İş varsa oyun yok işsizlikte ‘bahis’ çok

Haberin Devamı

Türkiye’de işini kaybedenlerin umudunu ‘Talih Kuşu’nda aradığı ortaya çıktı. Rakamlar, işsizlik oranının arttığı dönemlerde şans oyunlarına harcanan paranın hızla tırmanışa geçtiğini gösteriyor. İşsizliğin azaldığı dönemlerde ise umutları yeniden yeşerenler şans oyunlarına daha az para yatırıyor

Yılbaşına sayılı günler kaldı. Yeni yıla girmenin heyecanının yanısıra birçok insan farklı bir umut içerisinde. Milli Piyango’nun 40 milyon TL’lik büyük ikramiye dağıtacağı yılbaşı çekilişi, milyonlarca kişinin hayalini süslüyor. 31 Aralık yaklaştığında “Büyük ikramiye bana çıksa şöyle yaparım böyle yaparım” cümlelerini daha sık duyacağız. Belki de bu cümleleri biz de kuracağız. Ancak ekonomik veriler, şans oyunlarına olan ilginin sadece yılbaşında tırmanışa geçmediğini gösteriyor.

Rakamlar, işsizlik oranları ile şans oyunlarından elde edilen gelir arasında ciddi bir korelasyon olduğunu ortaya koyuyor. Yani işsizliğin arttığı dönemlerde şans oyunlarına ilgi artıyor, işsizliğin azaldığı dönemlerde de şans oyunlarına ilgi azalıyor. Bu analiz iki değişkenden oluşuyor. Biri işsizlik oranları diğeri şans oyunlarından elde edilen vergi geliri.

İşsizlik oranını gösteren grafik ile şans oyunlarından elde edilen vergi gelirini gösteren grafiği üst üste koyulduğunda “ikiz kardeş” kadar benzerlik olduğu dikkat çekiyor.

Örneğin işsizlik oranının yüzde 9.2’den yüzde 14’e çıktığı Mayıs-Aralık 2008 döneminde, şans oyunlarında elde edilen vergi gelirinin de benzer şekilde yükseldiği görülüyor.

Ekim 2009 ile Ekim 2010 döneminde işsizlik oranında yüzde 13’ten yüzde 11.2’ye doğru yaşanan düşüş eğilimine paralel olarak şans oyunlarından elde edilen vergi de sert şekilde düşmüş durumda.

Şans oyunlarından elde edilen vergi gelirleri, yıl içerisinde her iki yönlü dalgalanmalar yaşasa da yükselen bir trend içerisinde.

2007 yılının tamamında şans oyunlarından 326.5 milyon TL gelir elde edilirken bu rakam 2008’de 376.2 milyon TL, 2009’da 395.8 milyon TL, 2010 yılında 434.1 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk 10 ayında ise şans oyunlarından toplam 429.1 milyon TL vergi geliri elde edildi. Bu rakam geçen yılın ilk 10 ayında 347.1 milyon TL seviyesindeydi. Yani Ocak-Ekim döneminde şans oyunları vergisinde yüzde 23’lük bir artış yaşandı.

*****


Tan Egeli, Yapı Kredi B Tipi Yatırım Ortaklığı’nı mı alacak?

Türkiye’de bir şirketin hisselerini borsada toplayarak yönetimi ele geçiren ilk yatırımcı olarak tarihe geçen Tan Egeli, şimdi de gözüne Yapı Kredi B Tipi Yatırım Ortaklığı’nı kestirdi. Varlık Yatırım Ortaklığı hisselerini borsadan toplayıp şirkette çoğunluğu elde eden Tan Egeli’nin benzer bir yöntemi Yapı Kredi B Tipi Yatırım Ortaklığı’nda uyguladığı söyleniyor. Tan Egeli’nin sahibi olduğu Egeli & Co Holding, borsada yaptığı alımlarla Yapı Kredi B Tipi Yatırım Ortaklığı’nın yüzde 9.76’sına sahip durumda. Şirketin halka açıklık oranı ise yüzde 36. Yani borsadaki tüm hisseleri toplasa dahi şirkette çoğunluğu elde edemiyor. Fakat kulislerde Tan Egeli’nin şirketten çoğunluğu almak için görüşmeler yaptığı konuşuluyor. Konuyla ilgili iddiaları sorduğum Tan Egeli, yatırım ortaklıkları hisseleriyle ilgilendiklerini belirterek, “Şu anda bu konuyla ilgili ne dersem yanlış anlaşılabilir. Şirkette yönetimi ele geçirmek diye birşey yok. Biz iskontolu yatırım ortaklıkları hisselerine yatırım yapıyoruz. Zaten şirketin halka açıklık oranı yüzde 36” yanıtını verdi.

Yapı Kredi B Tipi Yatırım Ortaklığı hisselerinde 11 Mart’tan bu yana yaşanan değer artışı yüzde 53’e ulaştı. Söz konusu dönemde İMKB-100 Endeksi yüzde 17 geriledi.

Kulislerde konuşulanların sadece iddia mı yoksa gerçek mi olduğunu önümüzdeki günlerde göreceğiz...

*****


Redington’dan bİr ses yok!

Geçen hafta Danıştay’ın Arena Bilgisayar’ı satın alan Hintli Redington’a küçük ortağa çağrı yapması yönünde karar verdiğini yazmıştık. Konuyla ilgili olarak Arena Bilgisayar hisselerine yatırım yapmış çok sayıda bireysel yatırımcıdan e-mail geldi. Hem Danıştay’ın hem de SPK’nın küçük yatırımcılar lehine karar verdiğini hatırlatan borsadaki ortaklar, yetkili kurumların kararlarına rağmen Redington’un konuyla ilgili hâlâ bir açıklama yapmamasından şikayetçi.

*****


Türkiye’de banka arayan kervanına Emirates NBD de katıldı

Son dönemde çok sayıda banka Türkiye’yi radarına aldığını açıkladı. Türkiye’de banka arayışında olanların büyük bölümü ise petrol zengini Körfez ülkelerinden. Dexia’nın satışa çıkardığı Denizbank’a Qatar National Bank ve Birleşik Arap Emirlikleri‘nin (BAE) en büyük özel bankası Mashreq Bank yetkileri Denizbank’la ilgilendiklerini açıklamışlardı. Kuveyt ’in en büyük yatırım şirketi olan Kuwait Projects Co. (KIPCO) da Türkiye’de büyümek istediklerini duyurmuştu. Bu bankalara son olarak BAE‘nin en büyük bankası Emirates NBD katıldı.

Aktif büyüklüğüne göre BAE’nin en büyük bankası olan Emirates NBD’nin CEO’su Rick Pudner’de Türkiye ile yakından ilgilendiklerini gizlemiyor. Pudner, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Burada büyümek için alternatifleri araştırmaya devam ediyoruz. Ayrıca zor durumdaki Avrupa bankaları Orta Doğu’daki varlıklarını satışa çıkarması durumunda alıcı olabiliriz” dedi. 74 milyar dolarlık aktif büyüklüğü olan Emirates NBD, 53.5 milyar dolarlık kredi ve 50 milyar dolarlık mevduat hacmine sahip.

DİĞER YENİ YAZILAR