Gazete Vatan Logo

ÜFE iyi de TÜFE sıkıntılı

Mayıs ayında önceki aya göre fiyatlar tüketicide yüzde 0.92, üreticide yüzde 0.20 arttı. Yıllık bazdaki artışlar ise ÜFE'de yüzde 5.59'da kalırken, TÜFE'de yıllık yüzde 8 olan hedefin üzerinde 8.70 olarak gerçekleşti

Giyim fiyatlarındaki artış Mayıs'ta tüketici enflasyonunu azdırdı ve beklentilerin üzerine çıkardı. Mayıs ayında bir önceki aya göre tüketici fiyatları endeksi yüzde 0.92, üretici fiyatları endeksi ise yüzde 0.20 artti. Yıllık bazdaki artışlar da TÜFE'de yüzde 8.70, ÜFE'de ise yüzde 5.59 oldu. Kurda fazla bir hareket yokken maliyetlerde de baskı oluşmamışken tüketici fiyatlarında beklentilerin üzerinde çıkan rakam yılsonu hedefi ile ilgili endişe yarattı. Uzmanlar yine de hedefin tutmasının beklendiğini belirterek "Yılsonu hedeflerini değiştirmek için erken" dedi.

Tarım fiyatları beklentinin aksine artış gösterdi
Mayıs ayında giyim fiyatlarında artış yüzde 8.83 ile beklentilerin çok üzerine çıktı. Tarım fiyatları da düşüş beklentisinin aksine yüzde 1.96 oranında artış gösterdi. DÎE verilerine göre bu yılın ilk 5 ayındaki TÜFE artışı yüzde 2.49, ÜFE artışı da yüzde 2.38 oldu.