ABD İran’ı sıkıştırdı, dünya gözünü Halkbank’a çevirdi

Haberin Devamı

ABD’nin İran’a yönelik artan ekonomik yaptırımları Halkbank’ı dünya gündemine oturttu. Çünkü Halkbank, Hindistan’ın İran’dan aldığı petrolün ödemelerine aracılık ediyor. Dış basına yansıyan, “Halkbank İran’a ödemeleri durdurdu” haberi doğru değil. Halkbank Genel Müdürü Aslan, “İran’la ilgili olarak bir talep gelmedi” dedi.

ABD Kongresi’nden İran’a yönelik sert yaptırımların çıkmasının ardından tüm dünyanın gözü Halkbank’a çevrildi. Çünkü Halkbank, İran’ın en büyük petrol müşterilerinden olan Hindistan’ın bu ülkeye yaptığı ödemelere aracılık ediyor. ABD aldığı yaptırım kararlarıyla yabancı şirketlere iki seçenek sunuyor. Diyor ki; ya İran petrol ve finans sektörüyle iş yapmayı seçin ya da İran’ı terk ederek ABD’nin ekonomi ve finans sektörüyle çalışın!

ABD’nin daha önce uyguladığı yaptırımlarda birçok banka ‘kara listeye’ girmemek için Hindistan’ın İran’dan ithal ettiği petrolün ödemesini yapmaya yanaşmamıştı. Bu noktada Halkbank’ın devreye girmesi ve yaklaşık 5 milyar dolarlık ödemeye aracılık etmesi her iki ülkeye rahat bir nefes aldırmıştı. Ancak ABD’nin İran’a karşı ekonomik yaptırımların boyutunu genişletmesi başta Hindistan’da paniğe neden oldu. Halkbank’ın devreden çıkması halinde akaryakıt fiyatlarının yükselişe geçeceği endişesi Hindistan’da sokaklara yansımış durumda. Geçtiğimiz hafta Hindistan’da peş peşe üst düzey toplantılar yapıldı. Amaç İran’a yapılacak petrol ödemelerinde B planını yaratmaktı. Ancak somut bir adım atılamadı. Halkbank’ın ‘Ben artık ödemeleri yapamam’ deme ihtimaline karşı Rus bankalarının kapısınA dayanan Hindistan, bu ülkeden de olumlu bir yanıt alamamıştı.

Aslan: Gerekeni yaparız

Haftasonu Hindistan basınında, “Halkbank, İran’a ödeme yapmayı durdurdu” şeklinde haberler geniş yer buldu. Bu haberler üzerine Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ile konuştum. Aslan, ABD Kongresi’nde kabul edilen yaptırım kararlarından sonra yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. “Şu ana kadar size ödemelere aracılık etmemeniz konusunda bir baskı geldi mi?” sorusuna Aslan şu yanıtı verdi: “Şu ana kadar bize intikal eden bir şey yok. Zaten bu konuda merkez bankaları ve kamu bankalarına 2 ile 6 ay kadar bir süre tanınması söz konusu. Yani önümüzde 180 gün gibi bir zaman var.”

Bu noktada şunu hatırlatmakta yarar var. Halkbank’ın İran’la ilişkisinde yol haritasını Türkiye’nin, Türkiye’nin de Birleşmiş Milletler’in alacağı karar belirleyecek. Çünkü Türkiye’nin BM dışındaki kararları uygulama zorunluluğu yok.

Aslan, Halkbank mevcut koşullarda aracılığa devam edip etmeyeceği konusunda ise, “Biz Halkbank olarak uluslararası düzenlemelere aykırı bir faaliyet içinde olmayız. Gelişmeleri izliyoruz. Eğer yaptığımız işlemlere yönelik bir değişiklik olursa gerekeni yaparız” dedi.

ABD’nin ve Avrupa’nın İran’a yönelik yaptırımları önümüzdeki günlerde artacağa benziyor. Özellikle İran’ın petrol gelirlerini kısma ve ülkeyi ekonomik yönden köşeye sıkıştırmak isteyen ABD için Halkbank kritik bir noktada. Çünkü HalKbank’ın her ay yaklaşık 1 milyar dolarlık bir işleme aracılık ettiği tahmin ediliyor. Dolayısıyla petrol ihracatının yüzde 9’unu Hindistan’a yapan İran için bu ülkeden elde ettiği gelir büyük önem taşıyor.

Ziraat ve PTT Bank ATM ağını genişletiyor

Türkiye çapında 4 bin 500 şube ile hizmet veren PTT Bank, 600 yeni ATM siparişi verdi. ATM’lerini kredi kartlarına da açan PTT Bank, ATM’lerden fatura ödeme olanağı da sunuluyor. 1.000 olan ATM sayısını bu yıl 2 bine çıkartmak isteyen PTT Bank geçtiğimiz günlerde Denizbank ile yaptığı işbirliği çerçevesinde PTT kartları debit kart özelliği kazandı. Böylece PTT ATM ’leri tüm bankaların dahil olduğu ortak ATM ağına katıldı.

Ziraat Bankası da ATM ağını genişletmeye devam ediyor. Banka son olarak 1.000 yeni ATM siparişi daha verdi.

Dünya devi ArcelorMittal’in Cezayir’deki şirketi iflas etti

Dünyanın en zengin işadamlarından Lakshmi Mittal’in sahibi olduğu çelik devi ArcelorMittal’in Cezayir’deki şirketi iflas bayrağını çekti. 7 bin kişinin çalıştığı ve ülkedeki en büyük çelik üreticisi olan ArcelorMittal’in Cezayir’deki fabrikası Al Hadjar’ın kredi almak için hükümete baskı yaptığı ancak istediği yanıtı alamayınca iflas kararı aldığı söyleniyor. Cezayir Hükümeti ise 7 bin kişinin çalıştığı demir-çelik şirketinin kapatılmaması için yoğun çaba harcıyor. ArcelorMittal’in iflas kararı ile ilgili olarak global ekonomik krizi neden olarak göstermesi, “Şirket iflasları yeniden hızlanacak mı?” sorularının artmasına neden oluyor.

DİĞER YENİ YAZILAR