Gazete Vatan Logo

Üfleyen pilotlar değil baloncular yakalandı

Havacılıktaki alkol denetimlerine balon mürettabatının takıldığı ortaya çıktı. Sivil Havacılık Genel Müdürü Ekşi, “Balonlarda sıkıntı vardı ancak habersiz yaptığımız kontroller sonrasında bitti” dedi.

Üfleyen pilotlar değil baloncular yakalandı

Havayolları uçuş ekipleri alkol ve uyuşturucu denetimlerinden başarı ile geçerken, balon mürettabatı alkol denetimine takıldı. Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, “Havayollarında memnuniyetle ifade ediyorum ki böyle bir sıkıntı yok. Turistik bölgelerde, balonlarda sıkıntı vardı ancak habersiz yaptığımız kontroller sonrasında o da bitti” dedi.

Ekşi, sivil havacılıkta denetimleri daha da etkinleştirmek istediklerini söyledi. Denetimlerin daha verimli sonuç vermesi için habersiz yapıldığını dile getiren Ekşi, bu yöntemle uygulamadaki eksikliklerin kolaylıkla tespit edildiğini vurguladı. Geçen yıl yaklaşık 4 bin 100 denetim gerçekleştirdiklerini kaydeden Ekşi, havayollarında risk bazlı değerlendirme yaptıklarını, işini profesyonel olarak yürütenlerin, kurallara uyanların daha az denetimden geçtiğini ifade etti.

Tüm pilotlar hastaneye

Ekşi, havayolu ve balon uçuşlarında görevli mürettebatın, alkol ve uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığı konusunda da periyodik denetimler yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’de 10 uçak üzeri havayolu şirketleri kendi uçuş ekibine bu denetimleri yapıyor. Havayollarında memnuniyetle ifade ediyorum ki böyle bir sıkıntı yok. Turistik bölgelerde, balonlarda sıkıntı vardı ancak habersiz yaptığımız kontroller sonrasında o da bitti. Uyuşturucu kontrolü için tüm balon pilotlarını hastaneye gönderdik, kan aldırdık. Olumsuz bir sonuç gelmedi. Sonuçlar bizi oldukça memnun etti.”

Haberin Devamı

Güvenmiyor değiliz

Söz konusu denetimlerin uluslararası normlara uymak amacıyla yapıldığına işaret eden Ekşi, “Alkol denetimini pilotlara güvenmediğimiz için yapıyor değiliz. Uçuş esnasında kurallara aykırı alkol kullanımı tüm dünyada olduğu gibi bizde de yasak. Bugüne kadar herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Denetimlerin de bu konuda caydırıcı etkisi olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Ekşi, uçuş esnasında kurallara aykırı olarak alkol kullandığı tespit edilen pilot veya kabin çalışanlarına idari para cezası, idari yaptırım, belli süre uçuştan men, lisans iptali gibi cezalar verme yetkisine sahip olduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

200 balon uçuyor

Kapadokya Bölgesi’nde turistlerin peribacaları ve diğer oluşumu havadan izlemelerini sağlamak amacıyla, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden uçuş izni alan 18 firmaya ait 200’e yakın balon, günün erken saatlerinden ortalama saat 08.00’e kadar havada kalıp, yerli ve yabancı turistleri 50-150 euro arasında ücretle gezdiriyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü periyodik olarak balon firmalarını denetliyor.

Balon kazalarında 5 turist öldü

Balon kazalarında 2009 yılından bu yana 5 turist hayatını kaybetti. Nevşehir’e bağlı Avanos yakınlarında turistik amaçla kullanılan bir sıcak hava balonu 29 Mayıs 2009 tarihinde Zelve mevkiinde düştü. Olayda 1 turist öldü, 9 turist de yaralandı. Yine Kapadokya Bölgesi’nde 20 Mayıs 2013’de iki balon havada çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle turist taşıyan sıcak hava balonlarından biri düşerken, olayda 3 turist öldü, 22 turist yaralandı. Kazada Brezilyalı turist Ellem Kohelman (76), Maria Luiza Gomes (71) ve Mariua Rosas (65) hayatını kaybetti. 17 Aralık 2014’de saat 06.15 sıralarında Göreme bölgesinden kalkış yapan sıcak hava balonunu Göreme beldesi Karadağ bölgesinde ters bir rüzgar alınca, 150 metre süreklendi. Sonra zemine sert iniş yaptı. Bu sırada balon sepetinde bulunan kadın turistlerden Çinli Tang Yi (23) olay yerinde yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Nevşehir’de 26 Haziran 2015 tarihinde yaşanan kazada, 20 kişilik sıcak hava balonu Ortahisar-Mustafapaşa beldeleri arasında elektrik tellerine çarparak sert iniş yaptı. Balondaki motor kontrol dışı alev alınca 18 turist hafif yaralandı.

Kabin amirine bizzat bilgi notu veriyorum

Acil durumlarda hava trafik ünitelerinin, terminal işleticilerin nasıl davrandığına yönelik denetimler yaptıklarını anlatan Ekşi, “Denetçimiz, kendini tanıtmadan yolculuk boyunca kabin memurlarının davranışlarını da denetliyor. Uçuş sonunda kendini tanıtarak, gördüğü eksiklikler konusunda yazdığı bulgunun imzalı nüshasını onlara bırakıyor. Ben de bizzat yolculukta eksiklik tespit ettiğimde kabin amirine bilgi notu veriyorum. Havacılık alanında çalışan insanlar vicdanlarıyla baş başadır. O vicdanlar da havacılık kurallarıdır. Biz olsak da olmasak da her zaman bu kurallara uyacaklarına inanıyoruz. Bunun bir yaşam tarzı haline gelmesi için 2016’da habersiz denetimlere ağırlık vereceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

En düşük ceza 6 ay uçuştan men

Havayollarında da alkollü uçuş ekibiyle ilgili haberler daha önce basına yansıdı. 2014 yılında alkol kontrolünde 0.22 promille limit üzerinde çıkan Kaptan Pilot M.E.’nin iş akdine son verilmiş, pilotun işten çıkarılma nedeni Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bildirilmişti. Uçuşa çıkmak üzereyken alkollü olduğu tespit edilen bir kaptan pilot da Disiplin Kurulu’na sevkedilirken, istifa ederek kurumdan ayrılmıştı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, alkol veya uyuşturucu kullanan uçuş ekipleriyle ilgili bir taslak hazırlamıştı. Yeni kurallara göre uçuş öncesi veya sonrasında yapılan testlerde pozitif sonuç alan pilotlar veya uçuş ekipleri 6 ay süre ile uçuş görevlerinden men edilecek. Aynı zamanda lisans ve sağlık sertifikası askıya alınacak. Bu kişilerin SHGM tarafından belirlenen havacılık tıp merkezlerinde ayda bir psikiyatri muayenesi ile takip edilecek. İkinci kez tespit edilen pozitif sonuçta 2 yıl, üçüncü kez tespit edilen pozitif sonuçta 5 yıl süre ile uçuş görevlerini yapamayacak. Dördüncü kez tespit edilen pozitif sonuçta lisans ve sağlık sertifikası süresiz iptal edilecek.