İran’dan aldığımız gülün bile parasını altınla ödüyoruz

Haberin Devamı

Altın sadace İran’dan alınan enerji ithalatı için bir ödeme aracı değil. İran’dan ithal edilen gül ve halı gibi çok sayıda ürün için şirketlerin neredeyse tamamı ödemeyi külçe altınla yapıyor.

Türkiye’nin İran’a yaptığı altın ihracatında yaşanan patlama tüm dünyanın dikkatini çekmişti. İran’dan ithal ettiği petrol ve doğalgazında parasının TL olarak tahsil eden İran, bu parayla daha sonra altın alıp ülkesine götürüyordu. Hatta bazen bu ticarette Birleşik Arap Emirlikleri’ni de kullanıyordu. ABD ve AB’nin geçen yıl İran’a karşı uygulanan yaptırımların içerisine “altını” da dahil etmesi İran açısından sıkıntılı günlerin başlamasına neden olmuştu.

Uçakla gidiyor

İran Ekonomi Bakanı Şemseddin Hüseyni, Tahran yönetiminin, uluslararası ambargolardan dolayı petrol gelirlerinin yüzde 50’sini kaybettiğini ve 4 milyar dolarlık alacağını tahsil edemediğini açıklamıştı. İran son olarak, petrol satıp para transferi yapamadığı ülkelerden ilaç ve gıda alma yöntemini kullanıyor.

Evet konuşulan rakamlar çok büyük tutarlar olduğu için uluslararası arenada oldukça yakından takip ediliyor. Ancak işin bir de küçük montanlı alışveriş tarafı var.

Örneğin Türkiye’de çok sayıda şirket İran’dan gül ve halı gibi çok farklı mal ve ürün ithal ediyor. Şirketler hala bu ödemeler için altını tercih etmek zorunda.

Lojistik anlamda İran’dan yapılacak ithalatı tercih eden şirketler, aldıkları ürünün bedeli karşılığında altın alıp uçaklarla İran’a gönderiyor. Hatta İran’la iş yapan kişilerin verdiği bilgiye göre, para ile ödeme neredeyse sona ermiş, son 2 yıldır altın neredeyse tek ödeme aracı haline gelmiş durumda.

İran’dan aldığımız gülün bile parasını altınla ödüyoruz


İran’a altın ihracatı Mart’ta iki kat arttı

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Mart ayı ihracat rakamları da İran’a yapılan altın ihracatının geçen yıla göre ivme kaybederek de olsa devam ettiğini gösteriyor. Türkiye’nin toplam altın ihracatı Mart ayında önceki aya göre yüzde 10 civarı gerilemesine karşın, İran’a yapılan altın ihracatı, Şubat ayına göre yükseldi.

Mart ayında İran’a yapılan altın ihracatı iki kattan fazla artarak 380.7 milyon dolara çıktı. Bu rakam Şubat ayında 117.9 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Yılın ilk ayı ise İran’a hiç altın ihraç edilmemişti. Mart ayındaki 467.6 milyon dolarlık toplam altın ihracatının yüzde 92’si İran ve BAE’ye yapıldı.

Zeytinyağına Borsa İstanbul piyangosu!

İMKB’nin tarih olup Borsa İstanbul’un doğması bazıları için büyük şans oldu. Geçtiğimiz aylarda borsaistanbul.com adresini satın alan bir borsacının bu adresi “bedelsiz” olarak Borsa İstanbul’a devrettiğini yazmıştım. Daha sonra bir başka ayrıntı dikkatimi çekti. Borsa İstanbul’un kısaltılması olaran BIST’in (www.bist.com.tr) internet sitesi bir başkasına aitti. Beautiful Istanbul markalı zeytinyağı üreten Teksim Grup, bu adresi daha önce tescil ettirmiş. Şirket yöneticileri, Borsa İstanbul’un hayata geçmesinin ardından sitenin tıklanma oranlarında yükselme olduğunu söylüyor. Bu süreçte Borsa İstanbul’dan sitenin adresi ile ilgili bir talep gelmemiş. Peki gelirse bir bedeli de olsa devreder misiniz? soruma ise aldığım yanıt çok net: Hayır!

DİĞER YENİ YAZILAR