Gazete Vatan Logo

Ucuz uçak keyfi 'yaz'ı pas geçiyor

Bazı hatlarda 69 milyona kadar düşen ve yolcu sayısını yüzde 150 artıran ucuz uçak keyfi petrol fiyatlarındaki artışa takıldı. Rekor maliyet artışına daha fazla dayanamayacaklarını belirten özel havayolu firmaları yüzde 20 zamma hazırlanıyor

Özel havayolu şirketleri 'otobüs fiyatına uçak' sloganı ile başlattıkları ucuz uçak keyfine, petroldeki hızlı artış nedeniyle son vermeye hazırlanıyor. Bazı hatlarda 69 milyona kadar düşen bilet fiyatlarına yüzde 20'lik zam kapıda.

"Petrol fiyatları son 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bir varil petrol 25 dolardan 40 dolara yükseldi. Bu durumda fiyatları artırmak zorunda kalacağız. Bütün firmalar yakıt fiyatlarının düşmesi için dua ediyor" diyen Onur Air Genel Müdürü ve TÖSHİD Başkanı Sahabettin Bolukçu, bilet fiyatlarına yüzde 15-20 arasında zam yapılabileceğinin sinyalini verdi.

Koltuk başına 20 milyon lira yakıt masrafı var
Sivil havacılığın dövizdeki artıştan da olumsuz etkilendiğim belirten Sahabettin Bolukçu, yakıt fiyatında aşırı artışın özellikle kısa mesafelerde maliyette çok büyük bir yük yarattığını kaydetti. Bolukçu, şöyle devam etti: "İç hatlarda ucuz bilet uygulamasına başlarken, bu fiyat politikasını yürütmemizin iki parametreye bağlı olduğunu söyledik. Birincisi yakıt, ikincisi ise kurlardı. Uygun fiyat politikamızı korumaya çalışıyoruz ama daha ne kadar dayanabiliriz bilemiyoruz. Görünen o ki daha fazla dayanmamız mümkün olmayacak."

İç hatlarda yolcu başına düşen yakıt maliyetinin dış hatlara göre çok daha yüksek olduğunu belirten Bolukçu, "Koltuk başına düşen yakıt maliyeti yaklaşık 20 milyon lira" dedi. Bolukçu, iç hat uçuşuna başlamayı planlayan firmaların petrol fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle daha temkinli davrandıklarını söyledi.

Bodrum eğlencesine özel sefer yapılacak
Onur Air, Bodrum'da yaz mevsimi ile canlanan barların müdavimleri için özel bir sefer başlatıyor. 15 Haziran'da başlayacak Bodrum seferleri bar saatlerine göre ayarlandı. Akşam 23.50'de yolcularını Bodrum'a bırakan uçak ertesi gün yolcuları 'işlerine yetiştirecek'. Onur Air, her gün yapılacak bu uçuşlarla yaz sezonunda 25 bin kişiyi Bodrum'a taşımayı hedefliyor.

BA, zam yerme 4 $ ek yakıt ücreti almaya başladı
Petrol fiyatlarındaki artış, Avrupalı havayolu şirketlerini de zorluyor. İngiliz havayolu şirketi British Airways, maliyet artışını fiyatlarına farklı bir uygulama ile yansıtmaya başladı. Firma, 13 Mayıs tarihinden her uçuş için 4 dolar ek yakıt ücreti almaya başladı. British Airways yetkilileri, "Yakıt fiyatlarında devam eden dalgalanmadan dolayı British Airways bu ek ücreti düzenli olarak gözden geçirecek ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara uyarlayacak" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı