Gazete Vatan Logo

Ucuz Azeri gazı erken gelecek

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Azeri doğalgazını Türkiye ile Avrupa’ya taşıyacak TANAP hattının planlanandan erken biteceğinin müjdesini verdi: 2018’de Türkiye ayağı, 2020’de Trans Adriyatik kısmı tamamlanacak

Ucuz Azeri gazı erken gelecek

Azeri doğalgazını Türkiye ile Avrupa’ya taşıyacak 8.5 milyar dolarlık Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) planlanandan önce devreye girecek. Projeyle gelecek yıl Haziran-Temmuz ayında Türkiye’ye ilk gazın taşınması planlanıyor. Diğer kaynaklara göre daha ucuz olan Azeri gazını ulaştıracak TANAP’la ilgili müjde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’tan geldi.

Bakan Albayrak, Çanakkale Boğazı denizaltı boru döşeme kısmının TANAP için kritik bir köşe taşı olduğunu belirterek, “Hakikaten çalışmalar son hızıyla, son sürat devam ediyor. İnşallah istediğimiz bu planlamayla giderse hesaplanandan, planlanandan daha erken tamamlanacak” dedi.
1.261’inci boru döşendi
Albayrak, TANAP projesi Çanakkale Boğazı denizaltı geçiş çalışmalarının yapıldığı gemide incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Albayrak, Türkiye ve Avrupa için dünya enerji arz güvenliği noktasında çok önemli bir proje olarak nitelendirdiği TANAP’ta, Çanakkale Boğazı denizaltı boru döşeme işleminin proje için kritik köşe taşlarından biri olduğunu söyledi.
Albayrak, şunları kaydetti:
“Çalışmalar son hızıyla, devam ediyor. İnşallah istediğimiz bu planlamayla giderse hesaplanandan daha erken tamamlanacak. Bu projenin her aşamasında biz Türkiye olarak çok büyük inisiyatifler aldık, büyük efor sarfettik. Bugün de, TANAP projesinin çok kritik önemdeki teknik ayaklarından bir tanesi olan Çanakkale Boğazı denizaltı geçişi noktasındaki 1.261’inci borunun ki bu hakikaten anlamlı bir sayı, yerleştirilme çalışmalarını yerinde izledik. Çok başarılı bir ekip çalışması söz konusu bu proje kapsamında, gerek Malezyalı firma gerekse tüm paydaşların çabasıyla inşallah TANAP yönetimiyle birlikte projenin yüzde 80’inden fazlası tamamlandı. Önümüzdeki yıl Türkiye ayağı, 2020’nin ilk çeyreğinde de Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) kısmının tamamlanmasıyla da Azeri gazının Avrupa piyasalarında hayat bulmasına şahitlik edeceğiz. Türkiye olarak her zamankinden daha fazla ve yoğun çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah, ülkemiz için dünya enerji ve gaz piyasaları için hayırlı bir proje olur. Biz her zaman dediğimiz gibi ‘Durmak yok, çalışmaya devam’ diyoruz.”

Haberin Devamı

‘Fiyatlar ucuzlayabilir’

Haberin Devamı

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, TANAP projesinin planlanan tarihten daha önce bitmesinin doğalgaz fiyatlarını düşürebileceğini belirtti. Kumbaroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın TANAP projesinin planlanandan daha erken sürede bitirilebileceği açıklamasının son derece önemli ve memnuniyet verici olduğunu söyledi. TANAP projesinde Çanakkale Boğazı denizaltı boru döşeme kısmının önemli bir kilometretaşı olduğuna işaret eden Kumbaroğlu, “Azeri gazı diğer kaynaklara göre daha ucuz olduğundan TANAP’ın planlanandan daha önce bitmesiyle Türkiye’de doğalgaz fiyatlarında ucuzlama görülebilir. TANAP gibi dev bir projenin beklenenden önce tamamlanması Türkiye’nin içinde bulunduğu diğer önemli projeler için de örnek olabilecek” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

16 milyar m3 gaz taşıyacak

Toplam 1.850 kilometre uzunluğa sahip olacak TANAP, yıllık 16 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak. Söz konusu miktarın 6 milyar metreküpünün Türkiye’nin talebinin karşılanması için kullanılması, 10 milyar metreküplük kısmının da TAP ile Avrupa’da değerlendirilmesi öngörülüyor. Projeyle gelecek yıl Haziran veya Temmuz ayında Türkiye’ye ilk gazın taşınması planlanıyor. Projenin deniz geçişi her biri yaklaşık 19 kilometre uzunluğunda 36 inç çapında ikiz boru hattı sisteminden oluşuyor. Hattın Anadolu tarafı kara yaklaşımı, Çanakkale ili Biga ilçesinin 5 kilometre batısında, Avrupa tarafı kara yaklaşımı Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinin 13 kilometre güneybatısında yer alıyor.