Gazete Vatan Logo

Uçuş korkunuzu iki günde yenebilirsiniz

Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi’nin Uçuş Korkusunu Yenme Programı’yla 10 yılda 680 kişi uçuş özgürlüğüne kavuştu. Eğitimler her ay 15 kişilik gruplarla devam ediyor...

Uçuş korkunuzu  iki günde yenebilirsiniz

Türk Hava Yolları Havacılık Akademisi tarafından 2007 yılından bu yana yapılmakta olan Uçuş Korkusunu Yenme programı kapsamında, her ay ortalama 15 katılımcı kaygılarından arınarak uçuş özgürlüğüne kavuşuyor. 10 yıl içerisinde 680 katılımcının hayatına dokunarak rahatça uçmalarını sağlayan bu program her ay bir haftasonu düzenleniyor ve uçma korkusu olan kişiler iki günlük programdan sonra bu korkusunu aşabiliyor. Programın ilk günü katılımcılar 08.30 ile 16.30 saatleri arasında İstanbul Florya Uçuş Eğitim Merkezinde teknik eğitmenler, kaptan pilot, kabin yer eğitmeni ve psikologlar tarafından uçuş üzerine her türlü bilgiyi alıyor. Eğitime katılanların korkularının temelinde yatan sebepler aydınlatılıyor. Uçuş üzerine verilen teknik bilgilerden ve hayal ettirilerek yapılan uçuş denemesinden sonra ise simülatörde bir türbülanslı, bir türbülanssız sanal uçuş yapılarak programın ilk günü tamamlanıyor.

Ön elemeden geçiliyor

Programın ikinci günü ise Türkiye’deki uygun bir destinasyona 1 saatlik gidiş-dönüş gerçek uçuş yapılıyor. Ancak bu gerçek uçuş sırasında da teknik eğitmen, psikologlar ve eğitim koordinatörü katılımcıları yalnız bırakmıyor ve her aşamasında yanlarında oluyor. Uçuş korkusunu yenmek için eğitime katılmak isteyenler sıkı bir ön görüşmeden ve elemeden de geçiriliyor. Katılmak isteyenlere önce bir anket gönderiliyor. Gelen anket sonuçları psikologlara yönlendiriliyor ve her bir kişiyle ayrı telefon görüşmesi yapılarak eğitimin katılımcıya faydalı olup olmayacağı değerlendiriliyor. Buna göre eğitime dahil ediliyor. Yani kronikleşmiş uçuş korkusu ve panik atak olan bir kişiye iki günlük eğitimin yetersiz geleceği öngörülürse programdan önce psikolojik tedaviye yönlendiriliyor. Programa katılan kişilerin tamamı ise iki günün sonunda uçuşlarına tekrar başlıyor.

Haberin Devamı

Uçuş korkusu eğitimine katılanlar önceden uçmuş ve yaşadığı travmatik bir türbülanstan sonra uçak korkusu oluşmuş kişiler. Programdaki simülatör ile en düşükten en yükseğe çıkartılarak gerçek gibi yaşatılan türbülans ile psikologlar eşliğinde korkularıyla yüzleşiyor.

Haberin Devamı