Gazete Vatan Logo

Ucuz iftariyeliklere dikkat!

Ucuz iftariyeliklere dikkat!

Ramazan’da iftar ve sahur sofrasının değişmezi iftariyeliklere dikkat. Gıda teröristleri peynirden zeytine, baldan baklavaya gıdalarımıza hile karıştırıyorlar.

18 TL altında fiyata kaşar peyniri almayın

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, “11-12 TL’ye satılan peynirler tarihi geçmiş ürünlerle karıştılıran peynirlerdir. Kaşar katkı maddelerine açık bir üründür. 1 kilo kaşarın içinde 11 kilo süt var. Sadece sütün maliyeti 12.65 TL, diğer maliyetler eklenince 1 kilo kaşarın fiyatı en az 18 TL olmalıdır. Beyaz peynirde de sınır 15 TL’dir” diyor.

Glikoz şuruplu hurmalar sağlığınızı tırmalar!

Mısır Çarşısı ve marketlerde ucuz kategorisindeki hurmalar 2-10 TL arasında fiyatla satılırken, ortadirek hurmaların fiyatı 40 liraya kadar çıkıyor. Zengin hurması Acve ise 120 TL’ye satılıyor. Hurmayı elma gibi yıkandıktan sonra yenmesi gerektiğini belirten uzmanlar bazı hurmaların glikoza bulanarak satıldığını belirtiyorlar, “Özellikle Tunus hurması glikoza bulanarak satılıyor. Elinize aldığınızda eliniz yapış yapış olur. Tunus hurmasını dallı olarak satılanını tercih edin.”

Haberin Devamı

Yoğurta jelatin karıştırıyorlar

Yoğurda bitkisel yağ ve jelatin karıştırılıyor. Yoğurt ve ayrana peynir suyu ve nişasta ekleniyor.

Tereyağı diye margarin satıyorlar

Tereyağa bitkisel yağ karıştırılıyor, patates püresi ve nişasta ekleniyor, koyu sarı rengi vermesi için gıda boyası katılıyor. En yeni teknik ise margarine katılan tereyağı esansı.

Beyaz peynirde sınır 15 TL

Gıda sahtekarları beyaz peynirde de hile yapıyorlar. Klasik beyaz peynirin olgunlaşma süresi 8 ay. Kilogramı 15 TL altına satılan beyaz peynirleri eve sokmayın.

Siyah zeytini salamurada paslı demir ile karartıyorlar

Zeytini kanserojen tekstil boyası, hatta paslı demirle karartan, raf ömrünü uzatmak için antibiyotik, salamura yaparken sanayi suyu kullanan üreticiler var. Hatta tekstil boyası pahalı olduğu için zeytin havuzlarına paslı demir bile atılıyor. Bu zeytinler insan vücudunda kanserojen etki yaratıyor ve alzheimer hastalığını tetikleyebiliyor.

Haberin Devamı

15 TL’lik baklavanın içinde gerçek Şam fıstığı olmaz

Özellikle tatlılarda kullanılan Antep fıstığı yerine bezelye ya da soya fasulyesini öğütüp yeşile boyuyor ve fıstık diye kullanılıyor. Tereyağ yerine tereyağı aroması ya da margarin kullanılıyor. Ceviz yerine leblebi, şeker yerine daha ucuz ama sağlıksız olan tatlandırıcı ve mısır glikozu kullanılıyor. İyi bir baklavanın kilogram satış fiyatının 40-50 lira arasında olması gerekir. Ancak piyasada kilogramı 8-9 liraya bile baklava bulmak mümkün. Kilosu 15 TL altında satılan tatlılar alınmamalı.