10 saniye ayırın sıkıntı ‘ÇEK’meyin

Haberin Devamı

Reel kesimin Çek Raporu’nu kullanmayıp karşılıksız çekten yakındığını söyleyen KKB Genel Müdürü Akdeniz, “SMS’le 10 saniyede çeki veren kişinin geçmişini öğrenebilirsiniz” dedi

İş hayatının en çok kullanılan ödeme araçlarından çekte son dönemde yaşanan ‘ödenmeme’ oranında yaşanan artış hapis cezasının kaldırılmasına bağlanmıştı. Oysa Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, bunun kötü bir raslantı olduğu görüşünde. Akdeniz, “Çekte hapis cezasının kalkdığı tarih ile ekonomik büyümenin hız kestiği dönem biribirine çok yakın. Büyümenin düştüğü dönemlerde ödenmeyen çek oranlarında artış görülür. Hatta benzer trend protestolu senet sayıları ve takibe dönüşen kredi oranında da var. Hepsi aynı yönde hareket ediyor. Ancak çekteki sorun maalesef hapis cezasının kaldırılmasına bağlanıyor” dedi.

Dünyada örneği yok

Akdeniz, bankaların kredi verirken kendi risk analizlerini yaptıklarına dikkat çekerek reel kesimin de mal satarken risk analizi yapmaları gerektiğini belirtti. Vadeli mal satarken alıcının ödeme gücünü bilmenin tahsilatta yaşanacak sorunları en aza indireceğine dikkat çeken Akdeniz şunları söyledi: “Reel sektörün yasalara güvenmek yerine kendi risk yönetim anlayışını geliştirmeleri ve vadeli mal satacakları kişileri iyi seçmeleri gerek. Bu seçimi yaparken de ürettiğimiz raporlara bakıp, bilgiye dayalı kararlar vermeleri gerekiyor. Aksi halde alacaklarını tahsil edemezler. Hayata geçirdiğimiz ve bankaların da müşterilerinin hizmetine sundukları Çek Raporu, ticaret yapanlar için büyük kolaylık. Mal sattığınız kişinin geçmişte verdiği çekleri zamanında ödeyip ödemediğini hatta size verdiği çekin karşılığının olup olmadığını 10 saniyede SMS ile öğrenebilirsiniz. KKB olarak dünyada örneği olmayan bir hizmeti cep telefonlarına taşıdık. Bunu kullanmayıp tahsilat için aylarca uğraşanlar var.”

DİĞER YENİ YAZILAR