Şirket avına çıkan Araplar İMKB’de halka arz yapacak

Haberin Devamı

Türkiye’de peş peşe şirket satın alan Araplar şimdi de İMKB’de şirketlerini halka arz etmeye hazırlanıyor. Bayreyn merkezli Turkapital Holding, Aralık ayında gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketini İMKB’de halka arz edecek. Turkapital Türkiye’de gayrimenkul dışında sigortacılık ve araç kiralama sektörlerinde de faaliyet gösteriyor.

Arap baharının yaşandığı coğrafyadan Türkiye’ye yönelik ilgi hız kesmiyor. Bahreyn merkezli Gulf Finance House (GFH) Ramsey’in patronu Remzi Gür ile birlikte Adabank’ı satın almıştı. Çok sayıda Arap bankası da her platformda Türkiye’ye adım atmak için fırsat kolladıklarını açıklıyor.

Körfez’den esen doğrudan yatırım rüzgarına “İMKB’de halka arz” da ekleniyor. Kuwait Finance House (KFH)’un Bahreny merkezli şirketi Turkapital Holding, Aralık ayında İMKB’de halka arza imza atmaya hazırlanıyor. Turkapital Holding’in halka arz edilecek şirketi ise gayrimenkul sektöründe faaliyet göstiyor. İMKB’ye yeni bir gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi daha kazandıracak bu halka arz, bölgeden Türkiye’ye yönelik artan ilginin bir göstergesi. 2008 yılında Türk gayrimenkul sektörüne İskan Gayrimenkul adlı şirketi ile adım atan Turkapital Holding’in İdealist Kent ve Toskana Vadisi’nde yatırımları bulunuyor.

Lojistik yatırımı da var

İlk yatırımını Hektaş İnşaat’ın Çekmeköy’deki İdealist Kent Projesi ile yapan İskan Gayrimenkul, İdealist Kent’in birinci etabından 23 milyon dolarlık 92 daire ve 9 villa satın aldı. İskan Gayrimenkul, Dubai merkezli Emaar Properties’in İstanbul Büyükçekmece’deki Toskana Vadisi adındaki villa projesinden de 21 adet villa satın alarak, Türkiye’deki ikinci yatırımını gerçekleştirdi.

Turkapital Holding’in gayrimenkul alanında faaliyet gösteren bir diğer şirketi ise Depolar Gayrimenkul. Marmara Bölgesi’nde sanayi ve lojistik alanına odaklanan Depolar Gayrimenkul ilk yatırımını Hadımköy’de satın aldığı 44 bin 621 metrekarelik arazi ile yaptı.

Turkapital Holding’in Türkiye’deki yatırımları gayrimenkul ile sınırlı değil, holding Autoland Filo Kiralama’nın yüzde 65’ini bünyesine katarken Haliç Sigorta A.Ş.’nin de yüzde 53’ü için 40 milyon TL ödemiş ve adını Neova Sigorta olarak değiştirmişti.

Hem ekonomik büyüklüğü hem de krizde gösterdiği başarı Türkiye’yi Körfez sermayesi için önemli bir cazibe merkezi haline getirmiş durumda. Önümüzdeki dönemde yurtdışından gelecek İMKB’de halka haberleri İstanbul’un finans merkezi olma hedefine ulaşmasına yardımcı olacak.

***


Nükleere gelecek Mitsubishi’nin Türk ortağı kim olacak?

Geçtiğimiz günlerde Japon basını Mitsubishi Heavy Industries, Kansai Electric Power ile işbirliği yaparak Türkiye’de nükleer santral inşa edebilmek için açılacak ihaleye katılacağını yazdı.

Nükleer santralin yapımı konusunda girişimler 2010 yılının Aralık ayında hız kazanmıştı. Toshiba, ortağı Tokyo Electric Power ile projeye talip olmuş, temel konularda uzlaşmaya varılmıştı. Türkiye ve Japonya’nın 3 ay içerisinde anlaşma imzalaması bekleniyordu. Japonya’da Mart’ta yaşanan deprem felaketi nedeniyle Tokyo Electric Power’ın Sinop’ta gerçekleştirilmesi planlanan projeden çekilmişti. Japonların çekilmesinin ardından Fransız ve Kanadalı şirketlerin nükleer ihalesine ilgisi arttı. Ancak Enerji Bakanı Taner Yıldız, Cem Uzan’a siyasi sığınma hakkı veren Fransa’yı nükleer santral projesi konusunda uyararak bu tutumunu gözden geçirmesini istedi.

Sektörde konuşulanlara göre, nükleer santral ihalesinde oldukça iddialı olan Mitsubishi, ihaleye birlikte katılacağı ortağını seçmek üzere. Türk ortağın kim olacağı konusunun henüz netleşmediği ifade edilirken Çalık Holding’in bir adım önde olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar’a konuşan Çalık Holding CEO’su Berat Albayrak da nükleer enerjinin Türkiye ekonomisi için önemine dikkat çekerek “Büyümek için enerjiye ihtiyaç var, nükleer santral olmazsa olmaz” demişti.

İddia edilen ortaklığın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman gösterecek...

***


CertAsig sigortacılıkta ‘Roman havası’ estirecek

Yabancıların akınına uğrayan Türk sigorta sektörü yeni bir yabancıya daha ev sahipliği yapacak. Son olarak ABD’li Cigna Sigorta, Hazine’den izin alarak faaliyete başlamıştı. Şimdi de Romanyalı sigorta şirketi CertAsig, Türkiye’ye adım atmaya hazırlanıyor.

Çoğunluk hissesi yatırım fonu Royalton Capital Investors’a ait olan CertAsig, 2012 yılında Türkiye’de şube açacak. CertAsig, Türkiye’de özellikle deniz sigortası alanında faaliyet göstermeyi planlıyor. Ticaret gemilerinin sigortası konusunda iddialı olan CertAsig, şu anda da Karadeniz’de ticaret yapan çok sayıda geminin sigortasını yapıyor. CertAsig ayrıca özel jet, charter uçak ve helikopter gibi havacılık alanındaki sigorta faaliyetlerini Türkiye’ye getirme konusunda kararlı.

***


İsrailli Hapoalim, Bank Pozitif’i satacak mı?

Birleşmiş Milletler raporunun ardından Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler yeniden gerildi. Geçmişte yaşanan gerginlikler de olduğu gibi gözler yine İsrailli Hapoalim Bank’ın sahibi olduğu Bank Pozitif’e çevrildi. Türkiye’de bir türlü istediği büyüme trendini yakalayamayan Hapoalim’in Bank Pozitif’teki hisselerini satabileceği artık daha yüksek sesle konuşulmaya başlandı. 2006 yılında C Bank’ı alıp adını Bank Pozitif olarak değiştiren Hapoalim, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) satışa çıkardığı Adabank’a 2 kez talip olmuştu. Adabank’ı alarak mevduat toplama yetkisine sahip olmayı amaçlayan Hapoalim’in teklifleri yetersiz bulunup kabul görmemişti. İsrail’le son yaşananların ardından İsrail basını da Hapoalim’in Türkiye’den çıkabileceğini yazdı.

Bu arada Hapoalim’in eski CEO’su Dan Dankner’ın başı C Bank’ın alımında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle dertte. Dankner’e yöneltilen suçlamanın nedeni ise C Bank’ın satın alınmasında kullanılan kredinin yine C Bank’ın anahissedarlarının sahibi olduğu Dutch DHB Bank’tan sağlanması.

DİĞER YENİ YAZILAR