Gazete Vatan Logo

Üçüncü kez Ülker

Murat Ülker, 2.9 milyar $’lık servetiyle üçüncü kez ‘En zengin Türk’ oldu. Zenginlerin sayısı ve toplam varlığı 1 yılda azalırken, servetini ABD’de edinen Türk milyarderlerin sayısı 5’e çıktı

Üçüncü kez Ülker

Forbes Türkiye’nin “En Zengin 100 Türk” listesi açıklandı. Listenin zirvesinde, serveti geçen yıla göre 1.5 milyar dolar azalarak 2.9 milyar dolara gerilemesine rağmen üçüncü defa Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker yer aldı. FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, 2.6 milyar dolar servetiyle ikinci sıradaki yerini korudu. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, 2.4 milyar dolar serveti ile üçüncü sırada geliyor. Aileler bazında yapılan sıralamanın zirvesinde 8.7 milyar dolarla Koç Ailesi, 6.2 milyar dolarla Sabancı Ailesi, 4.9 milyar dolarla Şahenk Ailesi ve 4.8 milyar dolar servetle Ülker Ailesi yer aldı.

5 kadın milyarder kaldı

En Zengin 100 Türk’ün toplam serveti geçen yıla göre yaklaşık 6 milyar dolar azalarak 100.4 milyar dolardan 94.7 milyar dolara geriledi. Milyarder sayısı 33’ten 31’e indi. Bu yıl listede 21 kadın bulunuyor. Geçen yıl 8 olan kadın milyarder sayısı 5’e gerilerken, kadınların toplam servet içindeki payı yüzde 18.9 oldu.

Karamehmet ve Doğan milyarder liginden çıktı

Haberin Devamı

Bu yıl Mehmet Emin Karamehmet ve Aydın Doğan, milyarder unvanını kaybetti. 5 yeni isimden 2’si LC Waikiki’nin büyük hissedarları Mustafa Küçük ve Şefik Yılmaz Dizdar. oldu. Hamdi Akın ilk kez milyar dolarlık servet rakamına ulaştı. Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız da listeye milyarder olarak geri döndü.

Gayrimenkul ve enerji uçurdu

Forbes 100’ün ortalama serveti bu yıl 851 milyon dolardan 831 milyon dolara geriledi. Forbes “En zengin 100 Türk” listesinde borsanın servete katkı oranının bu yıl da azaldığını belirten Burçak Güven, gayrimenkul ve enerji sektörlerinin milyarderlerin en gözde yatırım alanı olduğunu kaydetti.

Özmen çifti ve Ulukaya listede

Forbes Türkiye Yayın Yönetmeni Burçak Güven’in verdiği bilgiye göre, listede bu yıl 18 yeni isim var. Milli uçak projesini üstlenen SNC şirketinin kurucuları Eren ve Fatih Özmen toplamda 1.7 milyar dolarlık servetleriyle 33’üncü sırada kendilerine yer buldu. Böylece listede servetini ABD’de edinmiş Türklerin sayısı Chobani Yogurt’un sahibi Hamdi Ulukaya, radar ve haberleşme teknolojileri üreten Hitit Corporation’nın kurucusu Yalçın Ayaslı ve Alexico Group’un sahibi İzak Şenbahar ile birlikte 5’e çıkmış oldu. Güven, Forbes Türkiye’nin açıkladığı “Forbes 100” listesinde dolar milyarderi olarak yer alan 31 ismin Forbes ABD’nin yakında açıklayacağı “Global Milyarderler” listesine de gireceğini ifade etti.

Haberin Devamı