesinde; fiyat, tutar, oran ya da değerleme sonucu ve benzeri bilgilere yer verilmesi veya işlemin o aşamada kesin olup olmadığı hususları aranmaksızın, yapılması planlanan işleme ilişkin niyetle ilgili olarak kamuya yapılan ilk açıklama tarihinin esas alınmasına karar verilmiştir.” Yani SPK açıklamasından anladığımız eğer Galatasaray’ın bedellisi için çağrı zorunluluğu getirilirse “niyetle ilgili” ilk açıklama tarihi olan 13 Eylül 2012’yi baz alınacak. Bu durumda sermaye artırımı Galatasaray için çok da mantıklı olmayacak. Çünkü Galatasaray hisseleri Cuma günü 28.80 TL’den kapandı. Çağrı fiyatının da 55.88 TL civarında olacağı hesaplanıyor. Dolayısıyla hiçbir yatırımcı bedelli sermaye artırımına katılmaz ve çağrı olması halinde ellerindeki hisseleri mevcut fiyatın yaklaşık iki katına Kulübe satar.

Çağrı fiyatının belirlenmesinde son açıklama tarihi baz alınsaydı herşey Galatasaray’ın istediği gibi olacaktı. Çağrı fiyatı (27.40 TL) borsa fiyatının altında olduğundan kimse elindeki hisseyi “ucuza” vermeyecek ve bedelli artırımına katılıp Kulübe kaynak yaratacaktı.

Bu noktada şunu tekrar hatırlatmakta yarar var. Galatasaray’ın sermaye artırımında son sözü SPK söyleyecek. Çağrı şartı gelecek mi gelmeyecek mi, gelirse Kulüp başvurusunu geri mi çekecek? Tüm bu soruların yanıtını önümüzdeki aylarda öğreneceğiz...

DİĞER YENİ YAZILAR