Ne ayı ne boğa borsada yeni trend Pollyanna!

Haberin Devamı

Tüm dünyada borsalar son aylarda sadece olumlu haberleri satın almayı tercih ediyor. Korku Endeksi olarak bilinen VIX Endeksi krizin etkilerini tamamen sildi ve 11.30 ile tarihi dibine iyice yaklaştı.

Avrupa Birliği’nin Güney Kıbrıs’a yapacağı 10 milyar euroluk yardım için şart koştuğu “mevduat vergisi” bile piyasalardaki bahar havasını bitiremedi. Ölçek olarak küçük bir ekonomi olan Güney Kıbrıs’tan ziyade İspanya gibi sıkıntılı ülkelerde de benzer uygulamaların olabileceği endişelerinin piyasaları olumsuz etkileyebileceği konuşuluyordu hafta sonu. Haftanın ilk işlem günü bazı Avrupa borsalarında kayıpla yüzde 1-2 aralığında sınırlı kaldı.

İMKB hiç oralı bile olmadı. Yılbaşından bu yana yüzde 6 artan İMKB, “gergin” denilen bir ortamda dün yüzde 0.32 yükseldi.

Gelişmelere pozitif bakma eğilimi sadece İMKB’ye özgü değil. İMKB gibi hem gelişmekte olan hem de gelişen çok sayıda ülke borsası tarihi zirvelerine yakın seviyelerde bulunuyor.

Kaygı verici kaygısızlık

Tüm dünyada sanki yatırımcılar bardağın dolu kısmını görme konusunda biribirleriyle yarışıyor.

Geçen hafta Yatırım Finansman’ın üst düzey yöneticileriyle biraraya geldim. Piyasalarda son aylarda yaşanan bu “mutluluk sendronumu” konuştuk. Yatırım Finansman Strateji Müdürü Hakan Tezcan, ilginç bir tespitte bulundu. Tezcan’a göre, şu an piyasalarda kaygı verici boyutta bir kaygısızlık hakim.

Özellikle hisse senedi piyasalarında sürekli alım eğiliminin hakim olmasının temelinde büyük ülke merkez bankalarının uyguladığı parasal genişleme politikaları yatıyor.

Başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere diğer merkez bankalarının yarattığı likidite Türkiye gibi gelişmekte olan ülke borsalarını geçen yıl resmen uçurdu. Çok sayıda borsada getiriler yüzde 30’ları aştı. Bu yıl da olumlu seyir sürüyor. Ama ibre bu yıl biraz daha gelişmiş ülke borsalarından yana gözüküyor. Sebebi ise geçen yıl gelişmekte olan ülke borsalarındaki hızlı yükseliş ve gelişmiş ekonomilerdeki toparlanma eğilimi...

Korku Endeksi’ne göre korku yok!

Piyasalardaki risk alma iştahı ile ilgili en iyi bilgiyi VIX Endeksi (Volatility Index) veriyor. 2008 yılında patlak veren global ekonomik krizle birlikte 80 puan seviyelerini aşan VIX Endeksi, 11.30 seviyelerinde bulunuyor. Yani VIX Endeksi krizin izlerini tamamen sildi ve tarihinin en düşük seviyelerine iyice yaklaştı.

Gelinen bu seviyeler piyasalarda yatırımcıların risk alma iştahlarının ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.



Borsalarda yükseliş ne zaman biter?

Borsalar sonsuza kadar yükselmeyeceğine göre bu trendin mutlaka bir sonu olacak. Peki ama bu trend ne zaman bitecek? Bu sorunun yanıtı yükselişin nedeninde gizli. Yani parasal genişlemeler borsalara zirvelere taşıyorsa, likidite musluklarının kısılması da trendi terse çevirebilir. Ama bu noktada şunu belirtmekte yarar var. ABD’deki, parasal genişmenin sona ermesi kısa vadede zor. Ekonomide olumlu veriler gelse de tahvil alımları bir süre daha devam edecektir. Fed, parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce piyasaları yeni döneme alıştırmayı tercih edecektir. Önce tahvil alım programının durdurulması gündeme gelebilir. Bilanço küçültme operasyonu ise işin daha sonraki boyutu.

DİĞER YENİ YAZILAR